menu

Wil je met me snoezelen?!

Snoezelen, weet je wat dat is? Wij moesten op de redactie van NED7 ook even nadenken, maar we zijn erachter. Snoezelen is een combinatie van snuffelen én doezelen. En wat het doet? Heel simpel. Door bepaalde activiteiten worden de zintuigen van ouderen met dementie geprikkeld wat een positieve invloed heeft op deze mensen. Maar daarmee ook op de zorg voor deze mensen.

Gunstig voor mensen met dementie

En het werkt. Dat blijkt al uit de praktijk. Zo is er een heuze Snoezelbus van Stichting de Snoezelbus. Deze stadsbus, die is omgebouwd tot rijdende snoezelruimte, komt overal waar het nodig is en waar nog geen eigen snoezelruimte bestaat. Geen gedoe dus met reizen. Overigens is het snoezelen niet alleen gunstig voor mensen met dementie, maar ook voor mensen met een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel (NAH), een autistische stoornis of mensen met chronische pijn en stress.

Wat is snoezelen dan?

Snoezelen is eigenlijk heel eenvoudig. Het is meestal een ruimte met allerlei voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden die de zintuigen op een aangename manier prikkelen. Het kan dus muziek zijn, een kleed dat heel zacht is of een voorwerp dat prikkelend is zoals een knuffeldier dat beweegt. En het resultaat? Na het snoezelen zijn ouderen met dementie of mensen met een andere aandoening minder depressief of apathisch, zijn ze alerter en hebben ze een beter humeur.

Mijnlaterezorg artikelbanner

Snoezelen bij zorglocaties

Gelukkig beginnen steeds meer zorgorganisaties hun locaties uit te rusten met echte snoezelruimtes. Zo is er bij de Rotterdamse zorgorganisatie Laurens op alle locaties al een ruimte vrijgemaakt en is de Noord-Hollandse zorgorganisatie Omring ook druk bezig om haar locaties hierop in te richten.

foto: Stichting De Snoezelbus

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten