menu

Vermoeidheid tijdens de overgang

Dit gastblog is geschreven door Barbara Havenith, gynaecoloog bij de VrouwenPoli in Boxmeer

Vermoeidheid tijdens de overgang komt veel voor. Maar hoe komt dit en kun je er wat aan doen? Gynaecoloog Barbara Havenith is een van de experts van het blog Vuurvrouw en beantwoord hier op NED7 deze brandende vraag.

“Het is gewoon heel wisselend… De ene keer slaapt ik meteen in, de andere keer lig ik tot 02.30 uur wakker of ik word s nachts ieder uur wakker en dan ook klaarwakker. En soms kan ik een heerlijke nachtrust hebben. Wat is er aan de hand?”

Hormoonschommelingen

Tijdens de overgang verandert er veel. De hormoonschommelingen waar je mee te maken krijgt veroorzaken veel reacties in je lichaam. De balans in je lijf is zoek en je lichaam probeert een nieuwe balans te creëren. Dit kost enorm veel energie. Bovendien hebben alle veranderingen die plaatsvinden een effect op de kwaliteit van je slaap. Zo kun je ’s nachts wakker worden door opvliegers of nachtzweten. Misschien slaap je minder snel in en zo zijn er nog tal van andere zaken. Wat ze gemeen hebben is dat ze leiden tot vermoeidheid.

partner content

Doe de overgangstest

Zit je in de overgang en heb je last van klachten waarvan je niet weet of ze hormonaal zijn? Doe dan de hormoontest op de website van Vuurvrouw.nu!

Voldoende beweging

Wat kun je hieraan doen? Probeer je leefstijl aan te passen als je je vermoeid voelt. Beweeg bijvoorbeeld overdag. Als je iedere dag minimaal 30 minuten beweegt, liefst buiten, dan ontstaat er een natuurlijke vermoeidheid. Hierdoor slaap je beter. Overigens moet je drie uur voordat je gaat slapen niet meer sporten, dit kan juist averechts werken. Tijdens het sporten maak je extra adrenaline aan en gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Twee factoren die het inslapen sterk bemoeilijken.

Let op je voeding

Kijk ook goed naar wat en hoe je eet. Heb je de neiging om koekjes of chocolade te eten als je moe bent? Dit kan je suikerhuishouding verstoren met alle gevolgen van dien. Laat suiker staan als het even lukt en eet meer groente, fruit en noten. Zorg voor voldoende vitamines en mineralen in je voeding. En vermijd ook stimulerende middelen zoals koffie. Het lijkt je op te peppen, maar uiteindelijk putten deze zaken je lichaam uit. Verminder dus cafeïne uit koffie en zwarte thee, maar verminder of negeer ook nicotine en alcohol.

Meer ontspanning

Breng meer ontspanning in je leven doormiddel van meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga en mindfulness. Ze zijn heilzaam, vooral als je wakker ligt door stress, angst of gepieker. En nog een tip is om ’s avonds voordat je gaat slapen niet te lang achter je computer of tablet te zitten en vermijdt te fel licht. Het blauwe licht van je computer of tablet en fel licht verstoren de natuurlijke aanmaak van melatonine. Hierdoor slaap je moeilijker.

Vermoeidheid tijdens de overgang

Blijf je ondanks al deze aanpassingen last houden van vermoeidheid tijdens de overgang, ga dan eens naar je (huis)arts voor advies. Misschien heb je wel last van bepaalde tekorten in je lichaam, zoals een tekort aan ijzer, omdat je misschien in deze periode heftiger of langer menstrueert. Tekorten aan vitamine B12, vitamine D of magnesium, die bij vrouwen in de overgang regelmatig voorkomen, kunnen ook leiden tot vermoeidheidsklachten. Ook kan tijdens de overgang je schildklier wat trager gaan werken of heb je door bijvoorbeeld langdurige aanhoudende stress last van een bijnieruitputting, waardoor je je extra moe voelt. Allemaal redenen om aanhoudende vermoeidheid serieus te nemen!

advertentie

Boeken over de overgang bij Bol.com

Reageren

Auteur

Eveline Bakker

Eveline Bakker

Eveline Bakker is de oprichtster van het platform Vuurvrouw, een website voor en door vrouwen in de overgang. Zij blogt over dit onderwerp en meer.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten