menu

Aandacht voor seks in de zorg

Er is té weinig of zelfs geen aandacht voor seksualiteit in de zorg. Dit is ook de conclusie van Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66. Vorige week werd in de Tweede Kamer gesproken over het verbeteren van de kwaliteit van verpleeghuizen, maar de onderwerpen seksualiteit en intimiteit kwamen daarbij niet aan de orde. “Een gemiste kans”, vindt Vera.

“Er is een vooroordeel dat de behoefte aan intimiteit en seks stopt op het moment dat je naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat. Maar uit onderzoek blijkt dat er juist een levenslange behoefte is aan seksualiteit. Het is ook onderdeel van de kwaliteit van leven”, aldus Vera Bergkamp.

Rekening houden met seksualiteit

Het gebeurt nu te weinig of helemaal niet, maar Vera Bergkamp wil dat verpleeghuizen rekening gaan houden met de seksualiteit van haar bewoners. Zo zijn er standaard eenpersoonsbedden en kan de deur nooit op slot. Logisch als je kijkt naar veiligheid, maar het kan ook anders. Het zou bij het intakegesprek al anders kunnen vindt ze. Nu wordt daar alleen gesproken over de zorgvorm, maar wat als er ook over de behoefte van bewoners wordt gesproken?

Sekswerkers in de zorg

Naast een enkele zorgorganisatie die experimenteert met tweepersoonsbedden zijn er ook zorgorganisaties die bewoners de ruimte geven om een sekswerker in te huren. Ineke is zo’n seksverzorgende. Zij biedt “aanvullende thuishulp” zoals ze zelf zegt. Als je als bewoner niet meer in staat bent om iemand te vinden waarmee je intiem kunt zijn, dan kan haar hulp worden ingeroepen. “Als je ouder wordt neemt de behoefte aan seks en intimiteit niet af”, aldus Ineke. Haar oudste cliënt is 92 jaar. De instellingen waar Ineke komt om haar werk te doen werken niet tegen, maar echt meewerken is er ook niet altijd bij.

Seks in de zorg van alle tijden

Diana de Wolf is net als Ineke serksverzorger. 2 jaar geleden sprak zij al in het programma ‘De Wandeling’ over haar, toch wel, precaire werk.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten