menu

Verdient jouw gemeente de ANBO Pluim?

De ANBO is opzoek naar ‘onderzoekers’ die gaan beoordelen welke gemeenten de ANBO Pluim verdienen voor meest klantvriendelijke en behulpzame gemeente van Nederland.

Gemeenten hebben sinds 2015 meer beleidsvrijheid in de uitvoering van de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Zij mogen zelf bepalen welke ondersteuning inwoners nog krijgen en welke voorwaarden er bijvoorbeeld gelden voor woningaanpassingen. Zijn gemeenten klantvriendelijk, behulpzaam én denken zij mee met hun burgers, dan verdienen zij alle lof. En daar is de ANBO Pluim voor in het leven geroepen.

Slechte dienstverlening

In 2015 hebben heel veel ANBO vrijwilligers al meegewerkt aan een uitgebreid onderzoek onder zo’n tachtig gemeenten. Zij onderzochten onder meer of de gemeenten op hun website goed communiceerden over de Wmo, of duidelijk was wat van de gemeente kon worden verwacht en wat inwoners van een keukentafelgesprek konden verwachten. De conclusies logen er niet om. Veel gemeenten presteerden ver onder de maat. Informatie was slecht vindbaar, ingewikkeld geformuleerd en soms zelfs ronduit misleidend.

partner content

De ANBO is opzoek naar jou!

De ANBO is opzoek naar nieuwe vrijwilligers die mee gaan helpen om gemeenten in Nederland te beoordelen voor een ANBO Pluim. Schrijf je nu in en help de dienstverlening verbeteren.

Wmo spelregels

Naar aanleiding van dit onderzoek bracht de ANBO het rapport ‘Vinger aan de pols’ uit en stelde dertig zogenaamde ‘Spelregels Wmo’ op. Hierin staat waar de gemeente zich juridisch aan moet houden als een inwoner zich meldt met een verzoek om ondersteuning. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft deze spelregels omarmd en ze onder de aandacht van alle wethouders gebracht. Op deze manier weten gemeenten beter waar ze zich aan moeten houden bij de uitvoering van de Wmo.

De ANBO Pluim

Naast alle slechte voorbeelden zijn er gelukkig ook heel erg veel goede voorbeelden. En voor deze goede voorbeelden heeft de ANBO de ANBO Pluim geïntroduceerd. Want deze gemeenten verdienen een groot compliment. En hopelijk fungeren zij als goed voorbeeld voor andere gemeenten die zich hierdoor laten inspireren.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten