Volg ons online

Liefde & Relaties

Het seksualiteitsvriendelijke verzorgingshuis

Seksualiteit en ouderen blijft lastig. Maar The No Sex Shop wil daar wat aan doen met het seksualiteitsvriendelijke verzorgingshuis.

Gedeeld

op

Het seksualiteitsvriendelijke verzorgingshuis

Dit gastblog is geschreven door Daan Borrel, freelance journalist  

Ouderen hebben behoefte aan seksualiteit en intimiteit – ook al lijkt dit soms niet zo in onze samenleving. Uit een workshop van The No Sex Shop blijkt dat ontwerpers en zorginstellingen meer kunnen samenwerken om de beeldvorming te veranderen. “We hebben een seksualiteitsvriendelijk verzorgingshuis nodig.”

De jonge ontwerper Glenn da Silva ontwierp twee ogenschijnlijk ‘normale’ hulpmiddelen voor ouderen, een grijze loopkruk en een zwarte rollator. Maar wie goed kijkt, ziet iets anders. Het zijn hulpstukken voor de vrijende oudere mens. De kruk en rollator ondersteunen ouderen met broze knieën of een zwakke rug in hun favoriete seksstandjes ­– lepeltje lepeltje of de vrouw bovenop. Het zitvlak van de rollator beweegt mee als een man een vrouw op zijn schoot penetreert, de loopkruk is te transformeren tot een statief dat het bovenste been van een vrouw als zij op haar zij ligt omhoog houdt.

Behoefte aan seks blijft

Het onderwerp van het ontwerp van Da Silva is opvallend, want in onze cultuur heerst nog te vaak het beeld dat ouderen geen seks hebben, geen seksualiteit voelen. Als het over seks gaat, gaat het altijd over jonge mensen. Dit zorgt er onder meer voor dat verzorgers het idee hebben dat ouderen niet aan seksualiteit doen. Dat het vervliegt. Een resultaat van dit taboe op de vleselijke lusten op leeftijd maakt dat wij tegenwoordig het gegeven ‘huidhonger’ kennen: de behoefte aan aanraking. Dit is voor senioren die niet meer thuis wonen een actueel thema.

No Sex Shop workshop

Foto: Marvin Slaats / WeCoverContent.com

Hoe om te gaan met seks?

Verzorgingshuizen zijn meestal uitgerust met eenpersoonsbedden, de deur kan niet op slot en naar seksuele gezondheid wordt nauwelijks gevraagd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zorgverleners niet weten hoe ze erover moeten beginnen, zegt seksuoloog Peter Leusink. “Ze vullen voor hen in dat ze dit vervelend zouden vinden of dat ze sowieso niet meer seksueel actief zijn. Terwijl uit wetenschappelijk onderzoek juist het tegenovergestelde blijkt.” Ouderen houden behoefte aan seksualiteit en intimiteit en ze vinden het niet erg om hierover te praten. Door de scheve beeldvorming, richten ook ontwerpers zich maar nauwelijks op dit onderwerp, of krijgen zij geen toegang tot deze zorgwereld.

Een Dokter Corrie voor ouderen

Daarom organiseerde The No Sex Shop in het kader van de expositie ‘For Play, Shaping Sexuality’, waar onder meer de seksloopkruk en -rollator van Da Silva werd tentoongesteld, de workshop ‘Retirement Home 69’. Ontwerpers en deskundigen uit de zorg en welzijnswereld zochten samen hoe het seks-positieve verzorgingshuis van de toekomst ontworpen kan worden. Aanwezigen waren onder meer seksuoloog Jacques van Lankveld, Maaike Mul van Vitalis WoonZorg, sociaal erotisch dienstverlener Tika Stardust en ontwerpers Boudewien van den Berg, Marijke Annema en Bastiaan Buijs.

Seksuele frustratie bewoners

Dat de huidige situatie in verzorgingshuizen bepaald niet seksualiteitsvriendelijk is, werd onderstreept door de aanwezigen. Zo wordt ouderen van alles gevraagd zodra zij in een verzorgingshuis komen wonen, tot aan het gewenste tijdstip van hun koffie toe. Maar er wordt hen nooit gevraagd hoeveel behoefte ze aan privacy hebben. Een ander schrijnend verhaal ging over een man op leeftijd die door het incontinentiemateriaal niet meer kon masturberen. Door zijn seksuele frustratie begon hij seksueel getinte opmerkingen naar iedereen te maken. Toch durfde geen enkele zorgverlener naar de oorzaak te vragen.

Seksspeeltjes in huis

Het belangrijkste inzicht van deze workshop was dat de hele beeldvorming qua ouderen en seksualiteit omgevormd moet worden. Wanneer mensen niet meer het idee hebben dat seks alleen aan jonge mensen toebehoord, zal dit grote invloed hebben op allerlei vlakken. Verzorgers en artsen zullen het onderwerp niet meer omzeilen en het bespreekbaar maken. Bij ouderen onderling kan er ook normaler over gedaan worden. Er kan meer privacy worden geboden in verzorgingshuizen en erotische dienstverleners kunnen ook voor het plezier worden ingeschakeld. Niet pas zodra er een probleem is. Maar, er bleek ook dat het incontinentiemateriaal echt seksvriendelijker kan en dat seksspeeltjes er baat bij hebben als ze niet direct als zodanig worden herkend – zeker in een verzorgingshuis.

Behang met piemels

Uit het inzicht dat de complete beeldvorming anders moet, vloeiden verschillende concrete ontwerpen voort. Zo werd een seksuele voorlichtingstelevisie serie voor ouderen (‘Dokter Corrie voor ouderen’) bedacht; een behangetje met levensgrote piemels erop afgebeeld voor in het verzorgingshuis; een bus die langs alle verzorgingshuizen van Nederland reist en daarin seksuele voorlichting geeft; mooi ondergoed voor ouderen of een T-shirts met daarop: ‘Proud to be Oud’.

De IKEA carelijn

Ook wordt het ontwerp van een zacht object om tegenaan te staan in de douche genoemd; een (mobiele) hammam voor in het verzorgingstehuis; een rek met objecten die voor seksuele en sensuele ervaringen zorgen, die bewoners gewoon kunnen lenen; een dienstverlener die een oudere helpt zijn nieuwe huis intiem in te richten; een IKEA-carelijn die gericht is op verzorgingshuizen; een echt lekker bed; een verrassingsbox die ouderen ontvangen zodra ze de leeftijd van 75 bereiken of in een verzorgingstehuis gaan wonen. In de box zitten meerdere producten die seksualiteit meer bespreekbaar maken. Ook werd het ontwerp van een bus gepresenteerd die door heel Nederland reist en seksuele voorlichting aan ouderen geeft. In alle ontwerpen zit de boodschap dat seksualiteit en intimiteit een onderdeel van het leven blijft – ook als je de vijftig allang gepasseerd bent – subtiel of minder subtiel verweven.

No Sex Shop workshop presentaties

Foto: Marvin Slaats / WeCoverContent.com

En wat nu?

De workshop van The No Sex Shop liet zien dat het een goed idee is om deskundigen en ontwerpers samen te brengen om seksueel ontwerp tot een hoger plan te brengen. Hier ligt niet alleen een taak voor ontwerpers, maar ook voor zorginstellingen. Zij kunnen hun wereld openen voor ontwerpers. Sanne Muiser van The No Sex Shop: “Wij denken nu bijvoorbeeld aan een artist in residence in een verzorgingshuis. In die vorm kan de ontwerper veel uitproberen op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Seksualiteit is van iedereen. Laten we die wereld dan ook voor iedereen toegankelijk maken.”

De Workshop, Retirement home 69 is tot stand gekomen met ondersteuning van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Dutch Design Foundation

Meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Liefde & Relaties

Goed slapen essentieel voor je relatie

Goed slapen is essentieel voor een goede relatie. Het blijkt dat veel relaties kapot gaan door een slaaptekort.

Gedeeld

op

Goed slapen

Goed en vooral veel slapen is belangrijk voor je relatie. Je ziet het helaas steeds vaker gebeuren. Paren gaan scheiden terwijl de baby maar net in de wieg ligt. Dit is onder andere te wijten aan slaapgebrek van één van de ouders. Blogger Annedieke Küchler van Lustlove.life legt uit hoe het zit.

Herrie in de tent

Er wordt steeds meer bekend over het belang van goede nachtrust. Je denkt er wellicht niet zo bij na, maar goede slaap kan je relatie goed houden. En dan hebben we het hier niet over de bijslaap. Zo blijkt uit onderzoek van de Ohio State University Institute for Behavioral Medicine Research, onder 43 (echt-)paren die tussen de 3 en de 27 jaar bij elkaar zijn. Er werd vooral gekeken naar de manier waarop ze ruzie maakten en de invloed daarvan op hun persoonlijke gezondheid.

Onder de 7 uur wordt het kiele-kiele

Terwijl de onderzoekers ontdekten dat werkelijk alle stellen weleens mot hebben, zagen ze ook dat hoe de conflicten aangepakt werden te maken had met het feit of ze al dan niet genoeg geslapen hadden. Dat maakt dat mensen ofwel constructief en met vriendelijkheid een onenigheid oplossen of met negativiteit en vijandigheid. Minder dan 7 uur per nacht is de drempel.

Slaapgebrek maakt gemeen

“Het heeft weinig te maken met het feit dat de paren het niet met elkaar eens zijn”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Janice Kiecolt-Glaser. “Maar wel alles met een tekort aan nachtrust en de manier waarop mensen kibbelden. De beter functionerende stellen deden dat met meer humor en positiviteit, ook al waren ze het duidelijk niet met elkaar eens. Bij de slechter functionerende (en dus ook slechter slapende) koppels kan het er soms zeer gemeen aan toe gaan.”

Goedkoop therapeutisch alternatief

Dus bedenk: een aantal weken goed slapen is een heel wat aangenamere en goedkopere methode dan naar een relatie-therapeut stappen.

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan eens een kijkje op partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler met tips, weetjes en de laatste trends.

Lees verder

Liefde & Relaties

Geld of vriendschap, wat is belangrijker?

Geld of vriendschap? Welke van de twee vind je belangrijker? De ING Bank deed onlangs een experiment om erachter te komen hoe mensen hierover denken.

Gedeeld

op

Geld of vriendschap

Om antwoord te krijgen op bovenstaande vraag is de ING een sociaal experiment gestart, genaamd Love Beats Money. Twee mensen worden in beeld gebracht die vroeger een hechte band hadden, ze waren vrienden of familie. Een geschil om geld gooide roet in het eten. Het blog Lustlove.life van blogger Annedieke Küchler bekijkt wat het experiment opleverde.

Geld of vriendschap?

Deze twee zijn los van elkaar geïnterviewd over de situatie, hun onderlinge relatie en het geld. Nadat ze beide elkaars interview bekeken hebben, krijgen ze de keuze: Is je vriendschap/familie belangrijker dan geld, kies dan voor het hart of is geld belangrijker kies dan voor het €-teken.

Geld is meer dan een betaalmiddel

Johan van der Zanden, Head of Communications & Brand Experience ING Nederland en België licht toe: “Geld is meer dan alleen een betaalmiddel. Geld kan je helpen om je doelen te verwezenlijken, maar het kan ook de onderlinge verhoudingen uit balans brengen.”

‘Het Familiediner’ op z’n ING’s

Met Love Beats Money wil ING mensen opnieuw met elkaar in contact brengen en proberen nieuwe inzichten mee te geven en drempels weg te nemen. “De koppels zijn herenigd en gelukkig zijn ze daar allemaal blij mee. Liefde is uiteraard belangrijker dan geld. Wij willen mensen met deze film graag inspireren en raken.”

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan een kijkje op de Partnerblog Lust Love Life, hier kan je dagelijks updates verwachten met tips, weetjes en mooie verhalen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Nog steeds dolverliefd op elkaar

Dat leeftijd er niet toe doet bewijzen deze koppels die stijlblogger Ari Seth Cohen interviewde over de liefde. Al tientallen jaren bij elkaar maar nog steeds dolverliefd.

Gedeeld

op

Dolverliefd op elkaar

Dolverliefd zijn deze koppels die soms al 80 jaar samen zijn. Het NED7 partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler neemt een kijkje in de prachtige wereld van Ari Seth Cohen, de wereldberoemde stijlblogger uit New York.

Ari Seth Cohen is gefascineerd is door oudere dames met stijl. 10 jaar geleden startte begon hij zijn blog Advanced Style en vloog letterlijk en figuurlijk de wereld over. Het resulteerde ook in een geweldige documentaire met ‘the grey powergirls’.

Druk om ‘jong’ te blijven

Hij is van mening dat het beeld van jongeren over ouderen nodig op de schop moet. “Ouder worden is onvermijdelijk dus dat kunnen we maar beter met zoveel mogelijk plezier doen”, vertelt hij daarover. Hij is van mening dat de druk in de maatschappij kom er vooral zo jonge mogelijk uit te zien te maken heeft met angst. “Denk maar aan bang zijn voor veranderingen, voor de dood en voor alle dingen waarmee je geconfronteerd wordt als je ouder wordt.”

Zelfverzekerder met de jaren

Met zijn werk, verandert Cohen dat angstbeeld. Hij wil positieve en inspirerende voorbeelden laten zien van oudere mannen en vrouwen die nog steeds actief en creatief zijn. “Daarmee verandert hopelijk onze houding ten opzichte van ouderen”, benadrukt hij. “De 94-jarige Ilona Royce Smithkin zegt in de Advanced Style Documentaire dat ze zich pas echt zelfverzekerd en blij voelde toen ze al in de 80 was, toen ze haar onzekerheden en hoop op perfectie liet varen. Zo willen we ons toch allemaal voelen?”

Dolverliefd

Inmiddels heeft Cohen zijn interesse verbreed. Onder de noemer ‘Advanced Love’ brengt hij momenteel paren (ha-he-ho-le-bi) in beeld, die al heel lang verliefd, verloofd en/of getrouwd zijn. Maar die bovenal de lol in elkaar en in het leven ook niet kwijt zijn.

Het voorgerecht

Een smakelijke appetizer vind je bovenaan dit bericht. Als deze koppels je geloof in de liefde niet terugbrengen, weet ik het ook niet meer. En dan zijn ze ook nog eens allemaal superstijlvol uitgedost. Heerlijk!

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Partnerblog Lust Love Life heeft dagelijks updates op haar blog met tips, weetjes en prachtige verhalen. En ben je geïnteresseerd in het prachtige boek Advanced Style van Ari Seth Cohen? Het is hier te kopen via Bol.com.

Lees verder

Meest gelezen