menu

Dirkje van Bennekom: ik ben niet zo’n yin yang typje

Iedere maand praten wij met een blogger van NED7. En deze maand is dat Dirkje van Bennekom, ofwel Annedieke Küchler, zoals ze in het dagelijks leven heet. Journalist, blogger én ondernemer. Haar blogs gaan over seks en relaties. Maar wat houdt haar bezig? En hoe belangrijk is het onderwerp seks voor ouderen?

Annedieke Kuchler, wetenschapsjournalist in relaties en intimiteit, ziet zichzelf als wereldbewoonster van ‘zekere leeftijd’. Op haar achtste was ze al drie keer verhuisd. Ze voelt zichzelf vaak een gypsie: overal op de wereld en in iedere situatie ziet ze patronen en kan ze zich thuis voelen. Gestart in het onderwijs groeide ze daarna door als TV maker en werkte o.a. samen met de bekende seksuologe Goedele Liekens. Ze houdt van de stilte van schrijven, maar wel in combinatie met heel erg out-going zijn. Ze publiceert blogs en artikelen, ontwikkelt ‘Supervrouw Academy’ en zorgde afgelopen jaren als mantelzorger voor haar beide ouders. Daarna volledig geveld door de ziekte van Lyme waar ze nu een boek over schrijft.

Internet, het gevaarlijkste medium

“Ik startte ooit als jong juffie waar ik lesgaf op de middelbare school. Ik werd gevraagd om samen met de schoolartsendienst projecten seksuele opvoeding op te zetten. Daarna werd ik voor mijn eerste mediaklus gevraagd een uitgebreide serie met seksuologen Goedele Liekens en Jeltho Drenth te schrijven, monteren en van commentaar te voorzien. Met de opkomst van internet heb ik me vervolgens daarop gestort: het mooiste en tegelijkertijd gevaarlijkste medium wat er is. Mooi, omdat het zowel print, audio en video bevat en zo mensen overal en altijd toegang biedt tot kennis. Educatie is de weg naar vrijheid. Gevaarlijk omdat sneue types in de anonimiteit van achter hun toetsenbord de meest vreselijke zaken de digitale snelweg op kunnen slingeren. Ik vind het belangrijk om mensen dingen te duiden. Als blogster bij NED7 kan ik bijdragen aan een goede uitgebalanceerde visie op de zorg, seksualiteit en vrouwenrechten (nationaal en internationaal). Want dat zijn mijn speerpunten.”

Gekke combi

“In de afgelopen 10 jaar heb ik zo’n beetje alle wetenschappelijke studies op het gebied van relaties en seksualiteit bestudeerd en gelezen. Er verandert veel in de wijze waarop mensen met elkaar omgaan, maar tegelijkertijd zijn de basisbehoeftes van mannen en vrouwen identiek aan die van onze voorouders. Ik ben ooit begonnen op de PA (later pabo geheten). Na mijn studie Nederlands in Nijmegen heb ook een tijdje theologie gestudeerd. Dat klinkt als een gekke combi, maar is het niet. Het heeft allemaal te maken met drijfveren, achtergronden en culturen van mensen. En het belangrijkste van al: wat je daarmee doet.”

Zorg en seksualiteit

“Muren van taboes worden moeizaam geslecht. Maar ik ben op veel plaatsen op de wereld geweest en ik kan je zeggen dat wij hier in Nederland wel voorlopers zijn. De ouderen van nu zijn hippies van de 60’er jaren. En in tegenstelling tot de vooroorlogse generatie knikken ze niet meer van ‘ja dokter, nee zuster’. Ze hebben een eigen mening over hun leven, bepalen zelf of ze wel of niet met iemand in huis willen wonen dan wel in bed willen liggen. En willen ook het gevoel hebben dat ze zelf over hun bestaan en het onvermijdbare einde daarvan kunnen beslissen. Dat verandert de zorg en ook de zorgmedewerkers. Gevoelens van vriendschap, liefde en hartstocht gun je iedereen. Juist als het een tijdje minder gaat in je leven of wanneer je niet mobiel bent, is een zoen een streling of een fijn intiem gesprek als balsem voor lichaam en ziel. Zowel de professionals in de zorg als de mensen waar zij voor werken zijn niet van steen. Dat is echt niet zo moeilijk om te begrijpen van elkaar hoor.”

Gemopper

“Ik heb er veel van meegekregen toen ik mantelzorger was van mijn ouders. Ja, zij waren nog wel ietwat van de oude stempel, maar de veranderingen waren zeer zichtbaar. Kijk, die meiden (gelukkig ook wel een paar mannelijke verzorgers) waren gewoon mijn vriendinnen. Zij waren immers top voor mijn vader en mijn moeder in de laatste periode van hun levens. Artsen, andere medici en verpleegkundigen hebben niet langer een bevoogdende functie, maar adviserend en helpend. Er wordt veel gemopperd op diezelfde zorg, terwijl ik eigenlijk alleen maar positieve ervaringen heb.”

Yin Yang typje

“Nadat mijn ouders waren overleden, werd ik zelf ziek. Doodziek. Pas na anderhalf jaar kwamen we erachter dat ik besmet was met de Borelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Aan de ene kant kan ik zeggen ‘potdorie: diagnose gemist’ en ik ging door een hel van pijn en ellende. Aan de andere kant, hebben diezelfde mensen er alles aan gedaan om mij weer op de been te helpen. Het heeft lang geduurd, maar ik heb het gered. Ondanks de restverschijnselen die ik heb van die rotziekte. Dat hele proces had ik natuurlijk graag overgeslagen. Ik ben niet zo’n yin yang typje dat zegt blij te zijn met haar ziekte. Maar doordat ik zolang in allerlei medische molens heb gezeten, heb ik er wel verstand van gekregen en tevens meer respect.”

Supervrouwen

“Nu ik weer fit ben, werk ik met Wendy Broersen aan Supervrouwen Academy en verzorgen we trainingen om vrouwen naar de top te begeleiden. Het stikt van het vrouwelijk talent in Nederland, maar er moet hier en daar nog wat liefdevol geschopt worden. En deze professionals moeten zichtbaarder worden. Dat komt omdat vrouwen van nature veel ballen in de lucht houden en mannen beter geleerd is te focussen. Die laten direct alles uit hun handen vallen als ze gevraagd wordt om ‘s avonds bij PAUW aan tafel aan te schuiven. Een vrouw denkt eerst na of ze wel de geschikte kandidate is, of het past in haar drukke rooster en welk pakje ze uit de kast moet halen. Het is een heel mooi project met een nog mooier doel: genderbalans. De overheid komt met verplichte streefcijfers en wij helpen bedrijven, instellingen en profi-vrouwen op elkaar af te stemmen.”

Mevrouw Zelluf, Dirkje of Annedieke?

“Ik ben het allemaal. Ik ben gaan bloggen over seks en relaties onder de naam Dirkje van Bennekom, terwijl ik andere dingen onder mijn eigenlijke naam Annedieke Küchler doe. Zelfs de Belastingdienst snapte het destijds niet. Toen ik daarover eens een telefoontje kreeg van de inspectie, vroegen ze met wie ze van doen handen. Ik antwoordde ‘Mevrouw Zelluf’.  Sindsdien is dat ook de naam van mijn bedrijf. Ja haha, dat is wel een beetje uit de hand gelopen.”

Waar ik het meest van hou?

“De stilte van het schrijven en in mijn eigen cocon zitten. Juist in combinatie met heel erg ‘outgoing’ zijn. Ik hou van reizen, op pad zijn en mensen ontmoeten die mij inspireren. Ik wil mijn kennis delen. Natuurlijk wil elke publicist graag gelezen en gehoord worden. Dat is toch mooi. Nou, dus ben ik toch wel een beetje yin yang.”

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten