menu

Goed slapen is betere seks

Goed slapen willen we allemaal wel. Maar wist je ook dat goed slapen kan zorgen voor een betere prestatie in bed? Seks en relatie blogger Dirkje van Bennekom legt het verband tussen beiden uit.

Een bed is voor slechts twee zaken bedoeld. In de eerste plaats voor rust en in de tweede plaats om intiem te zijn met een partner. Maar deze twee zaken blijken wel degelijk ook verband te houden met elkaar. Zo kent iedereen wel het lekker in slaap vallen na bevredigende seks. Maar andersom zorgt voldoende nachtrust ook voor een tevredener gevoel over seks.

Minder blij met seks

Vrouwen die tijdens hun menopauze aan slapeloosheid lijden, zijn minder blij met hun seksleven. Dit blijkt uit onderzoek van Harvard Medical School, de Universiteit van Californië en de Mayo Kliniek in Arizona. Zij dede onderzoek onder 93.668 vrouwen (tussen de 50 en 80 jaar), waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Menopause. 56% meldde ‘best’ of ‘zeer’ tevreden te zijn met hun seksleven. 52% bevestigde in het afgelopen jaar seks te hebben gehad met een partner. Iets minder dan eenderde gaf aan te lijden aan slapeloosheid, wat vaak een symptoom is van de overgang. Dit kan leiden tot hogere bloeddruk en depressies. De relatie tussen de slaapkwaliteit, de lengte van de slaap en de seksuele tevredenheid bleef in stand. Ook na verrekening met andere eventuele psychische of fysieke aandoeningen.

Banner Relatie.blog

Goed slapen, meer seks

Terwijl slapeloosheid bij vrouwen zorgde voor de afname van hun libido, nam opmerkelijk genoeg de frequentie van de seks die ze met hun partner hadden niet af. Volgens de wetenschappers zorgt de aard van de slapeloosheid er wel voor dat vrouwen hun dagelijkse activiteiten, waaronder ook seks, blijven doen. Maar dat hun beeld en tevredenheid over hun lichamelijke activiteit gekleurd worden door vermoeidheid. Dr. Jo Ann Pinkerton, directeur van de NAMS: “Vrouwen en zorgaanbieders horen het verband tussen symptomen van de menopauze en slaaptekort en hun effecten op seksuele tevredenheid, te herkennen. Gelukkig bestaan er effectieve behandelingen die kunnen helpen, zoals hormoontherapie, die het effectiefst blijkt.”

Verschil in leeftijd

Ook bleek dat de relatie tussen slaapniveaus en seksueel plezier verschilt per leeftijdsgroep. Zo zouden oudere vrouwen, in vergelijking met jongere, minder vaak seksueel actief zijn als ze minder dan 7 of 8 uur nachtrust hebben. Vrouwen boven de 70 die minder dan 5 uur per nacht slapen, zijn 30% minder seksueel actief dan hun leeftijdgenootjes die een langere nachtrust genieten.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten