menu

Werken met dementie is mogelijk

Werken met dementie, waarom zou dat niet kunnen? Dit bijzondere initiatief in Doetinchem bewijst dat jonge mensen met dementie nog heel goed kunnen functioneren met een baan. En in dit geval een midgetgolfbaan.

De Golferij is een initiatief van zorgorganisatie Sensire en wordt beheerd door mensen met Alzheimer, de ziekte van Korsakov of mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Midgetgolfbaan stimuleert de geest

Het idee kwam van gz-psycholoog Klaas Jansma die in 2015 is overleden. De midgetgolfbaan ligt in de tuin van woonzorglocatie Sensire Den Ooiman en is toegankelijk voor iedereen. Ook mensen met een rolstol. Sensire kreeg verschillende subsidies om de 10 banen tellende midgetgolfbaan te realiseren. En met succes. Vooral voor de mensen die het moeten beheren, want voor hun is werken met dementie geen probleem. Zij vinden het werk aan de baan juist heerlijk.

Werken met dementie is nog mogelijk

Ze houden de banen netjes, harken de paden aan én helpen mee met het uitdelen van de golfclubs en balletjes. Uiteraard mogen ze zelf ook spelen wat dus regelmatig gebeurt. Het is goed voor lichaam én geest zegt begeleider Annet Schepers. “Het zijn toch veelal jonge mensen met dementie die hier zitten en die kunnen lichamelijk nog best veel. De buitenlucht is gezond, ze maken tijdens het onderhoud contact met andere mensen en de hersenen worden ook nog een beetje getraind bij bijvoorbeeld de puntentelling.” Werken met dementie is dus heel goed.

Hij kijkt van boven mee

Ildikó de Jong heeft niet aangeboren hersenletsel en woont al een paar jaar in Den Ooiman. Ze is enthousiast over de nieuwe buitenactiviteit: “Ja, zo kun je toch nog een beetje sporten. En logisch dat we af en toe wat moeten doen om de banen te onderhouden, we maken er zelf toch ook gebruik van?” Ze vindt het jammer dat Klaas Jansma – de bedenker van de golfbaan – niet meer bij de opening  van de midgetgolf baan heeft kunnen zijn. “Maar misschien kijkt hij van boven mee.”

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten