Volg ons online

Liefde & Relaties

Een gebroken hart is gevaarlijk

Dat je een gebroken hart niet lichtzinnig moet opvatten en dat het zelfs gevaarlijk kan zijn, blijkt uit Engels onderzoek onder maar liefst 30.000 mensen.

Gedeeld

op

Een gebroken hart is gevaarlijk

Een gebroken hart door liefdesverdriet is pijnlijk. Maar het blijkt niet alleen figuurlijk slecht te zijn voor het hart, ook letterlijk! Vooral als een ‘scheiding’ komt doordat de liefde van je leven overlijdt.

Iedere dag overlijden er zo’n 150 geliefden in Nederland. In de eerste maand van de rouwperiode zorgt dit voor een verhoogd risico op hartfalen of een beroerte bij degenen die achterblijven. Dit blijkt uit onderzoek van de St. George’s University of London onder 30.000 Britse burgers.

Gebroken hart syndroom

Het schijnt ook een naam te hebben: het gebroken hart syndroom. Door het ondragelijke verdriet dat mensen moeten ondergaan als ze een dierbare verliezen, wordt het lichaam zwakker en vatbaarder voor ziektes. In het jaar na het verlies is er tot wel 6 keer meer risico op sterven dan op enig ander moment. Dit verklaart misschien ook waarom veel weduwen binnen een jaar na het overlijden van hun partner, zelf ook komen te overlijden. Soms is dit zelfs binnen enkele uren of dagen!

Grootste boosdoener

Volgens de onderzoekers uit Engeland zijn er veel verschillende oorzaken van het gebroken hart syndroom. Maar de grootste boosdoener is volgens hun de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Wat doet dit hormoon met je? Het verhoogt de hoeveelheid suiker in het bloed en zorgt ervoor dat de spieren sneller gaan werken. Dit klinkt niet als een groot probleem, maar het wordt minder leuk als je langdurig geconfronteerd wordt met een verhoogd stressniveau. Als dit namelijk gebeurt kan het schadelijk zijn voor je bloed en voor grote delen van je lichaam.

Dit is wat er met je gebeurt

Maar wat gebeurt er nog meer met je? Laten we alles even op een rijtje zetten:

1. Haaruitval

Heb je je geliefde verloren dan is de kans groot dat je binnen enkele weken na het overlijden in hoog tempo haar verliest. Het haar wordt zo’n 30% slapper door het hoge cortisolniveau en nog een paar maanden later valt je haar uit. Toch is er ook goed nieuws. Dit verlies herstelt zich vaak weer vanzelf.

2. Griep en verkoudheid

Het immuunsysteem wordt verzwakt door verdriet. Het maakt ons kwetsbaarder voor verkoudheid, keelpijn, griep en buikpijn. Dit is ook te wijten aan het hormoon cortisol. Het onderdrukt het immuunsysteem, waardoor we niet goed in staat zijn ons tegen infecties te weren.

3. Hoofdpijn

Ben je in rouw dan kan dit leiden tot zogenaamde spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt vaak in verband gebracht met gespannen houding van de schouders en nekspieren. Maar de gehele oorzaak is nog niet helemaal bekend.

4. Hoge bloeddruk

Het zal niet helemaal als een verrassing komen, maar in de eerste weken na het verlies van een geliefde gaat over het algemeen de bloeddruk sterk omhoog. De stresshormonen die vrijkomen tijdens dit proces zorgen ervoor dat het hart sneller gaat kloppen en dat de bloedvaten vernauwen. De effecten van rouw op de bloeddruk op de lange termijn zijn nog niet goed onderzocht. Volgens onderzoekers kan de sterk verhoogde bloeddruk ook worden veroorzaakt door veranderingen in de levensstijl. Mensen roken of drinken bijvoorbeeld meer tijdens een emotioneel zwaardere periode.

Chronische stress

Voor jongeren is een tijdelijk verhoogde bloeddruk niet zo’n groot probleem. Maar voor ouderen en mensen van middelbare leeftijd kan het leiden tot een hartaanval of zelfs beroerte. Chronische stress is de oorsprong van heel veel vervelende ziektes. Belangrijk dus dat de omgeving een gebroken hart niet af doet als iets lichtzinnigs.

bron: Relatie.blog

Annedieke Küchler is onderzoeksjournalist en blogt over seks en relaties op het meest gelezen blog in Nederland over dit onderwerp.

Advertentie

Liefde & Relaties

Goed slapen essentieel voor je relatie

Goed slapen is essentieel voor een goede relatie. Het blijkt dat veel relaties kapot gaan door een slaaptekort.

Gedeeld

op

Goed slapen

Goed en vooral veel slapen is belangrijk voor je relatie. Je ziet het helaas steeds vaker gebeuren. Paren gaan scheiden terwijl de baby maar net in de wieg ligt. Dit is onder andere te wijten aan slaapgebrek van één van de ouders. Blogger Annedieke Küchler van Lustlove.life legt uit hoe het zit.

Herrie in de tent

Er wordt steeds meer bekend over het belang van goede nachtrust. Je denkt er wellicht niet zo bij na, maar goede slaap kan je relatie goed houden. En dan hebben we het hier niet over de bijslaap. Zo blijkt uit onderzoek van de Ohio State University Institute for Behavioral Medicine Research, onder 43 (echt-)paren die tussen de 3 en de 27 jaar bij elkaar zijn. Er werd vooral gekeken naar de manier waarop ze ruzie maakten en de invloed daarvan op hun persoonlijke gezondheid.

Onder de 7 uur wordt het kiele-kiele

Terwijl de onderzoekers ontdekten dat werkelijk alle stellen weleens mot hebben, zagen ze ook dat hoe de conflicten aangepakt werden te maken had met het feit of ze al dan niet genoeg geslapen hadden. Dat maakt dat mensen ofwel constructief en met vriendelijkheid een onenigheid oplossen of met negativiteit en vijandigheid. Minder dan 7 uur per nacht is de drempel.

Slaapgebrek maakt gemeen

“Het heeft weinig te maken met het feit dat de paren het niet met elkaar eens zijn”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Janice Kiecolt-Glaser. “Maar wel alles met een tekort aan nachtrust en de manier waarop mensen kibbelden. De beter functionerende stellen deden dat met meer humor en positiviteit, ook al waren ze het duidelijk niet met elkaar eens. Bij de slechter functionerende (en dus ook slechter slapende) koppels kan het er soms zeer gemeen aan toe gaan.”

Goedkoop therapeutisch alternatief

Dus bedenk: een aantal weken goed slapen is een heel wat aangenamere en goedkopere methode dan naar een relatie-therapeut stappen.

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan eens een kijkje op partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler met tips, weetjes en de laatste trends.

Lees verder

Liefde & Relaties

Geld of vriendschap, wat is belangrijker?

Geld of vriendschap? Welke van de twee vind je belangrijker? De ING Bank deed onlangs een experiment om erachter te komen hoe mensen hierover denken.

Gedeeld

op

Geld of vriendschap

Om antwoord te krijgen op bovenstaande vraag is de ING een sociaal experiment gestart, genaamd Love Beats Money. Twee mensen worden in beeld gebracht die vroeger een hechte band hadden, ze waren vrienden of familie. Een geschil om geld gooide roet in het eten. Het blog Lustlove.life van blogger Annedieke Küchler bekijkt wat het experiment opleverde.

Geld of vriendschap?

Deze twee zijn los van elkaar geïnterviewd over de situatie, hun onderlinge relatie en het geld. Nadat ze beide elkaars interview bekeken hebben, krijgen ze de keuze: Is je vriendschap/familie belangrijker dan geld, kies dan voor het hart of is geld belangrijker kies dan voor het €-teken.

Geld is meer dan een betaalmiddel

Johan van der Zanden, Head of Communications & Brand Experience ING Nederland en België licht toe: “Geld is meer dan alleen een betaalmiddel. Geld kan je helpen om je doelen te verwezenlijken, maar het kan ook de onderlinge verhoudingen uit balans brengen.”

‘Het Familiediner’ op z’n ING’s

Met Love Beats Money wil ING mensen opnieuw met elkaar in contact brengen en proberen nieuwe inzichten mee te geven en drempels weg te nemen. “De koppels zijn herenigd en gelukkig zijn ze daar allemaal blij mee. Liefde is uiteraard belangrijker dan geld. Wij willen mensen met deze film graag inspireren en raken.”

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan een kijkje op de Partnerblog Lust Love Life, hier kan je dagelijks updates verwachten met tips, weetjes en mooie verhalen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Nog steeds dolverliefd op elkaar

Dat leeftijd er niet toe doet bewijzen deze koppels die stijlblogger Ari Seth Cohen interviewde over de liefde. Al tientallen jaren bij elkaar maar nog steeds dolverliefd.

Gedeeld

op

Dolverliefd op elkaar

Dolverliefd zijn deze koppels die soms al 80 jaar samen zijn. Het NED7 partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler neemt een kijkje in de prachtige wereld van Ari Seth Cohen, de wereldberoemde stijlblogger uit New York.

Ari Seth Cohen is gefascineerd is door oudere dames met stijl. 10 jaar geleden startte begon hij zijn blog Advanced Style en vloog letterlijk en figuurlijk de wereld over. Het resulteerde ook in een geweldige documentaire met ‘the grey powergirls’.

Druk om ‘jong’ te blijven

Hij is van mening dat het beeld van jongeren over ouderen nodig op de schop moet. “Ouder worden is onvermijdelijk dus dat kunnen we maar beter met zoveel mogelijk plezier doen”, vertelt hij daarover. Hij is van mening dat de druk in de maatschappij kom er vooral zo jonge mogelijk uit te zien te maken heeft met angst. “Denk maar aan bang zijn voor veranderingen, voor de dood en voor alle dingen waarmee je geconfronteerd wordt als je ouder wordt.”

Zelfverzekerder met de jaren

Met zijn werk, verandert Cohen dat angstbeeld. Hij wil positieve en inspirerende voorbeelden laten zien van oudere mannen en vrouwen die nog steeds actief en creatief zijn. “Daarmee verandert hopelijk onze houding ten opzichte van ouderen”, benadrukt hij. “De 94-jarige Ilona Royce Smithkin zegt in de Advanced Style Documentaire dat ze zich pas echt zelfverzekerd en blij voelde toen ze al in de 80 was, toen ze haar onzekerheden en hoop op perfectie liet varen. Zo willen we ons toch allemaal voelen?”

Dolverliefd

Inmiddels heeft Cohen zijn interesse verbreed. Onder de noemer ‘Advanced Love’ brengt hij momenteel paren (ha-he-ho-le-bi) in beeld, die al heel lang verliefd, verloofd en/of getrouwd zijn. Maar die bovenal de lol in elkaar en in het leven ook niet kwijt zijn.

Het voorgerecht

Een smakelijke appetizer vind je bovenaan dit bericht. Als deze koppels je geloof in de liefde niet terugbrengen, weet ik het ook niet meer. En dan zijn ze ook nog eens allemaal superstijlvol uitgedost. Heerlijk!

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Partnerblog Lust Love Life heeft dagelijks updates op haar blog met tips, weetjes en prachtige verhalen. En ben je geïnteresseerd in het prachtige boek Advanced Style van Ari Seth Cohen? Het is hier te kopen via Bol.com.

Lees verder

Meest gelezen