Volg ons online

Liefde & Relaties

Een leven lang seks

Wij hebben een leven lang seks, of we het ons nu kunnen voorstellen of niet. Maar hoe zien de verschillende fases in bed eruit?

Gedeeld

op

Een leven lang seks

Ben je een volwassene met kinderen, dan moet je er niet aan denken dat je lieve kleine jongen of meisje al seks heeft. Maar ja, andersom is ook het geval. Als kinderen willen wij er niet aan denken, terwijl we toch drommels goed weten waar we vandaan komen en hoe we zijn verwekt, dat onze ouders nog seks hebben met elkaar. Bah! En laten we maar helemaal ophouden over onze opa’s en oma’s.

Een leven lang seks

Toch moeten we eraan geloven: in iedere fase van je leven hebben we seks, of in ieder geval de behoefte eraan. Maar dat komt natuurlijk wel met z’n voor- en nadelen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Einde van je tienerjaren

De voordelen

Seks is nieuw en hartstikke spannend, wat het sowieso al heel erg leuk maakt. De hormonen gieren als een dolle door je lijf en dat maakt iedere aanraking ook dubbel zo intens.
De nadelen

Dat alles nieuw is kan ook zo z’n downside hebben. Je bent nerveus en onhandig en maakt daardoor misschien “fouten”. Maar dat hoort er natuurlijk bij. Het doet misschien pijn, jongens hebben vaak nog niet de controle en komen te snel klaar en onzekerheid viert hoogtij.

Je bent in de twintig

De voordelen

In de twintig ben je hoogstwaarschijnlijk single, maar ook dan kan je veel plezier in bed beleven. Zeker tegenwoordig met de komst van allerlei apps die ‘casual seks’ nog toegankelijker maken. In deze jaren leer je je eigen lichaam kennen en kom je erachter welke voorkeuren jij allemaal hebt. In de twintig ontmoeten de meeste mensen vaak ook hun ‘levenspartner’ en dat levert geweldige seks op. Je bent zo intens verliefd dat het hierna waarschijnlijk nooit meer beter wordt.

De nadelen

Heb je de ware Jacob nog niet gevonden, dan kan je heel snel uitgekeken zijn op de seks die je hebt en met name de partner natuurlijk. En ook de ‘casual seks’ die je af en aan hebt is leuk op het moment zelf, maar vult niet de eenzaamheid die de meeste mensen voelen omdat ze nog niet de ware hebben gevonden.

Je bent in de dertig

De voordelen

Dit zijn de jaren waarin je vaak al die levenspartner hebt en jullie hebben ook kinderen rond hobbelen. De seks die je in deze jaren hebt is intenser, want de verbondenheid die jullie voelen is sterker dan ooit.

De nadelen

Tja, de regelmaat waarmee je seks hebt neemt hoe dan ook af. Jullie hebben een carrière, een druk huishouden, die kinderen, noem het maar op. Jullie zijn moe en verlangen meer naar slaap dan wat dan ook.

Je bent in de veertig

De voordelen

De kinderen groeien op en worden zelfstandiger. Dit geeft veel mensen in de veertig weer een seksuele boost. Toch zijn er juist ook heel veel mensen die deze hergeboorte niet beleven, wat voor spanning in de relatie zorgt en kan leiden tot echtscheidingen. Qua seks is er hoe dan ook meer zelfvertrouwen, wat betere communicatie met zich meebrengt en wat ook leidt tot een grotere behoefte aan experimenteren tussen de lakens.

De nadelen

Het nadeel in deze fase is, dat als er een ‘ongelijkheid’ in de relatie ontstaat, omdat de een misschien een grotere seksdrive heeft dan de ander, dat dat experimenteren ook buiten de deur kan gebeuren. Toch zal het je verbazen dat het juist de mannen zijn waarbij dit minder snel gebeurt. Het zijn juist de vrouwen die nog net voor de overgang seksueel pieken!

Je bent in de vijftig

De voordelen

De frequentie van seks is afhankelijk van hoe leuk je elkaar nog vindt. Veel vijftigers zijn tegenwoordig gescheiden en zoeken weer een nieuwe partner. En zo’n nieuwe relatie kan ook voor de beste seks ooit zorgen.

De nadelen

Voor vrouwen is dit een lastige periode omdat de hormonen compleet ontregeld raken en ze in de overgang terechtkomen. De seksdrive is hierdoor een stuk lager voor sommigen, alhoewel er ook voldoende vrouwen in de overgang zijn voor wie seks juist intiemer wordt.

Je bent in de zestig

De voordelen

Ja ja, ook als je in de zestig bent blijft seks een heel belangrijk onderdeel van je leven. En ook al moeten de kinderen er niet aan denken, veel koppels omschrijven deze jaren als de beste liefdesjaren van hun leven. Je hebt heel veel ervaring, controle en zelfvertrouwen en hierdoor vallen alle grenzen weg.

De nadelen

Wij worden lichamelijk zwakker en krijgen steeds meer te maken met kwaaltjes. Je moet dus in staat zijn om begripvol en vooral creatief te worden.

Je bent over de zeventig

De voordelen

Seks draait niet meer perse om klaarkomen, maar veel meer om intimiteit. Elkaar kussen, masseren, strelen, noem het maar op. Seks wordt dus een totaal andere ervaring.

De nadelen

Het is heel erg voor de hand liggend maar absoluut waar: het lichaam wordt strammer en het wordt allemaal domweg moeilijker hierdoor.

Dirkje van Bennekom is onderzoeksjournalist en blogt over seks en relaties op het meest gelezen blog in Nederland over dit onderwerp.

Advertentie

Liefde & Relaties

Seksueel contact in het verpleeghuis, is daar wel ruimte voor?

Ervaren ouderen wel voldoende ruimte voor seksueel contact in het verpleeghuis? Vandaag verschijnt een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau over de status van seks in het verpleeghuis.

Gedeeld

op

door

Seksueel contact ouderen

Seksueel contact in het verpleeghuis. Veel mensen zullen twee keer moeten kijken om zich te realiseren wat er staat. Maar waarom eigenlijk? Is het zo raar dat ouderen nog steeds behoefte hebben aan seksueel contact? Nee natuurlijk!

En omdat het vandaag Valentijnsdag is, is dit een prachtig onderwerp om eens nader te bekijken. Hoe zit het precies met seksueel contact in een verpleeghuis? Is daar voldoende ruimte voor? Of hebben bewoners het gevoel dat ze worden tegengehouden? Onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) stelden deze vragen aan ouderen. En dit zijn de resultaten.

Resultaten onderzoek

Laten we eens kijken wat de ouderen zeiden. Heb je al een idee? We hebben een paar van de resultaten op een rijtje gezet het onderzoek ‘Jezelf zijn in het verpleeghuis’ dat vandaag verschijnt:

  • Een op de zeven ondervraagde bewoners van verpleeghuizen en verzorgingshuizen (15%) mist romantisch of seksueel contact. Dat percentage ligt op 25% onder mannen en 85-‘ers. Daarentegen mist 82% dit type contact niet.
  • Het gemis aan romantisch of seksueel contact hangt samen met een negatievere ervaren kwaliteit van leven: bewoners die het missen, zijn minder gelukkig, eenzamer, hebben meer psychische problemen, ervaren minder levenslust en zijn ook minder tevreden met het leven.
  • Bijna de helft van de bewoners ervaart voldoende privacy om romantisch of seksueel intiem te zijn, 14% ervaart deze ruimte juist niet.
  • Bewoners denken positief over diversiteit: 82% vindt dat iedereen – ongeacht achtergrond, zichzelf kan zijn, 91% vindt dat de levensovertuiging wordt gerespecteerd en 73% heeft geen enkele moeite met homoseksueel of lesbisch verzorgend personeel.
  • Lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB) bewoners ervaren dezelfde kwaliteit van leven als hun heteroseksuele medebewoners. Zij verschillen niet in termen van geluk, eenzaamheid, psychische klachten, levenslust, tevredenheid met het leven, veiligheidsgevoel en de beoordeling van de interpersoonlijke zorg.

15% mist seksueel contact

Een op de zeven ondervraagde bewoners (15%) geeft aan romantisch of seksueel contact te missen, terwijl dit voor 82% niet geldt. Het percentage dat wel deze vorm van contact mist, ligt hoger onder mannen (25%) en onder bewoners jonger dan 85 jaar (24%). Bewoners die nog een partner hebben missen dit contact niet meer of minder dan bewoners zonder partner. Een deel van de bewoners ervaart wrijving tussen de behoefte aan privacy en de behoefte aan intimiteit: 14% vindt dat er onvoldoende privacy is om romantisch of seksueel intiem te zijn (49% vindt dat deze ruimte er wel is). Onder degenen die wrijving ervaren, is het percentage dat romantisch of seksueel contact mist hoger (26%).

Kwaliteit van leven

Het wel of niet missen van romantisch of seksueel contact hangt niet samen met iemands fysieke capaciteiten om allerlei dagelijkse handelingen (traplopen, zichzelf wassen, etc.) nog zelf te doen. Het missen hangt wel samen met indicatoren van een slechtere ervaren kwaliteit van leven: ouderen die zeggen dit type contact te missen, geven ook aan minder gelukkig te zijn, zich eenzamer te voelen, minder levenslust te hebben en met meer psychische klachten te kampen.

Ruimte voor diversiteit

Ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen ervaren ruimte voor diversiteit en het zichzelf kunnen zijn. De overgrote meerderheid (82%) heeft het idee zichzelf te kunnen zijn (3% vindt van niet) en 91% heeft het idee dat hun levensovertuiging gerespecteerd wordt in de instelling (1% vindt van niet). Ondervraagde LHB bewoners ervaren dezelfde ruimte als heteroseksuele bewoners, terwijl ouderen met een migrantenachtergrond minder ruimte voor diversiteit ervaren dan autochtone ouderen. Ook met homoseksueel of lesbisch personeel zou de meerderheid van de ondervraagde bewoners geen moeite hebben: 73% vindt dat niet vervelend, 10% vindt dat wel vervelend.

LHB en heteroseksuele bewoners

Van de ondervraagde LHB bewoners heeft 70% het idee dat ze hier open over kunnen zijn in hun instelling, terwijl 14% denkt dat dat niet kan. De ervaren kwaliteit van leven verschilt niet tussen LHB en heteroseksuele bewoners: beide groepen rapporteren dezelfde niveaus van psychische problemen, eenzaamheid, geluk, levenslust en tevredenheid met het leven. Zij hebben ook in dezelfde mate het gevoel dat verzorgenden hen serieus nemen en dat ze dingen in vertrouwen aan hen kwijt kunnen. Ook voelen ondervraagde LHB bewoners zich niet onveiliger dan heteroseksuele bewoners en hebben zij geen groter gemis aan romantisch en seksueel contact.

Onderzoek ouderen

SCP-medewerkers Lisette Kuyper, Debbie Verbeek-Oudijk en Cretien van Campen hebben het onderzoek gedaan onder ouderen. Het signalement is gebaseerd op informatie uit het ‘Onderzoek Ouderen in Instellingen 2015/’16’ dat het SCP in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgevoerd. Er zijn 958 bewoners van 55 jaar en ouder geïnterviewd over hun ervaringen en oordelen. Het spreekt voor zich dat dit bewoners betreft die nog geïnterviewd konden worden. Over de behoeften en opvattingen van verpleeghuisbewoners met dementie of andere ernstige cognitieve beperkingen, kan op basis van deze studie niets worden gezegd.

Lees verder

Liefde & Relaties

Veroudering bij mannen en vrouwen, er is verschil

Er zit verschil in hoe mannen en vrouwen te maken krijgen met veroudering. Zo krijgen mannen eerder rimpels, maar vrouwen halen dit later meer dan in.

Gedeeld

op

Veroudering bij mannen en vrouwen

Veroudering, we krijgen er allemaal mee te maken. Maar wat is het verschil tussen mannen en vrouwen? Relatieblogger Dirkje van Bennekom kwam tot de ontdekking dat mannen eerder beginnen met rimpels, terwijl vrouwen langer doorrimpelen.

Over het algemeen maken vrouwen zich er eerder zorgen over dan mannen: veroudering. Maar er is goed. En, er is ook slecht nieuws. Mannen krijgen eerder rimpels dan vrouwen en krijgen er aanvankelijk ook meer. Vrouwen halen dit na hun 75ste echter in en eindigen met meer.

Onderzoek van Erasmus MC

Dit blijkt uit onderzoek van dermatologe Merel Hamer van Erasmus MC, waarover is gepubliceerd in het vakblad Journal of Investigative Dermatology. Ze maakte digitale foto’s van de gezichten van 3.800 deelnemers tussen 51 en 98 jaar. De proefpersonen maken deel uit van ERGO, het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek dat sinds een aantal jaar wordt uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Ommoord.

Veroudering bij mannen en vrouwen

Tot hun 75ste hebben mannen opvallend meer rimpels. Daarna maken vrouwen een inhaalslag. Vrouwen hebben bovendien ook rimpels op andere plekken, waaronder de bovenlip. Volgens Hamer heeft dit te maken met de structuur van de mannenhuid op de bovenlip, die steviger is door vollere gezichtsbeharing. “Hoewel we in dit onderzoek geen relatie hebben gevonden, kan het zijn dat vrouwelijke geslachtshormonen bescherming bieden tegen het ontwikkelen van rimpels. Verder is opvallend dat vrouwen met relatief veel testosteron in het bloed en vrouwen die kaalheid vertonen, minder rimpels hebben”, aldus Dr. Hamer.

Risicofactoren

Risicofactoren zijn roken en zonlicht, maar ook een laag BMI. “Een beetje vet onder de huid vermindert de diepte van de rimpels. En: hoe meer glazen alcohol een vrouw drinkt, hoe meer rimpels ze heeft.” Verder is het opmerkelijk dat van Noord-Europese huidtypen (type 1, 2 en 3) de witste huid het minst snel rimpels ontwikkelt.

Meer weten?

Meer weten over seks en relaties, ook op hogere leeftijd? Bezoek dan eens het blog van Dirkje van Bennekom.

Lees verder

Liefde & Relaties

Kerst vieren voor alleenstaanden, het valt niet mee

Kerst vieren voor alleenstaanden is moeilijk. Dit blijkt ook uit onderzoek van Datingsitekiezen.nl onder singles.

Gedeeld

op

Kerst vieren voor alleenstaanden

Kerst vieren voor alleenstaanden, de decembermaand is misschien wel de zwaarste tijd voor singles. Daarom zoeken maar liefst een derde van de alleenstaande Nederlanders vanaf dit moment net wat intensiever naar de ware liefde online.

Iedereen wil er wel warm bij zitten deze maand. Vooral als je wat te vieren hebt, zoals met Kerst en Oud & Nieuw. Dat doe je het liefste samen met iemand waarvan je houdt. De gedachte aan de feestdagen alleen doorbrengen geeft net dat extra zetje in de rug om harder te zoeken via datingsites. Dit blijkt uit onderzoek van datingsitekiezen.nl die ruim 1.600 gebruikers vroeg naar hun ervaringen. En wat bleek, maar liefst 34% van de ondervraagden is tijdens de wintermaanden actiever op zoek naar een nieuwe partner.

Kerst vieren voor alleenstaanden

Ook evenementen zijn een populaire plek om de ware liefde op te zoeken. 6% van de ondervraagden zegt van plan te zijn een evenement voor singles te bezoeken. En ruim een kwart van de mensen verwacht ook echt een date te regelen deze wintermaand. Als je ze vraagt of ze tegen de decembermaand opzien dat zegt ruim 39% van de alleenstaande mannen en vrouwen er zeker niet naar uit te zien. Belangrijkste reden hiervoor is dat de feestdagen je bruut met de neus op de feiten drukken dat je alleen bent en naar een partner verlangt. “De angst om alleen te zijn met de kerstdagen of tijdens de jaarwisseling zorgt ervoor dat singles wakker worden geschud”, aldus een woordvoerder van de website.

Hopelijk is het dit jaar voor veel mensen anders en vinden ze dan eindelijk de liefde van hun leven. Allemaal alvast een fijne Kerst toegewenst!

Lees verder

Meest gelezen