menu

Zelfonderzoek bij mannen

Borstkanker bij mannen? Je hoort er (bijna) niets over. En ook zaadbalkanker niet, terwijl dit de snelst groeiende kankersoort is bij mannen. Hormoongerelateerde kankers zijn op de een of andere manier beter bespreekbaar bij vrouwen. Terwijl het toch echt net zo ernstig kan zijn.

Schaamte grootste vijand

Wat mannen met zaadbalkanker er vaak van weerhoudt om naar een huisarts te stappen is schaamte. Schaamte over de klachten die ze hebben. Maar de schade die het oplevert is vele malen erger. En niet alleen voor hun gezondheid, maar ook voor hun zelfvertrouwen. Bovendien wordt de ziekte hierdoor vaak té laat vastgesteld, wat leidt tot een lagere overlevingskans. En dit is niet nodig, aangezien zaadbalkanker niet dodelijk hoeft te zijn.

Meer zelfonderzoek bij mannen

Het zijn meestal jonge mannen die zaadbalkanker krijgen. Hoogleraar Harald Hoekstra pleit daarom voor meer voorlichting over zaadbalkanker. Het is de snelst groeiende kankersoort bij mannen en als je er als man té laat bij bent moet je een traject in van chemotherapie in combinatie met een operatie. Mannen zouden meer zelfonderzoek moeten doen naar zaadbalkanker. Maar ook huisartsen zouden volgens Hoekstra vaker een echo van de zaadballen moeten laten maken. Het komt namelijk ook nog te vaak voor dat de verkeerde diagnose wordt gesteld, zoals rugpijn of een ontsteking van de bijbal.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten