menu

Behoefte aan seks blijft

Veel verpleegkundigen en verzorgenden vinden het moeilijk om te gaan het onderwerp seksualiteit bij hun patiënten. Driekwart krijgt ermee te maken, maar meer dan de helft praat er niet over. Dat blijkt uit een peiling van V&VN . 

Schrijnend taboe

“Dit taboe is schrijnend”, aldus Francis Bolle van de beroepsvereniging in het Algemeen Dagblad. “Het kan niet zo zijn dat seksualiteit op de drempel van het ziekenhuis, verpleeghuis of de thuiszorg ophoudt te bestaan. Behoefte aan seks hoort bij het leven. Dat gaat niet weg als je ouder wordt, ziek of gehandicapt bent.”

Relatie.blog artikelbanner aangepast

Verzorgers niet voorbereid

Ook op de opleidingen worden aanstaande verzorgers en verpleegkundigen hier nauwelijks op voorbereid en ontbreekt het in 86% van de Nederlandse zorginstellingen aan een beleid hierover. Toch zegt een ruime meerderheid van de ondervraagden (71%) het bespreken van de seksuele gezondheid van een patiënt als onderdeel van hun vak te zien.

Meer agressie en intimidatie

Het zou helpen als instellingen meer ingericht worden om in te spelen op de seksuele behoeftes van hun bewoners. Nu is er vaak te weinig privacy, zijn er slechts eenpersoonsbedden en geen ’niet storen’-bordjes op de deuren. Het negeren van seksuele behoeftes kan leiden tot meer agressie en ongewenste intimidaties tegen zorgverleners.

Behoefte aan seks blijft altijd

“Als ze geholpen zijn met privacy, een hotelkamer, pornofilm of sekswerker, help je andere problemen voorkomen”, is ook de mening van Francis Bolle. “Instellingen moeten uitstralen dat seks bespreekbaar is. Het gaat om simpele dingen. Kom niet ongevraagd de kamer binnen, maar klop eerst even op de deur. Dat gebeurt soms niet.”

meer informatie

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten