menu

Verpleging thuis via HospitalAtHome

Verpleging thuis is zo’n gek idee nog niet nu ziekenhuizen overspoeld worden met kwetsbare ouderen. Daarom heeft de Tweede Kamer aangegeven geld vrij te willen maken voor een landelijke invoering van een project dat in Groningen is getest: verpleging thuis voor ouderen.

Steeds meer verzwakte ouderen belanden de laatste tijd op de Eerste Hulp van ziekenhuizen. Of het nu gaat om een valpartij, een blaasontsteking of een luchtweginfectie. De meeste van deze acute problemen zouden in een verpleeg- of verzorgingshuis behandeld kunnen worden, maar tegenwoordig wonen steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis.

Sneller herstellen

De ouderen of hun familie vinden het in deze gevallen vaak niet meer veilig genoeg thuis, maar een ziekenhuis is ook geen prettige plek om tijd door te brengen. Bovendien is de zorg in een ziekenhuis heel duur. Daarom is het UMC Groningen een tijdje geleden begonnen met het project HospitalAtHome. Hierbij mogen ouderen direct terug naar hun eigen vertrouwde huis met de zorg die zij anders ook in het ziekenhuis zouden krijgen. Voordeel is dat mensen zich prettiger voelen en hierdoor hopelijk ook sneller herstellen. Enige probleem is vaak nog geld. Het financieel allemaal geregeld krijgen vanwege de verschillende geldstromen (thuiszorg, hulpmiddelen, noem maar op) die hierbij komen kijken, maakt het er niet makkelijker op.

Verpleging thuis stap dichterbij

Op initiatief van het Groningse VVD-Kamerlid Arno Rutte sprak daarom de Tweede Kamer onlangs over een amendement dat hier extra geld voor vrijmaakt. “Het project zelf is al gefinancierd en de zorg die geleverd ook”, aldus Rutte. “Maar de stap van project naar brede invoering landelijk heeft een zetje nodig.” UMCG lobbyist Rebecca Kruders, die aanwezig was bij het debat in de kamer is tevreden. “Dit is belangrijk want zo kunnen we ervoor zorgen dat de kennis en ervaring die we in het UMCG opdoen met deze zorg overal kan plaatsvinden.”

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten