menu

Zaadbalkanker bij mannen

Voor de wielrenliefhebbers onder ons is zaadbalkanker bij mannen een heel actueel onderwerp. Wielrenner Ivan Basso maakte gisteren nog bekend dat hij uit de Tour de France stapt omdat zaadbalkanker bij hem is ontdekt. Maar wat is het precies?

Meest voorkomende kankersoort

Zaadbalkanker is bij mannen de meest voorkomende kankersoort die wij kennen. En het zijn niet perse oudere mannen die er last van krijgen. Nee, het zijn juist jonge mannen waar het bij voorkomt en het slechte nieuws is…je kunt niets doen om het te voorkomen, hoe gezond je ook bent.

Aantal zaadbalkanker bij mannen verdubbeld

Het aantal mannen met zaadbalkanker is meer dan verdubbeld de afgelopen 20 jaar. En dat is alleen nog maar in Nederland. In 1989 waren er nog ongeveer 340 mannen waarbij zaadbalkanker werd geconstateerd. Inmiddels ligt dit aantal hoger, namelijk rond de 750 mannen per jaar. Volgens Gerrit-Jan Steenbergen van de Stichting Zaadbalkanker is er geen directe oorzaak voor deze stijging aan te wijzen. “Het heeft er alle schijn van dat het in je DNA-structuur zit.”

Blanke mannen zijn de ……

Het zijn voornamelijk blanke mannen die zaadbalkanker krijgen. Gerrit-Jan: “Blanken hebben het meer dan andere type bevolking. Als je Chinees of Afrikaans bent, dan krijg je het niet.”

Met de stichting probeert Gerrit-Jan Steenbergen het taboe rond zaadbalkanker weg te nemen. “Mannen praten niet graag over het checken van hun ballen, terwijl vrouwen wat betreft het controleren van de borsten er eenvoudig aan de keukentafel over praten.”

Vries je sperma in

Wordt er zaadbalkanker bij je geconstateerd? Laat dan je sperma invriezen als je nog kans wil hebben op een nazaat. Volgens Steenbergen wordt daar vaak niet aan gedacht, terwijl het nog steeds mogelijk is via een Ivf-behandeling een kind voort te brengen nadat je ballen zijn weggehaald.

Check regelmatig

Belangrijk is het om regelmatig te checken of er misschien afwijkingen zitten bij de teelballen. Maar hoe doe je dat?

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten