menu

Spiegelen helpt bij dementie en Parkinson

Tijdens de pauze van een workshop in een zorginstelling kwamen ze binnen gewandeld, vader en dochter. Hij een lange wat statige man, zij een vrolijke vrouw die vroeg wat hier te doen was.

Zo kwamen we in die lege zaal met elkaar aan de praat. De dochter bezocht haar vader iedere week  waarbij ze samen strijk en zet een lange wandeling maakten, want bewegen daar hield haar vader van. De vader bevestigde dit en vertelde dat hij dementie en Parkinson had en al twee jaar in dit huis woonde, waar hij zeer tevreden over was en met plezier woonde.

Weer makkelijker bewegen

Ik vroeg of zij al eens bewegen op muziek hadden gedaan waarbij de een de ander volgt? Nee, daar hadden ze nog nooit van gehoord. Wat bedoelde ik precies en hoe doe je dat? Ik legde uit: Je gaat tegen over elkaar staan of zitten, je spreekt af wie wie volgt, zet de muziek aan en beweeg naar idee, gevoel met de muziek mee. Mensen met Parkinson en dementie kunnen hierdoor makkelijker bewegen. Dit komt omdat de spiegelneuronen in ons brein alle bewegingen nadoen die we zien. Deze spiegelneuronen kunnen gebruikt worden als hulpmiddel als iemand niet makkelijk uit zich zelf beweegt.

NED7 Leestip

Alles veranderde

Ik liet vader en dochter een kort spiegel-filmpje zien en vroeg of ze het zelf wilde proberen. Dat wilde ze. Ze begonnen wat onwennig maar langzaam zag ik de bewegingen bij de vader veranderen. De statige, wat stijve man ging helemaal op in zijn bewegingen en de muziek. En ik zag zijn hele houding veranderden.

Mensen dichter bij elkaar brengen

De dochter volgde haar vader, eerst verbaasd kijkend naar de verandering in haar vader maar kort daarna ging ook zij helemaal op in het bewegen en de muziek. Na afloop waren beiden enthousiast en spraken af dat ze dit iedere week zouden gaan doen. Ik mocht getuige zijn van een bijzonder contactmoment tussen vader en dochter. Hiervoor doe ik het; mensen dichter bij elkaar brengen wanneer dementie of Parkinson muren bouwt waar het soms moeilijk door heen te komen is.

Het hele brein activeren

Later hoorde ik dat de vader die dag mee had gedaan met schilderlessen in het huis. Iets wat hij tot nu toe nog nooit had gedaan. Muziek en bewegen activeert het hele brein, wat verborgen talenten of diepliggende patronen kan activeren. Ook heeft recent onderzoek aangetoond dat doormiddel van spiegelen mensen met dementie bewegingen weer kunnen leren die ze “vergeten” zijn.

Spiegelen helpt direct

In het dagelijks leven kan je heel simpel gebruik maken van het “spiegel-hulpmiddel”. Bijvoorbeeld als iemand met dementie niet meer weet hoe te beginnen met eten of drinken. Maak dan drinkende of etende bewegingen. Of het nu lopen, opstaan, tanden borstelen, haren kammen is. Alle voorbeeld bewegingen worden direct opgepakt door de spiegelneuronen. Ik vergelijk het vaak met het aanduwen van een auto, een klein zetje en de motor loopt weer.

Veel plezier met het bewegen op muziek en nu niet zeggen ik kan niet dansen of ik ben niet muzikaal.Het heet niet dansen op muziek maar bewegen op muziek en dat kan iedereen. Het is leuk om te doen en je draagt bij aan iemands lichamelijke en geestelijke gezondheid, wat wil je nog meer 🙂

Reageren

Auteur

Ignar Rip

Ignar Rip

10 jaar lang zorgde Ignar Rip als mantelzorger voor zijn moeder met Alzheimer. Hij ontdekte dat muziek hielp om contact te maken met zijn moeder en om de zorg makkelijker en aangenamer te maken voor beiden. Na uitgebreid onderzoek deelt hij zijn kennis nu via zijn website, via workshops én natuurlijk via NED7.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten