menu

Zijn ouderen een gevaar op de weg?

Hoe ouder je bent hoe slechter je rijdt? Veel kinderen vinden dat hun ouders een gevaar op de weg zijn en niet meer zouden mogen rijden. Maar is dit wel zo en zouden ouderen vaker getest moeten worden? Of hebben ouderen juist veel meer ervaring en moet je ze niet lastig vallen met onderzoeken, alleen maar omdat ze net iets ouder zijn dan de gemiddelde chauffeur?

Minder rijden is een risico

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ouderen een stuk minder in de auto zitten dan een gemiddeld gezin van middelbare leeftijd. Oefening baart kunst zeggen ze altijd, dus als je minder oefening hebt is het risico dat je niet voldoende meekomt in het verkeer ook groter. Volgens voormalig verkeersofficier van justitie Koos Spee is dat zo, alhoewel dit niet betekent dat je ook daadwerkelijk meer ongelukken maakt. Koos: “Het logisch dat ouderen die niet meer werken minder kilometers maken. Maar dit zegt nog niks over het aantal ongevallen dat iemand maakt. Als je minder gaat rijden, krijg je ook minder ervaring en word je misschien minder scherp.”

VVN Opfriscursus

Rijden met dementie

Vanaf je 75ste jaar word je om de vijf jaar gekeurd. Maar is de keuring die je dan krijgt wel streng genoeg? Nu wordt uitsluitend gekeken naar de basis voorwaarden, zoals het zicht, het gehoor en de lichamelijke gesteldheid. Een rijtest maakt bijvoorbeeld geen onderdeel uit van de vijfjaarlijkse herkeuring. Ook is er geen meldplicht van eventuele ziektebeelden zoals dementie. “Je bent niet verplicht dat te melden bij de keuring, maar mensen die daaraan lijden kunnen in korte tijd erg achteruit gaan”, aldus Koos Spee. “Een periode van vijf jaar tussen de keuringen wordt dan opeens heel lang.”

Meldingsplicht

Vroeger waren deze regels volgens Spee veel strenger. Koos: “Als je echt wat mankeerde was je verplicht dat te melden aan het CBR. Als je dat niet deed, had je echt een probleem op het moment dat er wat gebeurde op de weg. Tegenwoordig zegt de minister dat mensen zelf verstandig genoeg zijn om dat te melden. Maar veel ouderen vinden dat ze nog prima kunnen rijden, ook als dat onterecht is.” Verder kunnen mensen uit de omgeving geen melding maken bij het CBR van iemands rijvaardigheid. Deze verantwoordelijkheid ligt nu uitsluitend bij de persoon zelf, die hiervoor ook zelf een verklaring moet invullen. Pas dan gaat het CBR over tot (her)keuring van die persoon.

Oudste taxichauffeur van Nederland

Roel Groenhoff is 96 jaar, maar reed tot zo’n drie jaar terug nog gewoon een taxi. Met zijn 93 jaar was hij waarschijnlijk de oudste taxichaffeur van Nederland! Nu hij gestopt is met werken betekent dat niet dat hij niet meer rijdt. Hij rijdt, naar eigen zeggen, nog regelmatig naar Luxemburg en hij bezoekt heel vaak zijn broer, die in een verpleeghuis woont en dementie heeft. En op de snelweg kan hij heel goed meekomen: “Ik ga gewoon met de snelheid van de rest van het verkeer mee. Op de snelweg rijd ik 100 of 120, ik haal ook gewoon vrachtwagens in.”

Gevaar op de weg

Zelf vindt Roel ook dat ouderen een gevaar op de weg kunnen zijn. “Ik ken geen voorbeelden uit mijn omgeving, maar als ik zelf maar een ogenblik zou twijfelen aan mijn rijvaardigheden, zou ik meteen mijn auto met pensioen laten gaan.” Roel is net weer goedgekeurd door een arts. Het was uitsluitend een lichamelijke en geestelijke keuring zegt hij. Rijden maakte inderdaad geen onderdeel uit van de test. Wel kan de arts een aantekening maken in het rapport als degene die hij keurt onzeker overkomt. Er is dan een mogelijkheid dat de persoon een extra test moet afleggen bij het CBR.

Jouw mening

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Vind jij dat ouderen een gevaar op de weg zijn? Of kunnen ze prima meekomen en moeten ze voldoen aan dezelfde voorwaarden als iedere andere chauffeur? Stem mee op onze poll én geef je mening over dit onderwerp op onze Facebook community!

[socialpoll id=”2351370″]

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten