menu

Workoud in plaats van workout

Het aantal 50-plussers dat een fitnessclub bezoekt is de afgelopen jaren fors gestegen. Dit blijkt uit een deze week gehouden peiling onder leden van brancheorganisatie Fit!vak.

Zo’n 80% van de sportscholen ziet een lichte of zelfs sterke toename van het aantal oudere sporters in hun fitnesscentra. Fit!vak-directeur Ronald Wouters zegt: “Het idee dat je alleen als jongere fitnesst, is dus sterk achterhaald. De oudere sporter heeft letterlijk en figuurlijk de toekomst bij ons”.

Aangepaste workout

Steeds meer fitnesscentra passen daarom ook hun aanbod aan. Inmiddels hebben al meer dan 95 fitnesscentra het keurmerk ‘Preventiecentrum’ specifiek voor mensen met (pre)diabetes, niet-aangeboren hersenletsel en overgewicht. Maar ook jonge en oudere senioren die niets mankeren, vinden steeds beter de weg naar het fitnesscentrum. “Ze komen jaar in jaar uit naar hun vaste groepsles en nemen daarna samen uitgebreid de tijd voor koffie. De persoonlijke begeleiding die ze krijgen en het groepsgevoel: dat maakt dat ze hun sportuurtjes als een warm bad ervaren”, aldus Barry Schreurs, manager van het bij Fit!vak aangesloten Sports World Amsterdam. Groepslessen als pilates, yoga, bodyshape en clubvitaal vinden gretig aftrek onder vijftigplussers, maar ook een op maat gemaakt individueel cardio-circuit doet het goed bij deze doelgroep.

Meer bewegen belangrijk voor ouderen

Als het gaat om  wekelijkse sportactiviteiten is fitness veruit favoriet, op afstand gevolgd door hardlopen en zwemmen. Dat bewegen voor ouderen belangrijk is wordt ook aangetoond door onderzoek van de Vrije Universiteit. Ouderen van gemiddeld 72 jaar zitten of liggen maar liefst 10,3 uur per dag. “De groep die veel zit, verliest over een periode van drie jaar het meeste gewicht. Dat lijkt goed maar in deze leeftijdsgroep wordt dat vaak veroorzaakt door verlies aan spiermassa. Gewoon bewegen wordt daardoor steeds moeilijker. Er is meer tijd nodig om op te staan en de loopsnelheid wordt lager. Dus worden zij meer afhankelijk van anderen.”

Weinig bewegen, eerder overlijden

Uit dit onderzoek blijkt verder dat weinig bewegen ook  leidt tot eerder overlijden. “Mensen die zowel veel zitten als weinig bewegen hebben een 3,5 maal zo grote kans om binnen die periode te overlijden als mensen die zowel weinig zitten als veel bewegen!”, aldus het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten