menu

Tekening maken met dementie

Mevrouw Han E. heeft dementie. Ze woont op de beschermde afdeling van Woonzorgcentrum Archipel waar alleen mensen wonen met het ziektebeeld ‘dementie’. Echter, als je haar hoort spreken, dan begin je te twijfelen aan de diagnose.

Ze kan niet lopen en zit in een rolstoel, maar ze weet van alles en lijkt niks te vergeten – zou het kunnen dat ze daar woont omdat haar man de zorg voor hun twee niet meer aankon? Zouden de artsen het misschien dit keer niet goed gezien hebben?

Ik herken de schrijffouten

Ze komt wekelijks twee keer naar het atelier en voelt zich steeds weer bevrijd als ze de huiskamer kan ontvluchten. Als je vervolgens naar haar tekening kijkt, dan zie je dat die wel degelijk het proces van dementie verraadt. Ze schrijft veergeet in plaats van vergeet, moes waar moest zou moeten staan en 216 in plaats 2016. Ik herken het soort fouten, het zijn de schrijffouten die ouderen met dementie doorgaans maken.

Vergeten herinneringen ophalen

Interessanter is natuurlijk wat ze tekent. Een vergeet-emmertje en een emmertje voor het bewaren. Ze is er duidelijk mee bezig. In haar dagelijks bestaan weet ze het proces te verhullen, maar als ze tekent vanuit haar natuurlijke gevoel, dan komt het naar boven. Had ze maar een emmertje waar je de vergeten herinneringen uit kon opvissen. Was het maar zo simpel!

De vergeetemmer van Han

De vergeetemmer van Han

Tekening maken met dementie

De twee rijen stenen die ze heeft getekend en waarvan ze schrijft dat die een stoep moeten verbeelden, doet me denken aan een brug. Een Romeinse boogbrug, Le Pont du Gard, bijvoorbeeld. En ook al is het niet wat ze heeft bedoeld, die brug is wel een pakkend beeld. Gaat mevrouw E. uiteindelijk helemaal de brug over? De emmer met vergeten herinneringen kan ze dan waarschijnlijk niet meenemen. Of moeten wij, de onthouders, juist de brug over om haar in haar nieuwe wereld te ontmoeten? Ze heeft in ieder geval weer een mooie en vooral eigen tekening gemaakt. De tekenstijl is onmiskenbaar – het is haar tekening.

Reageren

Auteur

Hein Walter

Hein Walter

Hein Walter werkt als zorgkunstenaar in Almere. Hij heeft sinds 2011 zijn atelier in woonzorgcentrum Archipel en ontwikkelt vanuit stichting De Zijderups sociaal-maatschappelijke kunstprojecten. Hij is beeldend kunstenaar en dichter.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten