menu

Meer seks voor beter geheugen

Beter geheugen door meer seks? Inderdaad! Wat blijkt, vrouwen die veel seks hebben, hebben volgens onderzoek van de McGill University in Canada, ook een beter geheugen.

Een groep van 78 vrouwen hield een seksdagboek bij en onderging een geheugentest. Daarbij moesten ze gezichten van mensen én moeilijke woorden onthouden. De seksueel actieve vrouwen waren beduidend beter in het onthouden van de woorden. Het onderscheidend gezichtsvermogen was bij alle deelneemsters op hetzelfde peil.

Hippocampus

De hormonen en neurotransmitters die vrijkomen bij beloning blijken zowel met het geheugen als met seksuele activiteiten te maken te hebben. Seks stimuleert het gedeelte van de hersenen waar de impulsen binnenkomen, de hippocampus (vertaling: zeepaardje) genoemd. Dit zijn de gedeeltes aan beide slapen van het hoofd. Deze spelen ook een belangrijke rol bij het omgaan met stress, omdat ze het signaal afgeven voor de productie van het broodnodige stresshormoon cortisol.

Meer seks, beter geheugen

Het onthouden van gebeurtenissen en woorden gebeurt voor het grootste gedeelte in de hippocampus zelf. Het visuele geheugen daarentegen zit op andere plekken van ons brein. Dus de seksueel meer actieve vrouwen hebben een actievere hippocampus, mogelijk een gevolg van de frequente seks, redeneren de wetenschappers.

Ziekte van Alzheimer

Het kleiner worden van de hippocampus is meestal het eerste signaal van de ziekte van Alzheimer. Het kortetermijngeheugen is dan aangetast. De definitieve opslag van kennis in het langetermijngeheugen vindt plaats hogerop, in gebieden van de neocortex, die volgen bij hersenziektes meestal later. Een goede reden om als ouder wordende mens de lijfelijke lusten niet te negeren, lijkt me.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten