menu

Samen slapen kan niet meer

Dit blog is geschreven door Ans Boelens, fulltime werkzaam als manager verpleging en verzorging bij Zuidzorg

‘Ze zijn al 55 jaar getrouwd’, vertelt ze trots. Hij knikt instemmend vanuit zijn rolstoel. ‘Zoals zij’….grinnikt hij, ‘maken ze ze niet meer’! Een voorbeeld stel, ze vullen elkaar aan, maken elkaars zinnen af. Hij kijkt liefdevol naar haar, zij zorgt voor hem. En ze vertelt dat haar dat geen enkele moeite kost, hij heeft zijn hele leven al voor mij gezorgd.

Niet meer samen slapen

En nu zit de wijkverpleegkundige bij hen aan tafel, een dag na Valentijnsdag, om te vertellen dat hij in een bed apart verzorgd moet worden. Dat ze alles geprobeerd hebben maar hij heeft steeds meer zorg nodig. Het lage, smalle, houten bed in hun slaapkamer is niet praktisch. De tillift die al in huis is gehaald via de thuiszorgwinkel kan er niet omheen. De lift is bijna niet verrijdbaar op de vloerbedekking. De zusters kunnen hem niet verzorgen op dat lage bed. Het alternatief is dat hij niet meer thuis verzorgd kan worden, dat is helemaal een schrikbeeld voor hen. Ze kijken elkaar aan, verdrietig en berustend. ‘Ja meiske’ zegt hij, ‘nou gaan ze ons op onze oude dag nog uit elkaar halen’.

ZuidZorg bannerknop

Aangeslagen door de situatie

De wijkverpleegkundige brengt dit verhaal aangeslagen in het teamoverleg. Zo herkenbaar, dit komt iedereen wel eens tegen. De meeste mensen willen het liefst bij elkaar en in hun eigen veilige huis blijven wonen. Maar niet alle omstandigheden zijn optimaal te krijgen. De medewerker wil gezond en veilig werken in een Arbo technisch verantwoorde omgeving. De cliënten ervaren al die regels en aanpassingen als een inbreuk op hun privacy en soms levenslange gewoonten.

Nadenken over woningaanpassingen

Gelukkig spelen er steeds meer fabrikanten op in, door bedden te maken die goed inzetbaar zijn in dergelijke situaties. En mensen moeten zich er steeds meer bewust van worden dat ze over aanpassingen nadenken in de preventieve sfeer en niet pas als het eigenlijk te laat is.

Herken je dit? Wat is jouw ervaring hiermee? Heb je misschien tips? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op de Facebook community van NED7.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten