menu

Tijd voor vitaliteit

Het is tijd voor vitaliteit, wan iedereen wil oud worden maar niemand wil oud zijn. Dat komt omdat ouderdom nog altijd met gebreken, ziekte en kwalen wordt geassocieerd.
Maar dat vitaliteit niet alleen maar afhangt van veel bewegen en gezond eten, dat wordt steeds duidelijker. Natuurlijk hangt het ook af van een actiever en gezonder leven en zelfs je genen hebben ermee te maken. Maar toch kun je je vitaliteit ook nog op andere manieren positief beïnvloeden.

Sociale contacten essentieel

Steeds meer wordt duidelijk dat voeding, beweging en sociale contacten aan de basis staan van een vitale oude dag. Het Vitaliteits Symposium, dat op 14 oktober door de Haagse Hogeschool werd gehouden, belichtte deze kanten van het ouder worden. Duidelijk werd dat vooral goede sociale contacten een cruciale rol spelen. Daarbij gaat het niet om het aantal contacten, maar juist om de manier waarop je contact hebt en hoe vaak. Dat het symposium in Den Haag plaatsvond had ook te maken met het feit dat Den Haag zich heeft aangesloten bij het ‘Agefriendly Cities’ netwerk van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Een goede buur is beter dan een verre vriend

Nog zo’n gezegde, wellicht actueler dan ooit. Want je hebt meer aan een dagelijks gesprekje met je buurman of -vrouw dan een Facebookbericht van een vriend in een andere stad. Het waren niet de minsten die een presentatie gaven over dit onderwerp tijden het symposium. Prof. Dr. Jenny Gierveld, hoogleraar sociologie aan de VU Amsterdam benadrukte het belang van goed sociaal contact. Ze vertelde dat vooral eenzaamheid leidt tot passiviteit en pessimisme. Want als je nooit iemand spreekt of ziet krijg je ook geen prikkels om iets te ondernemen.

Afhankelijk van zorg

Prof. Dr. Joris Slaets, hoogleraar geriatrie aan het UMC Groningen en directeur van de Leyden Academy, constateerde dat de maatschappij de mensen juist afhankelijk maakt van zorg. Daarom ligt de nadruk ook op het regelen van de zorg, terwijl we zorg juist zouden moeten voorkomen. Ook hij legt de nadruk op het sociale aspect. Het gaat volgens hem om leefplezier. En dat hoeft niet te betekenen dat je daarbij altijd anderen nodig hebt. Tijdens het symposium werd het boek genoemd dat prinses Wilhelmina schreef in de vijftiger jaren: Eenzaam maar niet alleen. Dat is natuurlijk precies waar we niet naar moeten streven. Steeds meer mensen zullen alleen zijn, maar hopelijk dus niet eenzaam. Dat is een belangrijke voorwaarde voor vitaliteit.

Vitaliteit in praktijk

Werken aan vitaliteit is niet leeftijdgebonden. Het begint met het besef dat je nadenkt over wat je eet, of je voldoende beweegt en of je genoeg aandacht besteedt aan de mensen om je heen. Dat begint al op de lagere school. Daar kun je zien wie er van nature vitaliteit bezit en wie er een handje bij moet worden geholpen. Dat vitaliteit eigenlijk ook gewoon een kwestie is van dóen, bewees een van de aanwezigen bij het symposium. Tussen de presentaties door nam de, niet meer zo piepjonge, John van Putten (70) kordaat de microfoon en zong ter plekke het lied “You’ll never walk alone”. Vrij vertaald illustreerde dat de belangrijkste conclusie van het symposium: je bent nooit alleen.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten