Volg ons online

Liefde & Relaties

Een gebroken hart is gevaarlijk

Dat je een gebroken hart niet lichtzinnig moet opvatten en dat het zelfs gevaarlijk kan zijn, blijkt uit Engels onderzoek onder maar liefst 30.000 mensen.

Gedeeld

op

Een gebroken hart is gevaarlijk

Een gebroken hart door liefdesverdriet is pijnlijk. Maar het blijkt niet alleen figuurlijk slecht te zijn voor het hart, ook letterlijk! Vooral als een ‘scheiding’ komt doordat de liefde van je leven overlijdt.

Iedere dag overlijden er zo’n 150 geliefden in Nederland. In de eerste maand van de rouwperiode zorgt dit voor een verhoogd risico op hartfalen of een beroerte bij degenen die achterblijven. Dit blijkt uit onderzoek van de St. George’s University of London onder 30.000 Britse burgers.

Gebroken hart syndroom

Het schijnt ook een naam te hebben: het gebroken hart syndroom. Door het ondragelijke verdriet dat mensen moeten ondergaan als ze een dierbare verliezen, wordt het lichaam zwakker en vatbaarder voor ziektes. In het jaar na het verlies is er tot wel 6 keer meer risico op sterven dan op enig ander moment. Dit verklaart misschien ook waarom veel weduwen binnen een jaar na het overlijden van hun partner, zelf ook komen te overlijden. Soms is dit zelfs binnen enkele uren of dagen!

Grootste boosdoener

Volgens de onderzoekers uit Engeland zijn er veel verschillende oorzaken van het gebroken hart syndroom. Maar de grootste boosdoener is volgens hun de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Wat doet dit hormoon met je? Het verhoogt de hoeveelheid suiker in het bloed en zorgt ervoor dat de spieren sneller gaan werken. Dit klinkt niet als een groot probleem, maar het wordt minder leuk als je langdurig geconfronteerd wordt met een verhoogd stressniveau. Als dit namelijk gebeurt kan het schadelijk zijn voor je bloed en voor grote delen van je lichaam.

Dit is wat er met je gebeurt

Maar wat gebeurt er nog meer met je? Laten we alles even op een rijtje zetten:

1. Haaruitval

Heb je je geliefde verloren dan is de kans groot dat je binnen enkele weken na het overlijden in hoog tempo haar verliest. Het haar wordt zo’n 30% slapper door het hoge cortisolniveau en nog een paar maanden later valt je haar uit. Toch is er ook goed nieuws. Dit verlies herstelt zich vaak weer vanzelf.

2. Griep en verkoudheid

Het immuunsysteem wordt verzwakt door verdriet. Het maakt ons kwetsbaarder voor verkoudheid, keelpijn, griep en buikpijn. Dit is ook te wijten aan het hormoon cortisol. Het onderdrukt het immuunsysteem, waardoor we niet goed in staat zijn ons tegen infecties te weren.

3. Hoofdpijn

Ben je in rouw dan kan dit leiden tot zogenaamde spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt vaak in verband gebracht met gespannen houding van de schouders en nekspieren. Maar de gehele oorzaak is nog niet helemaal bekend.

4. Hoge bloeddruk

Het zal niet helemaal als een verrassing komen, maar in de eerste weken na het verlies van een geliefde gaat over het algemeen de bloeddruk sterk omhoog. De stresshormonen die vrijkomen tijdens dit proces zorgen ervoor dat het hart sneller gaat kloppen en dat de bloedvaten vernauwen. De effecten van rouw op de bloeddruk op de lange termijn zijn nog niet goed onderzocht. Volgens onderzoekers kan de sterk verhoogde bloeddruk ook worden veroorzaakt door veranderingen in de levensstijl. Mensen roken of drinken bijvoorbeeld meer tijdens een emotioneel zwaardere periode.

Chronische stress

Voor jongeren is een tijdelijk verhoogde bloeddruk niet zo’n groot probleem. Maar voor ouderen en mensen van middelbare leeftijd kan het leiden tot een hartaanval of zelfs beroerte. Chronische stress is de oorsprong van heel veel vervelende ziektes. Belangrijk dus dat de omgeving een gebroken hart niet af doet als iets lichtzinnigs.

Dirkje van Bennekom is onderzoeksjournalist en blogt over seks en relaties op het meest gelezen blog in Nederland over dit onderwerp.

Advertentie

Liefde & Relaties

Maakt groot leeftijdsverschil je relatie beter?

Is een groot leeftijdsverschil goed voor je relatie? Uit onderzoek blijkt dat dit inderdaad het geval is. Maar er is een maar…

Gedeeld

op

Groot leeftijdsverschil

Een groot leeftijdsverschil in je relatie? Ben je dan gelukkiger? Je ziet het steeds vaker. Trump heeft een flink jongere vrouw, Macron van Frankrijk een flink oudere vrouw. Wie doet het beter? Of zijn ze allebei ‘lucky’? Het hangt natuurlijk af aan wie je het vraagt.

Dit blijkt ook uit nieuw onderzoek van het Australische CU Boulder, waarover is gepubliceerd in Journal of Population Economics. 13 jaar lang werden duizenden Australische huishoudens gevolgd. Elk jaar werden de deelnemers ondervraagd over hoe tevreden of ontevreden ze waren met hun relatie.

Mannen gelukkigst

“We concludeerden dat mannen die getrouwd waren met een jongere vrouw het gelukkigst waren”, aldus Terra McKinnish, een van de auteurs van het onderzoek. “Mannen met een oudere vrouw waren het minst tevreden.” Die bevinding geldt ook voor vrouwen. “Ze waren beduidend gelukkiger als ze een jongere echtgenoot hadden dan als ze met een oudere man getrouwd waren.”

Groot leeftijdsverschil

De problemen die voortkomen uit het leeftijdsverschil doen zich voor op de langere termijn. Na gemiddeld 6 jaar bleek de tevredenheid af te nemen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit geldt trouwens ook voor koppels zonder groot leeftijdsverschil. Maar bij stellen met een grote leeftijdskloof neemt die tevredenheid veel sneller af. Volgens McKinnish zijn partners van min of meer dezelfde leeftijd beter in staat om het hoofd te bieden aan moeilijke gebeurtenissen. Ze bevinden zich doorgaans meer op dezelfde golflengte. Onder meer wat kinderwens en financiële kwesties betreft.

Meer weten?

Wil je meer lezen over seks en relaties? Bezoek dan het blog Relaties.blog van Dirkje van Bennekom. Hier schrijft ze dagelijks over het laatste nieuws rondom deze onderwerpen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Verschil mannen en vrouwenhersenen, vrouwen zijn veel actiever!

Verschil mannen en vrouwenhersenen? Tja, vrouwen blijken veel actiever dan mannen. Maar wat betekent dat in de praktijk?

Gedeeld

op

Verschil mannen en vrouwenhersenen

Het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen? Die van vrouwen zijn veel actiever, zo blijkt uit onderzoek van een groep Amerikaanse wetenschappers. Dit is met name bij de concentratie en impulsbeheersing zichtbaar.

De prefrontale cortex is bij vrouwen actiever. Hiermee worden de concentratie en de impulsbeheersing beheerst. Maar ook het zogenaamde limbisch systeem verschilt van mannen. Met dit deel worden emoties en angsten beheerst. Maar mannen, dit is zeker niet het einde der tijden voor jullie soort. Bij jullie zijn de visuele en coördinerende hersengebieden weer actiever.

46.000 hersenscans

Voor het onderzoek bestudeerde het groepje wetenschappers zo’n 46.000 SPECT-scans, aangeleverd door 9 verschillende ziekenhuizen. Met het onderzoek werd de bloedstroom in de hersenen van 119 gezonde mensen en 26.683 mensen met psychiatrische problemen (van ADHD tot stemmingswisselingen en van bipolaire stoornissen tot schizofrenie) inzichtelijk gemaakt. Dit maakt meer duidelijk over de activiteit in specifieke delen van het brein.

Verschil mannen en vrouwenhersenen

De studie geeft meer inzicht in het verschil tussen mannen en vrouwenhersenen, legt onderzoeker Daniel Amen uit. ”De meetbare verschillen die we tussen de seksen konden aantonen, zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de duidelijkheid over het risico op hersenstoornissen zoals de ziekte van Alzheimer.” Het was al duidelijk dat vrouwen vaker aan deze ziekte lijden, maar ze worden dan ook gemiddeld ouder dan mannen. Bovendien hebben vrouwen vaker depressies en angststoornissen, terwijl ADHD en antisociale gedragsstoornissen juist vaker bij mannen voorkomen.

Battle of the sexes

Ook verklaart de studie een aantal verschillen in het gedrag van mannen versus vrouwen. Zo is op basis van de hersenactiviteit goed te verklaren waarom vrouwen empathischer zijn en meer zelfbeheersing hebben. De verhoogde bloedstroom in het limbische systeem verklaart waarom zij vatbaarder zijn voor angst-, stemmings-, slaap- en eetstoornissen. Kortom: in tijden waarin juist de verschillen tussen de genders moeten oplossen, geeft het een beter beeld op de verschillen die er blijkbaar toch zijn.

Het laat zien hoe belangrijk het is om genderspecifiek wetenschappelijk onderzoek door te zetten. Iets waarvoor Ineke Klinge, universitair hoofddocent Gender Medicine aan de Universiteit Maastricht in 2014 in een interview met Scientias.nl al pleitte.

Lees verder

Liefde & Relaties

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot haar overlevingskans, volgens recent onderzoek, door de menopauze van de vrouw. Waarheid of complete onzin?

Gedeeld

op

De mensheid overleeft dankzij de menopauze

De mensheid vergroot de eigen overlevingskans door de menopauze van de vrouw. Dat klinkt als een vreemde theorie. Maar misschien is het niet zo raar als het in eerste instantie klinkt. Althans, dat beweren wetenschappers van het Institute of Evolutionary Sciences in Montperllier, Frankrijk.

Blogger Dirkje van Bennekom, van Relatie.blog, legt het uit. Het gaat hier om de zogenaamde ‘grootmoederhypothese’. Omdat oma’s zich niet meer bezighouden met de voortplanting, hebben zij meer tijd om hun kinderen en kleinkinderen gezonder te houden.

Vrouwen vergoten overlevingskans

Over de jaren die vrouwen nog leven na hun menopauze is al veel onderzoek gedaan. Immers: evolutionair zijn ‘onvruchtbaren’ op het eerste gezicht niet interessant en komt het, voor zover bekend, alleen maar bij mensen en walvissen voor. Er bestaat echter de zogenoemde ‘grootmoederhypothese’. Deze aanname zou weleens wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Oudere vrouwen vergroten namelijk de kans op overleven van hun nageslacht.

Menopauze een strategie

Dit blijkt uit onderzoek van Carla Aimé en collega’s van het ‘Institute of Evolutionary Sciences’ in Montpellier, dat in PLOS Computational Biology is gepubliceerd. Het is evolutionair voordelig als grootmoeders hun energie steken in de ondersteuning van hun kinderen en kleinkinderen in plaats van hun eigen verdere voortplanting. Bovendien kunnen ze door hun kennis en ervaring de groep helpen om gezonder te zijn en te overleven. De wetenschappers verklaren de jaren na de menopauze dus niet als een bonus, maar als een evolutionaire strategie.

De mensheid ook gebaat bij oude vaders

Recente inzichten wijzen ook in de richting van een onbedoeld bijeffect van oude vaders. Mannen blijven in principe tot hun dood vruchtbaar en hoe ouder ze worden, hoe meer nakomelingen ze kunnen produceren. Zowel hun zoons als dochters profiteren daarmee van de goede genen die hun vader de hoge leeftijd laat bereiken.

En tenslotte ontdekte VU-socioloog Teun Geurts een aantal jaren geleden tijdens zijn promotiestudie dat het zorgen voor kleinkinderen ook weer een effect de andere kant uit heeft. Door de zorg krijgen ouders en kinderen een betere band en is de zorg voor de ouders wanneer zij echt oud worden, tevens beter gegarandeerd.

Lees verder

Meest gelezen