menu

Het grote seksonderzoek

Als ouders kijken we met dichtgeknepen billen naar onze puberkinderen, want we moeten er niet aan denken dat ze al in iemands armen liggen en seksueel actief zijn. Bovendien denken wij als ouders dat de jeugd van tegenwoordig veel meer met seks bezig is. Op iedere hoek van de straat is namelijk iets te zien of te krijgen.

Maar niets is minder waar zo blijkt uit een groot seksonderzoek van het magazine PLUS, dat onlangs samen met Rutgers WPF werd uitgevoerd. Jongeren praten weliswaar meer over seks, maar doen het toch echt een stuk minder dan hun ouders en grootouders. En geloof mij, onze kinderen moeten er niet aan denken dat hun ouders nog seks hebben, laat staan opa en oma!

Orgasme geen must

Maar nu het seksonderzoek zelf. Wat blijkt. 50-plussers hebben het volgens PLUS nog maar wat fijn tussen de lakens. Veel ondervraagden zeggen hetzelfde: “Een orgasme is absoluut geen must, maar intimiteit daarentegen absoluut wel.” Ruim tweederde van hun geeft aan nog steeds heel prettig te kunnen vrijen. Een derde geeft het seksleven dat ze nog hebben zelfs een 8 of hoger. Bijna de helft van alle deelnemers aan het seksonderzoek vrijt minimaal één keer per week.

Ziekte geen belemmering

Ruim 50% geeft aan dat ziekte, medicijngebruik of ouderdomsklachten geen beperkingen vormen in bed. De andere helft heeft het niet meer zo soepeltjes in bed. Vooral hun gezondheid is daarbij een belemmering. Bij mannen kan dit zijn vanwege erectieproblemen, terwijl vrouwen vaak minder zin hebben of last hebben van een droge vagina. Ook de gezondheidsproblemen van hun partner kan bij vrouwen de oorzaak zijn waarom ze minder soepel vrijen (44%).

Opzoek naar oplossingen

Beperkingen wil niet zeggen dat ze het daarbij laten. De helft van de deelnemers die ergens last van hadden, gaf aan dat ze opzoek gingen naar een oplossing en bespraken hun problemen met de ander (49%). Als ze hun probleem niet bespreken met hun partner maakt ongeveer 41% gebruik van een hulpverlener. De huisarts is hierbij het belangrijkst. Ongeveer 32% van de mensen zocht de oplossing in de manier waarop ze seks bedreven. Dit is niet overigens niet altijd mogelijk volgens seksuoloog Albert Neeleman: “Als mannen erectieproblemen krijgen, stopt een groot deel van hen.” Ook dit blijkt uit het PLUS seksonderzoek. Ongeveer 20% van de koppels heeft helemaal geen seks meer.

Seks is bespreekbaar

Uit het seksonderzoek kwam ook naar voren dat seks goed bespreekbaar is bij iedereen. Zo’n 70% van de stellen praat over hun seksleven. Tijdens deze intieme gesprekken komen ook onderwerpen als ziekte, medicijngebruik of leeftijd aanbod. Overigens voelt driekwart van de mensen zich heel prettig in hun eigen lichaam. Ook als zij naakt zijn. Slecht een kwart van de mensen voelt zich zonder kleding niet gemakkelijk, waarbij opvalt dat dit bij vrouwen al begint bij 50. Mannen hebben daar iets minder last van. Bij hun begint dit meestal pas na 55 jaar. Hierbij is het buikje iets dat het meeste in de weg zit, alhoewel ook borsten en veranderende geslachtsdelen kunnen bijdragen.

Opluchting bij seksonderzoek

Wat ten slotte ook nog uit het grote seksonderzoek van PLUS blijkt is dat de meeste mensen opgelucht zijn dat minder of moeilijke seks vaak niet aan hen persoonlijk ligt, maar juist aan de gebreken die zij lichamelijk hebben. En gelukkig is er in veel gevallen iets aan te doen. Artsen kunnen middelen voorschrijven of juist de doseringen aanpassen. Voor mannen zijn er bijvoorbeeld hulpmiddelen als Viagra en vrouwen kunnen al geholpen zijn met een goed glijmiddel.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten