menu

Thuiszorgaanbieders kunnen het werk niet aan

Belangrijkste uitgangspunt van dit kabinet is dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen als wij onze verzorgingsstaat in stand willen houden. Maar met de hoeveelheid mensen die ook daadwerkelijk langer thuis blijven wonen is het voor de thuiszorgaanbieders steeds moeilijker om de juiste zorg te leveren.

De toestroom van mensen waarvoor gezorgd moet worden is zelfs zo groot dat er al twee thuiszorgaanbieders zijn die een patiëntenstop hebben afgekondigd. Begin augustus was dit de Brabantse Stichting Zorgcentra Rivierenland (SVZ) en sinds deze week ook de Zuid-Hollandse Vierstroom Zorg Thuis (Fundis).

Verzekeraar wil niet betalen

De Vierstroom heeft dit jaar, vanwege de bezuinigingen, 17% minder uren per patiënt besteed en toch hebben zij in het totaal 8% meer zorg geleverd. Deze 8% meer zorg is zorg waarvoor de verzekeraar CZ niet wil betalen.

Situatie onacceptabel

Voor staatssecretaris Martin van Rijn is de patiëntenstop een grote tegenvaller. Hij vindt de situatie dan ook onacceptabel. “Ik ga ervan uit dat thuiszorgaanbieders en verzekeraars in overleg met elkaar ervoor gaan zorgen dat niemand verstoken blijft van zorg.”

Te weinig geld voor thuiszorgaanbieders

Volgens branchevereniging ActiZ, is dit niet het enige. De thuiszorgaanbieders hebben te maken met duizenden extra cliënten, terwijl ze te weinig geld krijgen. Volgens ActiZ is er in het totaal een tekort van 242 miljoen voor dit jaar. Zorgbestuurders zijn vooral ook boos  over het feit dat verzekeraars vinden dat alles tot een 5% overschrijding zelf betaald moet worden door de zorgorganisaties. Volgens Jeroen van den Oever, van zorgorganisatie Fundis, is “het hele jaar door verzekeraar CZ gezegd dat we er wel uit gaan komen.” Dit is ook de reden waarom zorgorganisaties door zijn gegaan met het leveren van zorg. “Pas onlangs hoorden wij dat we een groot deel zelf moeten gaan betalen. CZ heeft ons gewoon aan het lijntje gehouden”, aldus Jeroen van den Oever.

Verwarring alom

Volgens verzekeraar CZ waren zij in de veronderstelling dat de gesprekken met bijvoorbeeld Fundis nog werden gevoerd. De eis van 5% zelf betalen is dan ook volgens hun nog helemaal “geen harde” eis. Maar volgens Jeroen van den Oever klopt dit niet. Hij laat aan de hand van een e-mail van CZ zien dat er landelijk weldegelijk al is afgesproken dat “minimaal 5% van de oorspronkelijke productieafspraak voor eigen rekening van de zorgaanbieder blijft”. Volgens CS een prikkel voor zorgorganisaties om het zuinig aan te doen.

meer informatie

bron: Trouw

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten