Volg ons online

Liefde & Relaties

Een leven lang seks

Wij hebben een leven lang seks, of we het ons nu kunnen voorstellen of niet. Maar hoe zien de verschillende fases in bed eruit?

Gedeeld

op

Een leven lang seks

Ben je een volwassene met kinderen, dan moet je er niet aan denken dat je lieve kleine jongen of meisje al seks heeft. Maar ja, andersom is ook het geval. Als kinderen willen wij er niet aan denken, terwijl we toch drommels goed weten waar we vandaan komen en hoe we zijn verwekt, dat onze ouders nog seks hebben met elkaar. Bah! En laten we maar helemaal ophouden over onze opa’s en oma’s.

Een leven lang seks

Toch moeten we eraan geloven: in iedere fase van je leven hebben we seks, of in ieder geval de behoefte eraan. Maar dat komt natuurlijk wel met z’n voor- en nadelen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Einde van je tienerjaren

De voordelen

Seks is nieuw en hartstikke spannend, wat het sowieso al heel erg leuk maakt. De hormonen gieren als een dolle door je lijf en dat maakt iedere aanraking ook dubbel zo intens.
De nadelen

Dat alles nieuw is kan ook zo z’n downside hebben. Je bent nerveus en onhandig en maakt daardoor misschien “fouten”. Maar dat hoort er natuurlijk bij. Het doet misschien pijn, jongens hebben vaak nog niet de controle en komen te snel klaar en onzekerheid viert hoogtij.

Je bent in de twintig

De voordelen

In de twintig ben je hoogstwaarschijnlijk single, maar ook dan kan je veel plezier in bed beleven. Zeker tegenwoordig met de komst van allerlei apps die ‘casual seks’ nog toegankelijker maken. In deze jaren leer je je eigen lichaam kennen en kom je erachter welke voorkeuren jij allemaal hebt. In de twintig ontmoeten de meeste mensen vaak ook hun ‘levenspartner’ en dat levert geweldige seks op. Je bent zo intens verliefd dat het hierna waarschijnlijk nooit meer beter wordt.

De nadelen

Heb je de ware Jacob nog niet gevonden, dan kan je heel snel uitgekeken zijn op de seks die je hebt en met name de partner natuurlijk. En ook de ‘casual seks’ die je af en aan hebt is leuk op het moment zelf, maar vult niet de eenzaamheid die de meeste mensen voelen omdat ze nog niet de ware hebben gevonden.

Je bent in de dertig

De voordelen

Dit zijn de jaren waarin je vaak al die levenspartner hebt en jullie hebben ook kinderen rond hobbelen. De seks die je in deze jaren hebt is intenser, want de verbondenheid die jullie voelen is sterker dan ooit.

De nadelen

Tja, de regelmaat waarmee je seks hebt neemt hoe dan ook af. Jullie hebben een carrière, een druk huishouden, die kinderen, noem het maar op. Jullie zijn moe en verlangen meer naar slaap dan wat dan ook.

Je bent in de veertig

De voordelen

De kinderen groeien op en worden zelfstandiger. Dit geeft veel mensen in de veertig weer een seksuele boost. Toch zijn er juist ook heel veel mensen die deze hergeboorte niet beleven, wat voor spanning in de relatie zorgt en kan leiden tot echtscheidingen. Qua seks is er hoe dan ook meer zelfvertrouwen, wat betere communicatie met zich meebrengt en wat ook leidt tot een grotere behoefte aan experimenteren tussen de lakens.

De nadelen

Het nadeel in deze fase is, dat als er een ‘ongelijkheid’ in de relatie ontstaat, omdat de een misschien een grotere seksdrive heeft dan de ander, dat dat experimenteren ook buiten de deur kan gebeuren. Toch zal het je verbazen dat het juist de mannen zijn waarbij dit minder snel gebeurt. Het zijn juist de vrouwen die nog net voor de overgang seksueel pieken!

Je bent in de vijftig

De voordelen

De frequentie van seks is afhankelijk van hoe leuk je elkaar nog vindt. Veel vijftigers zijn tegenwoordig gescheiden en zoeken weer een nieuwe partner. En zo’n nieuwe relatie kan ook voor de beste seks ooit zorgen.

De nadelen

Voor vrouwen is dit een lastige periode omdat de hormonen compleet ontregeld raken en ze in de overgang terechtkomen. De seksdrive is hierdoor een stuk lager voor sommigen, alhoewel er ook voldoende vrouwen in de overgang zijn voor wie seks juist intiemer wordt.

Je bent in de zestig

De voordelen

Ja ja, ook als je in de zestig bent blijft seks een heel belangrijk onderdeel van je leven. En ook al moeten de kinderen er niet aan denken, veel koppels omschrijven deze jaren als de beste liefdesjaren van hun leven. Je hebt heel veel ervaring, controle en zelfvertrouwen en hierdoor vallen alle grenzen weg.

De nadelen

Wij worden lichamelijk zwakker en krijgen steeds meer te maken met kwaaltjes. Je moet dus in staat zijn om begripvol en vooral creatief te worden.

Je bent over de zeventig

De voordelen

Seks draait niet meer perse om klaarkomen, maar veel meer om intimiteit. Elkaar kussen, masseren, strelen, noem het maar op. Seks wordt dus een totaal andere ervaring.

De nadelen

Het is heel erg voor de hand liggend maar absoluut waar: het lichaam wordt strammer en het wordt allemaal domweg moeilijker hierdoor.

Annedieke Küchler is onderzoeksjournalist en blogt over seks en relaties op het meest gelezen blog in Nederland over dit onderwerp.

Advertentie

Liefde & Relaties

Goed slapen essentieel voor je relatie

Goed slapen is essentieel voor een goede relatie. Het blijkt dat veel relaties kapot gaan door een slaaptekort.

Gedeeld

op

Goed slapen

Goed en vooral veel slapen is belangrijk voor je relatie. Je ziet het helaas steeds vaker gebeuren. Paren gaan scheiden terwijl de baby maar net in de wieg ligt. Dit is onder andere te wijten aan slaapgebrek van één van de ouders. Blogger Annedieke Küchler van Lustlove.life legt uit hoe het zit.

Herrie in de tent

Er wordt steeds meer bekend over het belang van goede nachtrust. Je denkt er wellicht niet zo bij na, maar goede slaap kan je relatie goed houden. En dan hebben we het hier niet over de bijslaap. Zo blijkt uit onderzoek van de Ohio State University Institute for Behavioral Medicine Research, onder 43 (echt-)paren die tussen de 3 en de 27 jaar bij elkaar zijn. Er werd vooral gekeken naar de manier waarop ze ruzie maakten en de invloed daarvan op hun persoonlijke gezondheid.

Onder de 7 uur wordt het kiele-kiele

Terwijl de onderzoekers ontdekten dat werkelijk alle stellen weleens mot hebben, zagen ze ook dat hoe de conflicten aangepakt werden te maken had met het feit of ze al dan niet genoeg geslapen hadden. Dat maakt dat mensen ofwel constructief en met vriendelijkheid een onenigheid oplossen of met negativiteit en vijandigheid. Minder dan 7 uur per nacht is de drempel.

Slaapgebrek maakt gemeen

“Het heeft weinig te maken met het feit dat de paren het niet met elkaar eens zijn”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Janice Kiecolt-Glaser. “Maar wel alles met een tekort aan nachtrust en de manier waarop mensen kibbelden. De beter functionerende stellen deden dat met meer humor en positiviteit, ook al waren ze het duidelijk niet met elkaar eens. Bij de slechter functionerende (en dus ook slechter slapende) koppels kan het er soms zeer gemeen aan toe gaan.”

Goedkoop therapeutisch alternatief

Dus bedenk: een aantal weken goed slapen is een heel wat aangenamere en goedkopere methode dan naar een relatie-therapeut stappen.

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan eens een kijkje op partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler met tips, weetjes en de laatste trends.

Lees verder

Liefde & Relaties

Geld of vriendschap, wat is belangrijker?

Geld of vriendschap? Welke van de twee vind je belangrijker? De ING Bank deed onlangs een experiment om erachter te komen hoe mensen hierover denken.

Gedeeld

op

Geld of vriendschap

Om antwoord te krijgen op bovenstaande vraag is de ING een sociaal experiment gestart, genaamd Love Beats Money. Twee mensen worden in beeld gebracht die vroeger een hechte band hadden, ze waren vrienden of familie. Een geschil om geld gooide roet in het eten. Het blog Lustlove.life van blogger Annedieke Küchler bekijkt wat het experiment opleverde.

Geld of vriendschap?

Deze twee zijn los van elkaar geïnterviewd over de situatie, hun onderlinge relatie en het geld. Nadat ze beide elkaars interview bekeken hebben, krijgen ze de keuze: Is je vriendschap/familie belangrijker dan geld, kies dan voor het hart of is geld belangrijker kies dan voor het €-teken.

Geld is meer dan een betaalmiddel

Johan van der Zanden, Head of Communications & Brand Experience ING Nederland en België licht toe: “Geld is meer dan alleen een betaalmiddel. Geld kan je helpen om je doelen te verwezenlijken, maar het kan ook de onderlinge verhoudingen uit balans brengen.”

‘Het Familiediner’ op z’n ING’s

Met Love Beats Money wil ING mensen opnieuw met elkaar in contact brengen en proberen nieuwe inzichten mee te geven en drempels weg te nemen. “De koppels zijn herenigd en gelukkig zijn ze daar allemaal blij mee. Liefde is uiteraard belangrijker dan geld. Wij willen mensen met deze film graag inspireren en raken.”

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan een kijkje op de Partnerblog Lust Love Life, hier kan je dagelijks updates verwachten met tips, weetjes en mooie verhalen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Nog steeds dolverliefd op elkaar

Dat leeftijd er niet toe doet bewijzen deze koppels die stijlblogger Ari Seth Cohen interviewde over de liefde. Al tientallen jaren bij elkaar maar nog steeds dolverliefd.

Gedeeld

op

Dolverliefd op elkaar

Dolverliefd zijn deze koppels die soms al 80 jaar samen zijn. Het NED7 partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler neemt een kijkje in de prachtige wereld van Ari Seth Cohen, de wereldberoemde stijlblogger uit New York.

Ari Seth Cohen is gefascineerd is door oudere dames met stijl. 10 jaar geleden startte begon hij zijn blog Advanced Style en vloog letterlijk en figuurlijk de wereld over. Het resulteerde ook in een geweldige documentaire met ‘the grey powergirls’.

Druk om ‘jong’ te blijven

Hij is van mening dat het beeld van jongeren over ouderen nodig op de schop moet. “Ouder worden is onvermijdelijk dus dat kunnen we maar beter met zoveel mogelijk plezier doen”, vertelt hij daarover. Hij is van mening dat de druk in de maatschappij kom er vooral zo jonge mogelijk uit te zien te maken heeft met angst. “Denk maar aan bang zijn voor veranderingen, voor de dood en voor alle dingen waarmee je geconfronteerd wordt als je ouder wordt.”

Zelfverzekerder met de jaren

Met zijn werk, verandert Cohen dat angstbeeld. Hij wil positieve en inspirerende voorbeelden laten zien van oudere mannen en vrouwen die nog steeds actief en creatief zijn. “Daarmee verandert hopelijk onze houding ten opzichte van ouderen”, benadrukt hij. “De 94-jarige Ilona Royce Smithkin zegt in de Advanced Style Documentaire dat ze zich pas echt zelfverzekerd en blij voelde toen ze al in de 80 was, toen ze haar onzekerheden en hoop op perfectie liet varen. Zo willen we ons toch allemaal voelen?”

Dolverliefd

Inmiddels heeft Cohen zijn interesse verbreed. Onder de noemer ‘Advanced Love’ brengt hij momenteel paren (ha-he-ho-le-bi) in beeld, die al heel lang verliefd, verloofd en/of getrouwd zijn. Maar die bovenal de lol in elkaar en in het leven ook niet kwijt zijn.

Het voorgerecht

Een smakelijke appetizer vind je bovenaan dit bericht. Als deze koppels je geloof in de liefde niet terugbrengen, weet ik het ook niet meer. En dan zijn ze ook nog eens allemaal superstijlvol uitgedost. Heerlijk!

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Partnerblog Lust Love Life heeft dagelijks updates op haar blog met tips, weetjes en prachtige verhalen. En ben je geïnteresseerd in het prachtige boek Advanced Style van Ari Seth Cohen? Het is hier te kopen via Bol.com.

Lees verder

Meest gelezen