Volg ons online

Liefde & Relaties

Een leven lang seks

Wij hebben een leven lang seks, of we het ons nu kunnen voorstellen of niet. Maar hoe zien de verschillende fases in bed eruit?

Gedeeld

op

Een leven lang seks

Ben je een volwassene met kinderen, dan moet je er niet aan denken dat je lieve kleine jongen of meisje al seks heeft. Maar ja, andersom is ook het geval. Als kinderen willen wij er niet aan denken, terwijl we toch drommels goed weten waar we vandaan komen en hoe we zijn verwekt, dat onze ouders nog seks hebben met elkaar. Bah! En laten we maar helemaal ophouden over onze opa’s en oma’s.

Een leven lang seks

Toch moeten we eraan geloven: in iedere fase van je leven hebben we seks, of in ieder geval de behoefte eraan. Maar dat komt natuurlijk wel met z’n voor- en nadelen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Einde van je tienerjaren

De voordelen

Seks is nieuw en hartstikke spannend, wat het sowieso al heel erg leuk maakt. De hormonen gieren als een dolle door je lijf en dat maakt iedere aanraking ook dubbel zo intens.
De nadelen

Dat alles nieuw is kan ook zo z’n downside hebben. Je bent nerveus en onhandig en maakt daardoor misschien “fouten”. Maar dat hoort er natuurlijk bij. Het doet misschien pijn, jongens hebben vaak nog niet de controle en komen te snel klaar en onzekerheid viert hoogtij.

Je bent in de twintig

De voordelen

In de twintig ben je hoogstwaarschijnlijk single, maar ook dan kan je veel plezier in bed beleven. Zeker tegenwoordig met de komst van allerlei apps die ‘casual seks’ nog toegankelijker maken. In deze jaren leer je je eigen lichaam kennen en kom je erachter welke voorkeuren jij allemaal hebt. In de twintig ontmoeten de meeste mensen vaak ook hun ‘levenspartner’ en dat levert geweldige seks op. Je bent zo intens verliefd dat het hierna waarschijnlijk nooit meer beter wordt.

De nadelen

Heb je de ware Jacob nog niet gevonden, dan kan je heel snel uitgekeken zijn op de seks die je hebt en met name de partner natuurlijk. En ook de ‘casual seks’ die je af en aan hebt is leuk op het moment zelf, maar vult niet de eenzaamheid die de meeste mensen voelen omdat ze nog niet de ware hebben gevonden.

Je bent in de dertig

De voordelen

Dit zijn de jaren waarin je vaak al die levenspartner hebt en jullie hebben ook kinderen rond hobbelen. De seks die je in deze jaren hebt is intenser, want de verbondenheid die jullie voelen is sterker dan ooit.

De nadelen

Tja, de regelmaat waarmee je seks hebt neemt hoe dan ook af. Jullie hebben een carrière, een druk huishouden, die kinderen, noem het maar op. Jullie zijn moe en verlangen meer naar slaap dan wat dan ook.

Je bent in de veertig

De voordelen

De kinderen groeien op en worden zelfstandiger. Dit geeft veel mensen in de veertig weer een seksuele boost. Toch zijn er juist ook heel veel mensen die deze hergeboorte niet beleven, wat voor spanning in de relatie zorgt en kan leiden tot echtscheidingen. Qua seks is er hoe dan ook meer zelfvertrouwen, wat betere communicatie met zich meebrengt en wat ook leidt tot een grotere behoefte aan experimenteren tussen de lakens.

De nadelen

Het nadeel in deze fase is, dat als er een ‘ongelijkheid’ in de relatie ontstaat, omdat de een misschien een grotere seksdrive heeft dan de ander, dat dat experimenteren ook buiten de deur kan gebeuren. Toch zal het je verbazen dat het juist de mannen zijn waarbij dit minder snel gebeurt. Het zijn juist de vrouwen die nog net voor de overgang seksueel pieken!

Je bent in de vijftig

De voordelen

De frequentie van seks is afhankelijk van hoe leuk je elkaar nog vindt. Veel vijftigers zijn tegenwoordig gescheiden en zoeken weer een nieuwe partner. En zo’n nieuwe relatie kan ook voor de beste seks ooit zorgen.

De nadelen

Voor vrouwen is dit een lastige periode omdat de hormonen compleet ontregeld raken en ze in de overgang terechtkomen. De seksdrive is hierdoor een stuk lager voor sommigen, alhoewel er ook voldoende vrouwen in de overgang zijn voor wie seks juist intiemer wordt.

Je bent in de zestig

De voordelen

Ja ja, ook als je in de zestig bent blijft seks een heel belangrijk onderdeel van je leven. En ook al moeten de kinderen er niet aan denken, veel koppels omschrijven deze jaren als de beste liefdesjaren van hun leven. Je hebt heel veel ervaring, controle en zelfvertrouwen en hierdoor vallen alle grenzen weg.

De nadelen

Wij worden lichamelijk zwakker en krijgen steeds meer te maken met kwaaltjes. Je moet dus in staat zijn om begripvol en vooral creatief te worden.

Je bent over de zeventig

De voordelen

Seks draait niet meer perse om klaarkomen, maar veel meer om intimiteit. Elkaar kussen, masseren, strelen, noem het maar op. Seks wordt dus een totaal andere ervaring.

De nadelen

Het is heel erg voor de hand liggend maar absoluut waar: het lichaam wordt strammer en het wordt allemaal domweg moeilijker hierdoor.

Dirkje van Bennekom is onderzoeksjournalist en blogt over seks en relaties op het meest gelezen blog in Nederland over dit onderwerp.

Advertentie

Liefde & Relaties

Maakt groot leeftijdsverschil je relatie beter?

Is een groot leeftijdsverschil goed voor je relatie? Uit onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is. Maar er is een maar…

Gedeeld

op

Groot leeftijdsverschil

Een groot leeftijdsverschil in je relatie? Ben je dan gelukkiger? Je ziet het steeds vaker. Trump heeft een flink jongere vrouw, Macron van Frankrijk een flink oudere vrouw. Wie doet het beter? Of zijn ze allebei ‘lucky’? Het hangt natuurlijk af aan wie je het vraagt.

Dit blijkt ook uit nieuw onderzoek van het Australische CU Boulder, waarover is gepubliceerd in Journal of Population Economics. 13 jaar lang werden duizenden Australische huishoudens gevolgd. Elk jaar werden de deelnemers ondervraagd over hoe tevreden of ontevreden ze waren met hun relatie.

Mannen gelukkigst

“We concludeerden dat mannen die getrouwd waren met een jongere vrouw het gelukkigst waren”, aldus Terra McKinnish, een van de auteurs van het onderzoek. “Mannen met een oudere vrouw waren het minst tevreden.” Die bevinding geldt ook voor vrouwen. “Ze waren beduidend gelukkiger als ze een jongere echtgenoot hadden dan als ze met een oudere man getrouwd waren.”

Groot leeftijdsverschil

De problemen die voortkomen uit het leeftijdsverschil doen zich voor op de langere termijn. Na gemiddeld 6 jaar bleek de tevredenheid af te nemen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit geldt trouwens ook voor koppels zonder groot leeftijdsverschil. Maar bij stellen met een grote leeftijdskloof neemt die tevredenheid veel sneller af. Volgens McKinnish zijn partners van min of meer dezelfde leeftijd beter in staat om het hoofd te bieden aan moeilijke gebeurtenissen. Ze bevinden zich doorgaans meer op dezelfde golflengte. Onder meer wat kinderwens en financiële kwesties betreft.

Meer weten?

Wil je meer lezen over seks en relaties? Bezoek dan het blog Relaties.blog van Dirkje van Bennekom. Hier schrijft ze dagelijks over het laatste nieuws rondom deze onderwerpen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Verschil mannen en vrouwenhersenen, vrouwen zijn veel actiever!

Verschil mannen en vrouwenhersenen? Tja, vrouwen blijken veel actiever dan mannen. Maar wat betekent dat in de praktijk?

Gedeeld

op

Verschil mannen en vrouwenhersenen

Het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen? Die van vrouwen zijn veel actiever, zo blijkt uit onderzoek van een groep Amerikaanse wetenschappers. Dit is met name bij de concentratie en impulsbeheersing zichtbaar.

De prefrontale cortex is bij vrouwen actiever. Hiermee worden de concentratie en de impulsbeheersing beheerst. Maar ook het zogenaamde limbisch systeem verschilt van mannen. Met dit deel worden emoties en angsten beheerst. Maar mannen, dit is zeker niet het einde der tijden voor jullie soort. Bij jullie zijn de visuele en coördinerende hersengebieden weer actiever.

46.000 hersenscans

Voor het onderzoek bestudeerde het groepje wetenschappers zo’n 46.000 SPECT-scans, aangeleverd door 9 verschillende ziekenhuizen. Met het onderzoek werd de bloedstroom in de hersenen van 119 gezonde mensen en 26.683 mensen met psychiatrische problemen (van ADHD tot stemmingswisselingen en van bipolaire stoornissen tot schizofrenie) inzichtelijk gemaakt. Dit maakt meer duidelijk over de activiteit in specifieke delen van het brein.

Verschil mannen en vrouwenhersenen

De studie geeft meer inzicht in het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen, legt onderzoeker Daniel Amen uit. ”De meetbare verschillen die we tussen de seksen konden aantonen, zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de duidelijkheid over het risico op hersenstoornissen zoals de ziekte van Alzheimer.” Het was al duidelijk dat vrouwen vaker aan deze ziekte lijden, maar ze worden dan ook gemiddeld ouder dan mannen. Bovendien hebben vrouwen vaker depressies en angststoornissen, terwijl ADHD en antisociale gedragsstoornissen juist vaker bij mannen voorkomen.

Battle of the sexes

Ook verklaart de studie een aantal verschillen in het gedrag van mannen versus vrouwen. Zo is op basis van de hersenactiviteit goed te verklaren waarom vrouwen empathischer zijn en meer zelfbeheersing hebben. De verhoogde bloedstroom in het limbische systeem verklaart waarom zij vatbaarder zijn voor angst-, stemmings-, slaap- en eetstoornissen. Kortom: in tijden waarin juist de verschillen tussen de genders moeten oplossen, geeft het een beter beeld op de verschillen die er blijkbaar toch zijn.

Het laat zien hoe belangrijk het is om genderspecifiek wetenschappelijk onderzoek door te zetten. Iets waarvoor Ineke Klinge, universitair hoofddocent Gender Medicine aan de Universiteit Maastricht in 2014 in een interview met Scientias.nl al pleitte.

Lees verder

Liefde & Relaties

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot haar overlevingskans, volgens recent onderzoek, door de menopauze van de vrouw. Waarheid of complete onzin?

Gedeeld

op

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot de eigen overlevingskans door de menopauze van de vrouw. Dat klinkt als een vreemde theorie. Maar misschien is het niet zo raar als het in eerste instantie klinkt. Althans, dat beweren wetenschappers van het Institute of Evolutionary Sciences in Montperllier, Frankrijk.

Blogger Dirkje van Bennekom, van Relatie.blog, legt het uit. Het gaat hier om de zogenaamde ‘grootmoederhypothese’. Omdat oma’s zich niet meer bezighouden met de voortplanting, hebben zij meer tijd om hun kinderen en kleinkinderen gezonder te houden.

Vrouwen vergoten overlevingskans

Over de jaren die vrouwen nog leven na hun menopauze is al veel onderzoek gedaan. Immers: evolutionair zijn ‘onvruchtbaren’ op het eerste gezicht niet interessant en komt het, voor zover bekend, alleen maar bij mensen en walvissen voor. Er bestaat echter de zogenoemde ‘grootmoederhypothese’. Deze aanname zou weleens wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Oudere vrouwen vergroten namelijk de kans op overleven van hun nageslacht.

Menopauze een strategie

Dit blijkt uit onderzoek van Carla Aimé en collega’s van het ‘Institute of Evolutionary Sciences’ in Montpellier, dat in PLOS Computational Biology is gepubliceerd. Het is evolutionair voordelig als grootmoeders hun energie steken in de ondersteuning van hun kinderen en kleinkinderen in plaats van hun eigen verdere voortplanting. Bovendien kunnen ze door hun kennis en ervaring de groep helpen om gezonder te zijn en te overleven. De wetenschappers verklaren de jaren na de menopauze dus niet als een bonus, maar als een evolutionaire strategie.

De mensheid ook gebaat bij oude vaders

Recente inzichten wijzen ook in de richting van een onbedoeld bijeffect van oude vaders. Mannen blijven in principe tot hun dood vruchtbaar en hoe ouder ze worden, hoe meer nakomelingen ze kunnen produceren. Zowel hun zoons als dochters profiteren daarmee van de goede genen die hun vader de hoge leeftijd laat bereiken.

En tenslotte ontdekte VU-socioloog Teun Geurts een aantal jaren geleden tijdens zijn promotiestudie dat het zorgen voor kleinkinderen ook weer een effect de andere kant uit heeft. Door de zorg krijgen ouders en kinderen een betere band en is de zorg voor de ouders wanneer zij echt oud worden, tevens beter gegarandeerd.

Lees verder

Meest gelezen