menu

Waarom hebben we nachtmerries?

Ondanks dat het vaker voorkomt bij kinderen, hebben ook volwassenen er last van: nachtmerries. Ruim de helft van de volwassenen krijgt er mee te maken, maar wat zijn hiervan de oorzaken? Slaapblogger Pieter Polman van Slaapinfo.nl legt het uit.

1. Voor het slapen eten

Een goede reden om niet meer te eten voordat je gaat slapen, is omdat het je stofwisseling verhoogt waardoor je hersenen actiever worden. Dit kan mogelijk leiden tot nachtmerries. Merk je dus dat je vervelende dromen krijgt als je ’s avonds nog even een snack neemt, probeer hier dan rekening mee te houden. Vooral zware of zoete snacks kun je beter laten liggen.

2. Medicijnen

Medicijnen die de hersenen sterk beïnvloeden, zoals antidepressiva, maar ook bloeddruk medicatie, worden gekoppeld aan nachtmerries. Praat met je arts hierover, want wellicht is er een alternatief. Is er geen andere optie, dan is het goed om samen met je arts te voors en tegens tegen elkaar af te zetten om een weloverwogen besluit te kunnen nemen.

3. Gebrek aan slaap

Slaap gebrek kan leiden tot nachtmerries en ja, deze nare dromen kunnen weer leiden tot gebrek aan slaap. Het is een vicieuze cirkel. Als je dus merkt dat je meer nachtmerries krijgt bij een tekort aan slaap, kijk dan goed of je iets kunt doen om de slaapomstandigheden te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld ontspannende oefeningen doen of je slaapkamer koel houden.

4. Slaapstoornissen

Narcolepsie, slaapapneu en het rusteloze benen syndroom (RLS), kunnen de reden zijn waarom je nachtmerries krijgt. Lijdt je aan een dergelijke slaapstoornis, vraag dan je arts naar de behandel opties. Behandeling kan het verminderen wat weer kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je slaap.

5. Stress en nachtmerries

Het je last van angst of een posttraumatische stress-stoornis, dan kan ook dit nachtmerries veroorzaken. Heb je te maken met extreme stress, overleg dan met je arts hoe je hiermee om kunt gaan. Hou hierbij rekening met veranderingen in levensstijl, psychologische begeleiding en wellicht medicijnen.

Reageren

Auteur

Pieter Polman

Pieter Polman

Voor zijn blog Slaapinfo.nl schrijft Pieter Polman al enkele jaren uit eigen ervaring over wat goed en gezond slapen is en over de diverse slaapstoornissen die wij kennen. Inmiddels is hij een bekende naam binnen dit onderwerp en wordt hij door artsen, professoren en de medische industrie regelmatig gevonden en gevraagd om met hun mee te denken en te schrijven.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten