menu

Slimme incontinentie luiers met ingebouwde chip

Incontinentie luiers met een ingebouwde chip. Klinkt heel futuristisch, maar het bestaat wel al. Een e-luier kun je het misschien noemen. Incontinentiemateriaal met slimme technologie die het vochtniveau nauwkeurig meet.

Zorgorganisatie Philadelphia Zorg heeft de primeur. Samen met Abena, de Deense fabrikant van incontinentiematerialen is de “slimme luier” voor dagelijks gebruik gelanceerd. Naarmate we ouder worden krijgen we onherroepelijk te maken met ongewild urineverlies. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar voor zorgorganisaties in Nederland een enorm onderschat probleem. De slimme incontinentie luiers kunnen daar verandering in gaan brengen.

Fysiek enorme impact

Uit onderzoek van de universiteit van Maastricht blijkt dat dit ongewilde urineverlies bij 48,2% van de bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen voorkomt. Zowel mentaal als fysiek heeft dit een enorme impact op bewoners. Voor zorgmedewerkers is dit tegelijk een grote belasting. Zij zijn heel veel tijd kwijt aan het continue checken van het incontinentiemateriaal. Ook als dit niet nodig is omdat deze nog droog is. Je moet de tijd vrijmaken om het te controleren. Maar bovendien belast je onnodig de bewoner, omdat je continue in aanraking komt met uiterst persoonlijke delen van het lichaam. Voor bewoners uiterst ongemakkelijk.

Slimme incontinentie luiers

Samen technologie van MediSens Wireless ontwikkelde Abena daarom de Abena Nova. De incontinentie luiers, of beter gezegd de slimme technologie die erin zit, controleert continue of er veranderingen zijn in vochtniveau. Aan de slimme luiers zit discreet een apparaatje bevestigd die draadloos de zorgmedewerker via een app op de hoogte houdt van de status. Zo kunnen ze beter de zorg plannen en hebben ze meer tijd over voor persoonlijke aandacht. Uiteindelijk kunnen de incontinentie luiers zo ook een bijdrage leveren aan meer waardige zorg, waarbij de ouderen zo min mogelijk last hebben van de vervelende ongemakken die met deze leeftijd komen.

Verbeterde gezondheid

Ook de gezondheid van mensen kan door het gebruik verbeteren. Huidirritatie, wonden, natte kleding. Allemaal vervelende zaken die voorkomen kunnen worden. Of op z’n minst verminderd. “Als Deens familiebedrijf hebben we deze oplossing ontwikkeld samen met de mensen aan het bed en in het bed. Wij geloven dat eHealth en slimme technologie kan bijdragen aan een betere zorg, zowel voor de cliënten als de mensen op de werkvloer. Samen met zorgprofessionals werken aan slimme oplossingen voor een onderschat probleem zoals incontinentie kan echt het verschil maken”, aldus Rob Basjes, directeur van Abena Nederland.

Philadelphia Zorg loopt voorop

En wat betreft Philadelphia Zorg. Zij zijn heel enthousiast over het gebruik van de slimme incontinentie luiers. “Philadelphia wil voorop lopen op het gebied van nieuwe technologieën die het leven verbeteren en cliënten en medewerkers zelfredzamer maken. Daarom testen wij als eerste zorgorganisatie wereldwijd de slimme luier. De luier wordt op verschillende locaties getest om het product zo te verbeteren, dat het bij de introductie op de markt écht aansluit op de praktijk van de zorg. De eerste resultaten van de test zijn veelbelovend”, vertelt Greet Prins, voorzitter van de Raad van Bestuur van Philadelphia.

Waardige ouderenzorg

Meer weten over de ouderenzorg? Wat is nu echt de kwaliteit van zorgorganisaties in Nederland? En hoe ontwikkelt de sector zich?

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten