menu

Een leven lang seks

Ben je een volwassene met kinderen, dan moet je er niet aan denken dat je lieve kleine jongen of meisje al seks heeft. Maar ja, andersom is ook het geval. Als kinderen willen wij er niet aan denken, terwijl we toch drommels goed weten waar we vandaan komen en hoe we zijn verwekt, dat onze ouders nog seks hebben met elkaar. Bah! En laten we maar helemaal ophouden over onze opa’s en oma’s.

Een leven lang seks

Toch moeten we eraan geloven: in iedere fase van je leven hebben we seks, of in ieder geval de behoefte eraan. Maar dat komt natuurlijk wel met z’n voor- en nadelen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Einde van je tienerjaren

De voordelen

Seks is nieuw en hartstikke spannend, wat het sowieso al heel erg leuk maakt. De hormonen gieren als een dolle door je lijf en dat maakt iedere aanraking ook dubbel zo intens.
De nadelen

Dat alles nieuw is kan ook zo z’n downside hebben. Je bent nerveus en onhandig en maakt daardoor misschien “fouten”. Maar dat hoort er natuurlijk bij. Het doet misschien pijn, jongens hebben vaak nog niet de controle en komen te snel klaar en onzekerheid viert hoogtij.

Je bent in de twintig

De voordelen

In de twintig ben je hoogstwaarschijnlijk single, maar ook dan kan je veel plezier in bed beleven. Zeker tegenwoordig met de komst van allerlei apps die ‘casual seks’ nog toegankelijker maken. In deze jaren leer je je eigen lichaam kennen en kom je erachter welke voorkeuren jij allemaal hebt. In de twintig ontmoeten de meeste mensen vaak ook hun ‘levenspartner’ en dat levert geweldige seks op. Je bent zo intens verliefd dat het hierna waarschijnlijk nooit meer beter wordt.

De nadelen

Heb je de ware Jacob nog niet gevonden, dan kan je heel snel uitgekeken zijn op de seks die je hebt en met name de partner natuurlijk. En ook de ‘casual seks’ die je af en aan hebt is leuk op het moment zelf, maar vult niet de eenzaamheid die de meeste mensen voelen omdat ze nog niet de ware hebben gevonden.

Je bent in de dertig

De voordelen

Dit zijn de jaren waarin je vaak al die levenspartner hebt en jullie hebben ook kinderen rond hobbelen. De seks die je in deze jaren hebt is intenser, want de verbondenheid die jullie voelen is sterker dan ooit.

De nadelen

Tja, de regelmaat waarmee je seks hebt neemt hoe dan ook af. Jullie hebben een carrière, een druk huishouden, die kinderen, noem het maar op. Jullie zijn moe en verlangen meer naar slaap dan wat dan ook.

Je bent in de veertig

De voordelen

De kinderen groeien op en worden zelfstandiger. Dit geeft veel mensen in de veertig weer een seksuele boost. Toch zijn er juist ook heel veel mensen die deze hergeboorte niet beleven, wat voor spanning in de relatie zorgt en kan leiden tot echtscheidingen. Qua seks is er hoe dan ook meer zelfvertrouwen, wat betere communicatie met zich meebrengt en wat ook leidt tot een grotere behoefte aan experimenteren tussen de lakens.

De nadelen

Het nadeel in deze fase is, dat als er een ‘ongelijkheid’ in de relatie ontstaat, omdat de een misschien een grotere seksdrive heeft dan de ander, dat dat experimenteren ook buiten de deur kan gebeuren. Toch zal het je verbazen dat het juist de mannen zijn waarbij dit minder snel gebeurt. Het zijn juist de vrouwen die nog net voor de overgang seksueel pieken!

Je bent in de vijftig

De voordelen

De frequentie van seks is afhankelijk van hoe leuk je elkaar nog vindt. Veel vijftigers zijn tegenwoordig gescheiden en zoeken weer een nieuwe partner. En zo’n nieuwe relatie kan ook voor de beste seks ooit zorgen.

De nadelen

Voor vrouwen is dit een lastige periode omdat de hormonen compleet ontregeld raken en ze in de overgang terechtkomen. De seksdrive is hierdoor een stuk lager voor sommigen, alhoewel er ook voldoende vrouwen in de overgang zijn voor wie seks juist intiemer wordt.

Je bent in de zestig

De voordelen

Ja ja, ook als je in de zestig bent blijft seks een heel belangrijk onderdeel van je leven. En ook al moeten de kinderen er niet aan denken, veel koppels omschrijven deze jaren als de beste liefdesjaren van hun leven. Je hebt heel veel ervaring, controle en zelfvertrouwen en hierdoor vallen alle grenzen weg.

De nadelen

Wij worden lichamelijk zwakker en krijgen steeds meer te maken met kwaaltjes. Je moet dus in staat zijn om begripvol en vooral creatief te worden.

Je bent over de zeventig

De voordelen

Seks draait niet meer perse om klaarkomen, maar veel meer om intimiteit. Elkaar kussen, masseren, strelen, noem het maar op. Seks wordt dus een totaal andere ervaring.

De nadelen

Het is heel erg voor de hand liggend maar absoluut waar: het lichaam wordt strammer en het wordt allemaal domweg moeilijker hierdoor.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten