Volg ons online

Liefde & Relaties

De mens achter de patiënt

Er is in de zorg te weinig aandacht voor de mens achter de patiënt. Daarom begonnen studenten Sjim en Matthijs hun eigen onderwijsprogramma.

Gedeeld

op

De mens achter de patiënt

Wie is eigenlijk de mens achter de patiënt? Studenten gezondheidswetenschappen Sjim en Matthijs, studeren aan de universiteit van Maastricht en kwamen uit zichzelf op het idee om een eigen onderwijsprogramma op te zetten voor medestudenten. Het onderwijsprogramma heet: ‘Mens Achter de Patiënt’. En wat ze ermee willen bereiken? Studenten leren meer aandacht voor patiënten te hebben in plaats van enkel de klacht waarmee ze zitten.

Echte patiënten in plaats van neppers

Tijdens een patiëntencollege waar Matthijs Bosveld (19) en Sjim Romme (20) bij waren, werd een patiënt aan het einde gevraagd wat zij de toekomstige artsen in de zaal zou willen meegeven. Hierop antwoordde de patiënte dat zij hoopte dat de artsen in spe “meer aandacht voor patiënt zouden hebben en niet alleen voor de klacht waar de patiënt mee zit”. De volgende dag lazen beiden studenten een artikel in de Arts & Auto die deze opmerking ondersteunde. Empathie is soms ver te zoeken in de zorg. Sjim en Matthijs waren al snel overtuigd. Ondanks dat studenten veel training krijgen op het vlak van communicatievaardigheden, gebeurt dit amper of niet met echte patiënten. En het is juist deze ervaring die een arts in spe hard nodig heeft om meer aandacht te kunnen hebben voor patiënten. Niet alleen theorie dus, maar juist ook de échte praktijk.

De mens achter de patiënt

Om zich hiervoor hard te maken zette de twee studenten eigenhandig een kort onderwijsprogramma op. Het project heet: ‘Mens Achter de Patiënt’ en in drie weken tijd organiseren zij hiervoor drie bijeenkomsten waarin de toekomstige artsen gekoppeld worden aan chronisch zieke mensen. Zo gaat de eerste bijeenkomst over de zorg in het algemeen. Tijdens deze bijeenkomst worden de studenten daadwerkelijk gekoppeld aan een patiënt. Dit koppel blijft de overige bijeenkomsten ook bij elkaar. In de tweede bijeenkomst gaan ze met elkaar in gesprek over de impact van de chronische ziekte op het leven van de patiënt. Hierbij krijgen de patiënten ook de kans om te vertellen welke invloed hun huidige arts heeft op het proces waarin ze zitten. Dit kan in negatieve zin zijn, maar ook in positieve zin. Tijdens de laatste bijeenkomst delen de studenten en de patiënten hun ervaringen met elkaar én staan de lessen, die de studenten hieruit moeten leren, centraal.

Niet het aanbod, maar de behoefte

Wat dit project tot nu toe zo succesvol maakt is de communicatie tussen student en patiënt. Het blikveld van de studenten wordt enorm verbreed. Zij moeten moeite doen om zich écht te verplaatsen in degene die zij tegenover zich hebben zitten. Maar niet alleen de studenten steken er wat van op. Ook de patiënten krijgen nieuwe inzichten in hun eigen situatie en voelen zich voor het eerst echt gehoord. En het mooie is: het probleem dat patiënten zich niet gehoord voelen door de zorgprofessionals van nu wordt voor de toekomst bij de bron aangepakt.

En Sjim en Matthijs, die verwoorden het eigenlijk het beste: “Pas wanneer we met z’n allen gaan werken vanuit de behoefte van de mens en niet vanuit het aanbod van de zorg, kunnen we écht goede zorg gaan leveren!”

foto gemaakt door: Joey Roberts

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Liefde & Relaties

Goed slapen essentieel voor je relatie

Goed slapen is essentieel voor een goede relatie. Het blijkt dat veel relaties kapot gaan door een slaaptekort.

Gedeeld

op

Goed slapen

Goed en vooral veel slapen is belangrijk voor je relatie. Je ziet het helaas steeds vaker gebeuren. Paren gaan scheiden terwijl de baby maar net in de wieg ligt. Dit is onder andere te wijten aan slaapgebrek van één van de ouders. Blogger Annedieke Küchler van Lustlove.life legt uit hoe het zit.

Herrie in de tent

Er wordt steeds meer bekend over het belang van goede nachtrust. Je denkt er wellicht niet zo bij na, maar goede slaap kan je relatie goed houden. En dan hebben we het hier niet over de bijslaap. Zo blijkt uit onderzoek van de Ohio State University Institute for Behavioral Medicine Research, onder 43 (echt-)paren die tussen de 3 en de 27 jaar bij elkaar zijn. Er werd vooral gekeken naar de manier waarop ze ruzie maakten en de invloed daarvan op hun persoonlijke gezondheid.

Onder de 7 uur wordt het kiele-kiele

Terwijl de onderzoekers ontdekten dat werkelijk alle stellen weleens mot hebben, zagen ze ook dat hoe de conflicten aangepakt werden te maken had met het feit of ze al dan niet genoeg geslapen hadden. Dat maakt dat mensen ofwel constructief en met vriendelijkheid een onenigheid oplossen of met negativiteit en vijandigheid. Minder dan 7 uur per nacht is de drempel.

Slaapgebrek maakt gemeen

“Het heeft weinig te maken met het feit dat de paren het niet met elkaar eens zijn”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Janice Kiecolt-Glaser. “Maar wel alles met een tekort aan nachtrust en de manier waarop mensen kibbelden. De beter functionerende stellen deden dat met meer humor en positiviteit, ook al waren ze het duidelijk niet met elkaar eens. Bij de slechter functionerende (en dus ook slechter slapende) koppels kan het er soms zeer gemeen aan toe gaan.”

Goedkoop therapeutisch alternatief

Dus bedenk: een aantal weken goed slapen is een heel wat aangenamere en goedkopere methode dan naar een relatie-therapeut stappen.

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan eens een kijkje op partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler met tips, weetjes en de laatste trends.

Lees verder

Liefde & Relaties

Geld of vriendschap, wat is belangrijker?

Geld of vriendschap? Welke van de twee vind je belangrijker? De ING Bank deed onlangs een experiment om erachter te komen hoe mensen hierover denken.

Gedeeld

op

Geld of vriendschap

Om antwoord te krijgen op bovenstaande vraag is de ING een sociaal experiment gestart, genaamd Love Beats Money. Twee mensen worden in beeld gebracht die vroeger een hechte band hadden, ze waren vrienden of familie. Een geschil om geld gooide roet in het eten. Het blog Lustlove.life van blogger Annedieke Küchler bekijkt wat het experiment opleverde.

Geld of vriendschap?

Deze twee zijn los van elkaar geïnterviewd over de situatie, hun onderlinge relatie en het geld. Nadat ze beide elkaars interview bekeken hebben, krijgen ze de keuze: Is je vriendschap/familie belangrijker dan geld, kies dan voor het hart of is geld belangrijker kies dan voor het €-teken.

Geld is meer dan een betaalmiddel

Johan van der Zanden, Head of Communications & Brand Experience ING Nederland en België licht toe: “Geld is meer dan alleen een betaalmiddel. Geld kan je helpen om je doelen te verwezenlijken, maar het kan ook de onderlinge verhoudingen uit balans brengen.”

‘Het Familiediner’ op z’n ING’s

Met Love Beats Money wil ING mensen opnieuw met elkaar in contact brengen en proberen nieuwe inzichten mee te geven en drempels weg te nemen. “De koppels zijn herenigd en gelukkig zijn ze daar allemaal blij mee. Liefde is uiteraard belangrijker dan geld. Wij willen mensen met deze film graag inspireren en raken.”

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Neem dan een kijkje op de Partnerblog Lust Love Life, hier kan je dagelijks updates verwachten met tips, weetjes en mooie verhalen.

Lees verder

Liefde & Relaties

Nog steeds dolverliefd op elkaar

Dat leeftijd er niet toe doet bewijzen deze koppels die stijlblogger Ari Seth Cohen interviewde over de liefde. Al tientallen jaren bij elkaar maar nog steeds dolverliefd.

Gedeeld

op

Dolverliefd op elkaar

Dolverliefd zijn deze koppels die soms al 80 jaar samen zijn. Het NED7 partnerblog Lust Love Life van Annedieke Küchler neemt een kijkje in de prachtige wereld van Ari Seth Cohen, de wereldberoemde stijlblogger uit New York.

Ari Seth Cohen is gefascineerd is door oudere dames met stijl. 10 jaar geleden startte begon hij zijn blog Advanced Style en vloog letterlijk en figuurlijk de wereld over. Het resulteerde ook in een geweldige documentaire met ‘the grey powergirls’.

Druk om ‘jong’ te blijven

Hij is van mening dat het beeld van jongeren over ouderen nodig op de schop moet. “Ouder worden is onvermijdelijk dus dat kunnen we maar beter met zoveel mogelijk plezier doen”, vertelt hij daarover. Hij is van mening dat de druk in de maatschappij kom er vooral zo jonge mogelijk uit te zien te maken heeft met angst. “Denk maar aan bang zijn voor veranderingen, voor de dood en voor alle dingen waarmee je geconfronteerd wordt als je ouder wordt.”

Zelfverzekerder met de jaren

Met zijn werk, verandert Cohen dat angstbeeld. Hij wil positieve en inspirerende voorbeelden laten zien van oudere mannen en vrouwen die nog steeds actief en creatief zijn. “Daarmee verandert hopelijk onze houding ten opzichte van ouderen”, benadrukt hij. “De 94-jarige Ilona Royce Smithkin zegt in de Advanced Style Documentaire dat ze zich pas echt zelfverzekerd en blij voelde toen ze al in de 80 was, toen ze haar onzekerheden en hoop op perfectie liet varen. Zo willen we ons toch allemaal voelen?”

Dolverliefd

Inmiddels heeft Cohen zijn interesse verbreed. Onder de noemer ‘Advanced Love’ brengt hij momenteel paren (ha-he-ho-le-bi) in beeld, die al heel lang verliefd, verloofd en/of getrouwd zijn. Maar die bovenal de lol in elkaar en in het leven ook niet kwijt zijn.

Het voorgerecht

Een smakelijke appetizer vind je bovenaan dit bericht. Als deze koppels je geloof in de liefde niet terugbrengen, weet ik het ook niet meer. En dan zijn ze ook nog eens allemaal superstijlvol uitgedost. Heerlijk!

Meer weten?

Wil je meer weten over liefde en relaties? Partnerblog Lust Love Life heeft dagelijks updates op haar blog met tips, weetjes en prachtige verhalen. En ben je geïnteresseerd in het prachtige boek Advanced Style van Ari Seth Cohen? Het is hier te kopen via Bol.com.

Lees verder

Meest gelezen