menu

Thuiszorg is ouder dan je denkt

Thuiszorg is ouder dan je denkt. 140 jaar om precies te zijn. Het begon allemaal in Hilversum waar in 1875 de eerste thuiszorg activiteiten plaatsvonden. Daarom besteden branchevereniging ActiZ, Amaris Zorggroep, HilverZorg, Inovum en Vivium Zorggroep speciale aandacht aan dit bijzondere jubileum.

Innovatief popje

De expositie ‘Trots op 140 jaar Zorg Thuis’ brengt de historie van 140 jaar thuiszorg in beeld. Met interactieve onderdelen, filmpjes en oude thuiszorgattributen wordt de zorg aan huis vanaf de 19e eeuw tot nu getoond. Absoluut top object is de pop van wijkverpleegster Antje Stieltjes. Dit voorbeeld van zorginnovatie uit 1898 is nog nooit eerder te zien geweest. Als je deze expositie wilt bezoeken dan kan dat nog tot en met 4 december in de Bibliotheek Hilversum.

Cholera-epidemie

De eerste kruisverenigingen begonnen in 1875 als particuliere initiatieven om tijdens de cholera epidemie in de 19e eeuw zorg te bieden en verspreiding tegen te gaan. Na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal kruisverenigingen enorm toe. Dat maakte de professionalisering van de zorg, de wijkverpleegkundigen en de organisatiestructuur noodzakelijk. De grote groei had invloed op de financiering van de wijkzorg. Bijna altijd kregen de lokale afdelingen subsidie van gemeenten, omdat de lokale afdelingen van het lidmaatschapsgeld niet alle preventieve taken konden verrichten. Net als nu voelden ook toen de gemeenten zich betrokken bij de wijkverpleging.

Wijkverpleegkundige spil in de thuiszorg

Vanaf het eerste begin was de wijkverpleegkundige de spil in de zorg. Na 1945 wordt het takenpakket van de wijkverpleegkundige uitgebreid naar verpleegzorg, voorlichting en preventie. Aan het begin van de 21e eeuw zien we dat preventie en sociale ondersteuning opnieuw belangrijker worden. De herwaardering voor de wijkverpleegkundige, die sinds 2010 steeds duidelijker wordt, is daarbij van groot belang. De wijkverpleegkundige als spil in de zorg: dat was zij in de jaren ’50 van de vorige eeuw al en dat is zij nu nog steeds.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten