menu

Verdriet

Dit blog is geschreven door Ans Boelens, fulltime werkzaam als manager verpleging en verzorging bij Zuidzorg

Er staan 2 dames voor de deur van ons kantoor. Een moeder en haar dochter is mijn inschatting. Ze dragen een grote mand waar allerlei lekkers uitpuilt. Ik doe open…ze zoeken het team van de verpleging, zeggen ze aarzelend. Ik vraag even door wie of wat ze precies bedoelen want er werken hier 6 teams. Ze noemen 2 verpleegkundigen die toevallig deze middag op kantoor aan het werk zijn. Ik haal hen er even bij.

Eergisteren overleden

De bezoekers zijn inderdaad moeder en dochter en ze komen een bedankje brengen. Hun man en vader is eergisteren op 58 jarige leeftijd na een kort maar intensief ziekbed overleden. Ze zijn heel tevreden over de zorg die hij van ons heeft mogen ontvangen.

ZuidZorg bannerknop

Bijstaan in de laatste fase

Een mooier compliment kun je niet krijgen! Als je mensen nabij mag zijn in de laatste fase van hun leven, ze zorg kunt verlenen en met raad en daad bijstaan is dat iets heel bijzonders. Het is helemaal bijzonder als het prettig en met dank wordt aanvaard in plaats van als een inbreuk op hun leven wordt ervaren. Dan hebben we goed werk geleverd. Even later treffen de familie en de verpleegkundigen elkaar op de gang. De mand, de rouwkaart en een bedankkaart worden overhandigd. Er wordt gehuild en elkaar vastgepakt, een heel persoonlijk moment.

We zijn echt, we hebben ook verdriet

Als we elkaar even later in de teamkamer treffen zegt een van de verpleegkundigen wat onzeker: “Dat kwam misschien niet helemaal professioneel over daarnet?” Ik stel haar gerust. Het raakt ook mij als ik zie wat de verpleegkundigen voor deze mensen hebben betekend. De zorg moet professioneel maar ook warm en menselijk zijn. We zijn geen vriend of naaste maar komen in zo’n laatste fase vaak meer in huis en dichterbij dan familie. Dat schept een band. En ik denk dat het voor cliënten ook mooi is om te zien dat we ècht zijn en dat afscheid ook ons raakt.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten