menu

Risico op kanker groter bij mannen

Mannen blijken meer risico op kanker te hebben dan vrouwen en het zit in onze genen. Overal ter wereld worden vrouwen gemiddeld ouder dan mannen. De kloof verschilt wel per land. Zo is die in Rusland het grootst met een verschil van zo’n 10 jaar. In landen als Nigeria en India is het verschil aanzienlijk kleiner.

Om vast te stellen waar de genderkloof precies vandaan komt, vergeleken de onderzoekers hun data met de data van niet-menselijke primaten. Het verschil in levensverwachting tussen man en vrouw blijkt ook bij dieren voor te komen. Daarom zijn de onderzoekers tot de conclusie gekomen dat het verschil genetisch bepaald moet zijn.

Roken niet de oorzaak

Begin dit jaar berichtte het CBS dat de levensverwachting van Nederlanders in de eerste helft van de 20ste eeuw sterk is gestegen. Dat ‘wij’ langer leven heeft o.a. te maken met de toegenomen opsporing en preventie van ziektes en de betere behandelmogelijkheden. Hoewel het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen de afgelopen jaren steeds kleiner is geworden, leven vrouwen ook hier nog steeds langer. Mannen krijgen ook nog steeds vaker kanker dan vrouwen. Lang werd gedacht dat roken en andere slechte gewoontes daar de redenen voor waren, maar dat blijkt niet het geval. Er is een genetische verklaring volgens een studie van Harvard University en Massachusetts Institute of Technology.

Risico op kanker kleiner door genen

Vrouwen hebben namelijk een extra setje van een aantal beschermende genen in hun cellen. Die vormen een extra verdedigingslinie tegen ongecontroleerde celgroei, wat kanker is. Deze zouden bij sommige kankersoorten voor wel 80% verklaren waarom meer mannen dan vrouwen aan de ziekte lijden. “Bijna elke kankersoort komt bij mannen vaker voor. Uit data van het Amerikaanse kankerinstituut blijkt dat mannen 20% meer risico lopen om het te ontwikkelen dan vrouwen,” aldus onderzoeker Andrew Lane. Voorheen was de uitleg dat mannen meer rookten dan vrouwen, maar ondanks dat dit verschil er nauwelijks meer is, blijft de genderbalans van de ziekte in het nadeel voor mannen uitpakken.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten