menu

Homo ouderen vertellen hun verhaal

Het is de hele week al Gay Pride in Amsterdam en dit weekend is de grote finale met de jaarlijkse botentocht door de grachten en diverse feesten en activiteiten. Toch is homoseksualiteit onder ouderen een onderwerp dat vaak nog moeilijk bespreekbaar is. 

Seksuele discriminatie in het bejaardentehuis

Volgens José Roodhuizen van de Amsterdam Gay Pride heerst er voor veel ouderen nog altijd een taboe op homoseksualiteit. Hierdoor raken veel homo ouderen dan ook in een sociaal isolement. “De discriminatie uit zich enerzijds in zogenaamd ’grappig bedoelde’ opmerkingen van medebewoners tot het compleet negeren van ouderen met een niet hetero-voorkeur”, aldus Roodhuizen. “Waar hetero-ouderen alle ruimte krijgen om over hun leven te vertellen, is die interesse er bij LHBT’ers (Lesbisch, Homo-, Bi-, en Transgender) vaak niet. Terwijl zij juist een turbulent leven achter de rug hebben. Soms zelfs een ’dubbelleven’ vanwege het maatschappelijke taboe en decennia lang hebben gevochten voor acceptatie en seksuele vrijheid.”

Homo ouderen vertellen

Dat homo ouderen vaak niet hun verhaal kunnen vertellen was voor de bedenkers van het project ‘Oudkast’ de aanleiding om juist deze groep een gezicht en stem te geven. Ondersteund door diverse fondsen begon Oudkast, onder regie van Marjet Roerink, in de Delftse Roze Salon. Eerst met een paar verhalen, maar inmiddels groeit het aantal verhalen gestaag. Maar Oudkast bestaat niet alleen uit portretten van mensen die hun verhaal vertellen. Omdat uit onderzoek is gebleken dat homo ouderen meer te maken krijgen met discriminatie en sociaal sociaal isolement, waardoor zij vaker last hebben van depressies en slechte gezondheid, organiseert Oudkast ook workshops voor zorgpersoneel en vrijwilligers in de ouderenzorg. Hoe ga je om met deze problematiek en hoe zorg je ervoor dat medebewoners deze mensen ook met respect gaan behandelen?

Oudkast online

De website van het project Oudkast is de moeite waard om even te bezoeken. Er zijn inmiddels een aantal verhalen van homo ouderen online gezet. Korte documentaires of gesprekken over hoe deze ouderen omgaan met hun geaardheid en met hun omgeving. En dat levert vaak prachtige portretten op. Zoals het portret van deze Delftenaar van 84, die ook direct door zijn anonimiteit duidelijk laat zien dat het onderwerp nog steeds een moeilijk onderwerp is. Ook voor de homo ouderen zelf.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten