menu

Langer leven dankzij Facebook

Langer leven dankzij Facebook? Inderdaad, vrienden, ontvrienden. Uit onderzoek blijkt, volgens blogger Dirkje van Bennekom van Relatie.blog, dat als je actief bent op het social media platform je minder snel dood zult gaan.

De universiteiten van Harvard en Yale onderzochten zo’n 12 miljoen gebruikers op Facebook en kwamen tot de conclusie dat Facebooken (als dit al een werkwoord is), hartstikke gezond voor je is.

Waardevolle vriendschappen op Facebook

Het oppervlakkige imago van Facebook kan dus vanaf nu de prullenmand in. Voorheen dachten wij met z’n allen dat digitale contacten geen echte vriendschappen waren, toch? Maar mensen met meer connecties op social media blijken nu wel degelijk waardevolle vriendschappen te hebben. Maakt het dan niets uit of je vrienden virtueel of tastbaar zijn?

Langer leven als je actief bent

De onderzoekers vergeleken in hun onderzoek volksgezondheidsdossiers én de frequentie van de Facebook gebruikers, afgezet tegen de activiteiten op hun tijdlijn gedurende een half jaar. Hoe actiever mensen waren op Facebook, hoe gezonder ze bleken te zijn. Dus hoe meer vriendschapsverzoeken je ontvangt hoe langer je leeft. En hoe meer mensen een foto met hun vrienden of familie deelden hoe beter dit ook voor de gezondheid is. Het is namelijk een indicatie van een actief sociaal leven.

Sociaal netwerk belangrijk

Dat goede sociale contacten ons gezond houden is overigens al langer bekend. Een goed sociaal netwerk draagt bij aan een groter geluksgevoel, waardoor mensen minder vatbaar zijn voor ziekte en dus minder snel dood gaan. En dat blijkt dus ook te gelden voor sociaal gedrag online. Een belangrijk manco van de studie is het probleem van de ‘omgekeerde causaliteit’. Oftewel: streven gezonde mensen naar meer contacten of worden ze gelukkiger dankzij die contacten?

Geluksprofessor onderzoekt

“Als je zin hebt in het leven, is het logisch dat je actiever bent”, zegt ook geluksprofessor Ruut Veenhoven in De Morgen. Maar veel onderzoek naar wordt gedaan aan de hand van vragenlijsten waarbij mensen bijvoorbeeld melden hoeveel contact ze hebben, zegt de hoogleraar. “Interessant dat deze onderzoekers het Facebookgedrag hebben bestudeerd waarin je kunt zien wat ze feitelijk aan contact hadden. Het is bovendien een erg grote groep mensen.”

Geef jouw mening

Wat denk jij? Is Facebook gezond voor ons of draagt het niets bij aan de verrijking van ons leven? Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Laat dus een berichtje achter hieronder en vertel ons hoe jij het ervaart.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten