menu

Sombere gevoelens bij vrouwen

Sombere gevoelens bij vrouwen. Dat is in principe iets van alle leeftijdscategorieën. Maar het zijn vooral ook vrouwen van 65 jaar en ouder die zich vaker somber voelen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat zegt althans het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer dan 1 op de 10 Nederlanders (12+) had in 2014 te kampen met psychische klachten, waarbij dus meer vrouwen dan mannen hier last van hadden. Opvallend, want het CBS meldde ook laatst dat het juist mannen zijn die zich vaak eenzamer voelen dan vrouwen, wat zich dus kennelijk niet direct vertaalt in het hebben van sombere gevoelens.

Psychische klachten bij vrouwen

Maar liefst 14% van de vrouwen gaf aan te kampen met psychische problemen. Zij hebben vaak last van sombere gevoelens en van een hoge mate van zenuwachtigheid. Mannen daarentegen gaven aan, met zo’n 9%, hier minder last van te hebben. Maar hoe komt het toch dat vrouwen vaker last hebben van sombere gevoelens?

Grote verschillen

Hoe dit komt is eigenlijk niet bekend. Als je in de leeftijdscategorie 12 tot 16 jaar zit heb je over het algemeen de beste geestelijke gezondheid. 1 op de 20 kinderen in deze groep heeft last van psychische klachten. Van 16 tot 20 jaar lag dit aantal een stuk hoger, waarbij het vooral ook om meisjes ging. Het grote verschil tussen mannen en vrouwen komt ook weer terug bij de leeftijdscategorie 75 jaar en ouder. Hier gaven zo’n 9% van de mannen aan dat ze last hadden van psychische klachten, terwijl dat percentage bij vrouwen rond de 17% lag!

Vrouwen blijven achter

Dit verschil komt deels voort uit het simpele feit dat mannen eerder overlijden dan vrouwen en er dus veel vrouwen alleen achterblijven. Het is logisch dat mensen die alleenstaand zijn of hun partner verliezen vaak minder gelukkig zijn hierdoor en sombere gevoelens hebben. Maar ook als je kijkt naar de verschillen tussen mannen en vrouwen, rekening houdend met de hoeveelheid weduwen en weduwnaars, dan blijkt dat nog steeds meer vrouwen dan mannen last hebben van sombere gevoelens.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten