menu

Wandelen is gezond

Wandelen is gezond. Dat weten we allemaal. En vooral ook voor ouderen is het belangrijk zoveel mogelijk in beweging te blijven. Zelfs als dat lastig lijkt. Iedere beweging die je maakt is al goed, want dat is meer dan de mensen die op de bank voor de televisie zitten. Maar waarom is bewegen zo gezond?

Je hebt minder kans op hart- en vaatziekten, je cholesterolgehalte wordt lager, je blijft makkelijker op gewicht, je hebt minder kans op botontkalking, je krijgt een beter uithoudingsvermogen, je voelt je fitter, je bloeddruk wordt lager, je spieren worden sterker, je geheugen blijft beter. Moeten we nog even doorgaan? Okay, je schoenen slijten wel, maar buiten dat zijn er eigenlijk geen nadelen bekend van gewoon wandelen. Inderdaad, je leest het goed…wandelen. Je hoeft geen marathon te lopen om direct al de voordelen te merken van meer beweging. En ook deze zomer zijn er daarom diverse initiatieven in Nederland die speciaal voor ouderen worden georganiseerd.

De paden op, de lanen in

Wist je overigens dat in Nederland wandelen de meest populaire vrijetijdsbesteding is als het gaat om activiteiten buitenshuis? Dit blijkt uit onderzoek van NTBC-NIPO. De bekendste én meest beruchte tocht is natuurlijk de Vierdaagse van Nijmegen die dit jaar voor alweer de 99ste keer wordt gelopen. Voor Zorgcentra Pantein, Accolade Zorggroep, Vilente en Zorgspectrum Het Zand  aanleiding om een eigen vierdaagse voor hun bewoners te organiseren. En dat kan natuurlijk niet zonder de nodige supporters. Zo gingen bewoners van Zorgcentrum Maartenshof vorig jaar, onder begeleiding van een soldaat naar keuze, naar Cuijk om vierdaagse lopers aan te moedigen.

Pantein 4daagse met militairen

Rollator loop in Amsterdam

En dat je, zelfs als je moeilijk lijkt te kunnen lopen, ook met een rollator veel kunt doen, dat blijkt uit de enige echte Rollatorloop in Amsterdam. Wat vijf jaar geleden begon als een kleinschalig evenement voor de buurt, is nu uitgegroeid tot het grootste sportieve evenement voor ouderen in ons land. De Rollatorloop is een wandeltocht voor iedereen die in het bezit is van een rollator. Het doel is om de mensen met een rollator weer in beweging te krijgen en in groepsverband te laten bewegen. Ook dit jaar is het devies: meedoen is belangrijker dan winnen! Op woensdag 9 september zal de Rollatorloop alweer voor de derde keer plaatsvinden in het Olympisch Stadion. Er kan worden getraind bij verschillende wandelclubs door heel Nederland. Deelname aan de wandelclub is natuurlijk ook mogelijk als je niet mee wilt doen aan de grote Rollatorloop.

Wil je met me lopen?

Wil je wel wandelen maar liever niet alleen? Dat kan ook! Er zijn verschillende websites waar je een ‘maatje’ kunt vinden. Als je nog een stapje verder wilt gaan, kijk dan eens op een van de datingsites voor wandelaars, je weet maar nooit waar de wandeling eindigt!

Rollatorloop in Amsterdam

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten