menu

Is een vrouw beter af zonder man?

Volgens onderzoek uit Italië worden vrouwen gezonder na het overlijden van hun echtgenoot. Kun je daarmee concluderen dat je als vrouw beter af bent zonder man?

Er is lang gedacht dat het huwelijk slechts sociale, psychische en fysieke voordelen heeft voor zowel mannen als vrouwen. Daarnaast was wel al bekend dat mannen in meerdere opzichten extra profiteren van hun getrouwde status. Maar dat vrouwen beter af zijn zonder hun man, dat was tot op heden nog niet wetenschappelijk onderbouwd, alhoewel wij vrouwen het privé misschien al vaak dachten!

Mannen rouwen langer

Aan de Italiaanse Universiteit van Padova is hier recentelijk onderzoek naar gedaan. De studie onderzocht zo’n 2.000 65-plussers en de conclusies waren duidelijk. Mannen rouwen langer en gaan over het algemeen erg gebukt onder het verlies van hun echtgenote. Vrouwen daarentegen veren op, worden gezonder en ervaren minder stress. Maar hoe komt dat?

partner content

Alles over seks en relaties

Wil je alles weten over seks en relaties? Bezoek dan het blog Relatie.blog van Dirkje van Bennekom. Hier deelt zij dagelijks de laatste nieuwtjes en verhalen over deze onderwerpen.

Het stressvolle leven van een vrouw

Volgens dr. Caterina Trevisan, hoofdonderzoeker van de universiteit, komt dit voort uit het stressvolle leven van een vrouw. Voor mannen is het hebben van een echtgenote heel voordelig. Nog steeds zijn vrouwen hoofdverantwoordelijk voor het huishouden en worden zij gezien als verzorgers. Dit veroorzaakt veel spanning bij vrouwen en kan ervoor zorgen dat zij zich beperkt en gefrustreerd voelen in hun rol. “Omdat vrouwen meestal langer (gezond) leven, geeft hen dat extra lasten. Ze moeten nog vaak jaren voor hun zieke man zorgen.”

Zonder man beter af

Tenslotte is het ook nog zo dat vrouwen beter dan mannen kunnen omgaan met het verlies van en de rouw om een partner. Mannen die hun vrouw overleven lijden vaker aan depressies. Doordat vrouwen meer en betere en sociale contacten hebben, waar zij hun emoties bij kunnen uiten en zij beter voor zichzelf kunnen zorgen, zijn zij over het algemeen ook beter af.

advertentie

Lees deze boeken bij Bol.com

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten