menu

6 redenen waarom seks gezond is

Seks is er niet alleen om te zorgen dat wij kunnen blijven voortbestaan. Nee, seks is er ook om aangenamer, ontspannener, gezonder én langer te leven. En dat is voor alle leeftijden!

Mae West zei het al: “Een orgasme per dag houdt de dokter op afstand”. Dat klinkt in het Engels een stuk beter, maar ze had absoluut een punt. Daarom heb ik 6 redenen voor je waarom seks gezond is.

Seks als pijnstiller

Sommigen van ons kunnen er soms hoofdpijn van krijgen, maar toch geven deskundigen aan dat seks goed is als natuurlijke pijnstiller. Ook voor die mensen die last hebben van migraine. Hoe werkt dat dan? De hoeveelheid van het hormoon oxytocine stijgt in het lichaam bij seks. En dit hormoon zorgt er ook voor dat de hoeveelheid endorfine in het lichaam stijgt. Stijgt het endorfine niveau dat nemen pijngevoelens af.

Minder ziek door seks

Seks heeft meerdere functies waardoor wij minder snel ziek worden. Bij vrouwen helpt seks infecties voorkomen aan de baarmoederhals en urinewegen, terwijl bij mannen het risico op prostaatkanker wordt verkleind. Dat seks gezond is blijkt verder ook uit een verbetering van het immuunsysteem door de aanmaak van het hormoon cortisol. En we gaan ons ook nog eens positiever voelen na iedere vrijpartij omdat het endorfine niveau stijgt in ons bloed.

Minder stress en spanning

Seks helpt bij het verminderen van stress en spanning. Bij seks, maar ook bij het masturberen, komen endorfines vrij. Endorfines hebben op natuurlijke wijze dezelfde effecten als morfine. Je wordt slaperig en kan daardoor beter ontspannen en zaken loslaten.

Seks gezond voor hart- en bloedvaten

Uit onderzoek is gebleken dat mannen die regelmatig seks hebben tot wel 45% minder kans op levensbedreigende hartaandoeningen hebben, dan mannen die bijvoorbeeld maar 1 keer per maand seks hebben.

Betere hersenen

Dat seks gezond is voor de hersenen blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit van Manchester waar 1.700 personen tussen de 58 en 98 jaar werden onderzocht. Qua denkvermogen bleken de proefpersonen die nog regelmatig seks hadden veel beter te scoren dan de proefpersonen die nauwelijks of geen seks meer hadden.

Er jonger uitzien

Wij blijven de strijd maar aangaan met het natuurlijke verouderingsproces. En terwijl we een vermogen uitgeven aan dure middeltjes die wij op ons gezicht smeren, blijkt seks veel beter te werken tegen veroudering. 3 keer seks in de week kan ervoor zorgen dat je er ongeveer 10 jaar jonger uitziet. Wie had dat gedacht!

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten