menu

Wat is dementie?

Wat is dementie precies? 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie. En ‘een vorm’ geeft al aan dat er meerderen zijn.

Dementie is een verzamelnaam van wel 50 ziektes en een combinatie van symptomen die de verwerking van informatie in hersenen verstoord. De meeste mensen kennen wel een vorm van dementie zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson. Korsakov is ook een vorm van dementie, net als Creutzfeldt- Jakob of Lewy body dementie. En zo zijn er nog vele andere vormen.

Wat is dementie nu eigenlijk?

Maar wat gebeurt er nu precies? Bij dementie gaan er steeds meer zenuwcellen, of de verbindingen ertussen, in de hersenen kapot, waardoor de hersenen op de lange termijn niet meer kunnen functioneren. Bij de een zijn de gevolgen hiervan heel snel merkbaar, terwijl het bij de ander veel langer kan duren. Maar uiteindelijk zal iemand met dementie volledig afhankelijk worden van de zorg van anderen en raakt iemand zo verzwakt dat hij of zij overlijdt aan de gevolgen van een ziekte of infectie.

Geheugenstoornissen

Geheugenstoornissen is één van de eerste dingen die zullen opvallen bij mensen met dementie. In een later stadium krijgen mensen ook te maken met denk en taal problemen en zelfs verandering van gedrag en karakter.

Statistieken

In Nederland hebben wij momenteel zo’n 260.000 mensen die een vorm van dementie hebben. Maar met de groeiende groep ouderen in ons land groeit dit aantal hard in de toekomst. Verwachting is dat rond 2040 we al ruim een half miljoen mensen hebben met dementie. Wist je overigens dat ook jonge mensen dementie kunnen krijgen? Volgens Alzheimer Nederland zijn er in ons land ongeveer 12.000 jonge mensen met dementie!

Grote kans op dementie

De kans dat wij in ons leven dementie krijgen is niet gering. Over het algemeen is die kans ongeveer 20%. Als je alleen naar vrouwen kijkt, dan ligt dat percentage zelfs op 30%. En ben je 90 jaar of ouder, dan stijgt dat percentage door naar 40%. Hebben wij überhaupt invloed op deze kans? Ja en nee. De risicofactoren die een rol spelen kunnen deels erfelijk zijn, terwijl aan de andere kant ook levensstijl van invloed is. Zo is roken een gewoonte die sterk bij kan dragen bij het krijgen van dementie.

Medicijnen

Bij de vraag “Wat is dementie?”, hoort natuurlijk ook de vraag “Is het te behandelen?”. Medicijnen die de ziekte kunnen genezen zijn er nog niet. Wel zijn er medicijnen die het proces kunnen vertragen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten