menu

Een gebroken hart is gevaarlijk

Een gebroken hart door liefdesverdriet is pijnlijk. Maar het blijkt niet alleen figuurlijk slecht te zijn voor het hart, ook letterlijk! Vooral als een ‘scheiding’ komt doordat de liefde van je leven overlijdt.

Iedere dag overlijden er zo’n 150 geliefden in Nederland. In de eerste maand van de rouwperiode zorgt dit voor een verhoogd risico op hartfalen of een beroerte bij degenen die achterblijven. Dit blijkt uit onderzoek van de St. George’s University of London onder 30.000 Britse burgers.

Gebroken hart syndroom

Het schijnt ook een naam te hebben: het gebroken hart syndroom. Door het ondragelijke verdriet dat mensen moeten ondergaan als ze een dierbare verliezen, wordt het lichaam zwakker en vatbaarder voor ziektes. In het jaar na het verlies is er tot wel 6 keer meer risico op sterven dan op enig ander moment. Dit verklaart misschien ook waarom veel weduwen binnen een jaar na het overlijden van hun partner, zelf ook komen te overlijden. Soms is dit zelfs binnen enkele uren of dagen!

Grootste boosdoener

Volgens de onderzoekers uit Engeland zijn er veel verschillende oorzaken van het gebroken hart syndroom. Maar de grootste boosdoener is volgens hun de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Wat doet dit hormoon met je? Het verhoogt de hoeveelheid suiker in het bloed en zorgt ervoor dat de spieren sneller gaan werken. Dit klinkt niet als een groot probleem, maar het wordt minder leuk als je langdurig geconfronteerd wordt met een verhoogd stressniveau. Als dit namelijk gebeurt kan het schadelijk zijn voor je bloed en voor grote delen van je lichaam.

Dit is wat er met je gebeurt

Maar wat gebeurt er nog meer met je? Laten we alles even op een rijtje zetten:

1. Haaruitval

Heb je je geliefde verloren dan is de kans groot dat je binnen enkele weken na het overlijden in hoog tempo haar verliest. Het haar wordt zo’n 30% slapper door het hoge cortisolniveau en nog een paar maanden later valt je haar uit. Toch is er ook goed nieuws. Dit verlies herstelt zich vaak weer vanzelf.

2. Griep en verkoudheid

Het immuunsysteem wordt verzwakt door verdriet. Het maakt ons kwetsbaarder voor verkoudheid, keelpijn, griep en buikpijn. Dit is ook te wijten aan het hormoon cortisol. Het onderdrukt het immuunsysteem, waardoor we niet goed in staat zijn ons tegen infecties te weren.

3. Hoofdpijn

Ben je in rouw dan kan dit leiden tot zogenaamde spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt vaak in verband gebracht met gespannen houding van de schouders en nekspieren. Maar de gehele oorzaak is nog niet helemaal bekend.

4. Hoge bloeddruk

Het zal niet helemaal als een verrassing komen, maar in de eerste weken na het verlies van een geliefde gaat over het algemeen de bloeddruk sterk omhoog. De stresshormonen die vrijkomen tijdens dit proces zorgen ervoor dat het hart sneller gaat kloppen en dat de bloedvaten vernauwen. De effecten van rouw op de bloeddruk op de lange termijn zijn nog niet goed onderzocht. Volgens onderzoekers kan de sterk verhoogde bloeddruk ook worden veroorzaakt door veranderingen in de levensstijl. Mensen roken of drinken bijvoorbeeld meer tijdens een emotioneel zwaardere periode.

Chronische stress

Voor jongeren is een tijdelijk verhoogde bloeddruk niet zo’n groot probleem. Maar voor ouderen en mensen van middelbare leeftijd kan het leiden tot een hartaanval of zelfs beroerte. Chronische stress is de oorsprong van heel veel vervelende ziektes. Belangrijk dus dat de omgeving een gebroken hart niet af doet als iets lichtzinnigs.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten