menu

Tovertafel voor dementie

Ooit van een tovertafel voor dementie gehoord? Of wat dacht je van een snoezelkamer? Het klinkt bijna als een titel van een Suske & Wiske strip, maar dat is het niet. Het zijn bestaande concepten die steeds vaker in zorgorganisaties gebruikt worden. En Woonzorgcentra Haaglanden en Viattence lopen daarin voorop!

Snoezelkamer voor ouderen

Wat is een snoezelkamer? In het kort is het een kamer waar je kunt ontspannen. Je kunt er bijvoorbeeld zand voelen en genieten van een zonsondergang met vogelgeluiden op de achtergrond. Of je gaat lekker liggen op het waterbed en doet verder helemaal niets. Bij verzorg- en verpleeghuizen is de snoezelkamer inmiddels een begrip aan het worden. Ze zijn overal anders en het klinkt misschien raar, maar door de geluiden, geuren en kleuren worden bewoners heel rustig en kunnen ze lekker wegdromen. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat snoezelen een positief effect heeft op mensen met dementie. Ze worden minder angstig en het werkt positief op het humeur. Na het snoezelen zijn mensen minder depressief of apathisch.

Tovertafel voor dementie

Bij zorgorganisatie WZH kregen de bewoners van WZH Prinsenhof vorige week een nieuwe snoezelkamer. En dat niet alleen. Er werd ook een tovertafel geïntroduceerd. “Het was een grote wens om een snoezelkamer op de afdeling in te richten”, aldus Emmy Tuk. “Zo kunnen bewoners samen met hun mantelzorgers of medewerkers lekker ontspannen en genieten van de kleuren, geluiden en geuren.” De tovertafel is een nieuw spelconcept waarbij lichtanimaties worden geprojecteerd op de eettafel. Omdat het een interactief spel is beweegt het licht mee als de mensen om de eettafel hun handen en armen bewegen.

Tovertafel bij Viattence

Ook bij zorgorganisatie Viattence is de tovertafel een groot succes. Zij waren de eerste die de tovertafel voor dementie in gebruik namen. ‘Het tovert een glimlach op de gezichten van onze bewoners en daarmee een glimlach op de gezichten van onze medewerkers’, zegt Kees Veling van Viattence. En bewoners met dementie? Die knappen voor hun ogen op en worden actiever.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten