menu

Regie over je leven

Mevrouw B. is 92 jaar en woont al tientallen jaren zelfstandig in een seniorenflat. Haar 4 kinderen wonen elders in het land en onderhouden bij toerbeurt het contact met hun moeder. Ze heeft altijd heel gezond geleefd en 40 jaar op een kantoor gewerkt.

Eenmaal vrij van man, kinderen en baan heeft ze haar passie gevolgd en is verre reizen in groepsverband gaan maken. Haar flat staat vol fraaie kunstvoorwerpen die ze van haar reizen heeft meegebracht en waar ze erg aan gehecht is.

Fragiel voorkomen

Haar voorkomen is heel fragiel en ze heeft regelmatig ernstige verwondingen aan haar benen omdat ze zich vaak stoot waardoor de dunne huid wordt opengereten. Bij de laatste val in haar flat waren de verwondingen van dien aard dat het nodig werd geacht haar te laten opnemen. Daar kwam  ze weer op krachten maar onvoldoende om naar huis te gaan. Daarom werd ze voor verder herstel naar een  revalidatiecentrum gebracht. Ze kreeg een kamer die ze wegens ruimtegebrek moest delen met een man. Hij bleek te snurken en ’s nachts het licht aan te doen om naar het toilet te gaan.

Mantelaar artikel banner

Laat mij maar inslapen

Toen ze na een week van slecht slapen om een eigen kamer vroeg, werd haar kortweg meegedeeld dat ze die niet hadden.”Voor mij hoeft ’t allemaal niet meer, ze moeten me laten inslapen want ik wil niet meer, ’t is mooi geweest.” zei ze toen ik haar een keer opzocht. Ze zag er verslagen uit, al het vuur dat haar leven lang zo heftig in haar had gebrand, leek gedoofd. Bij het afscheid durfde ik haar nauwelijks te omhelzen, bang om iets aan haar breekbare gestalte te beschadigen.

Regie over je leven terug

Een paar dagen later hoorde ik via via dat ze op een ochtend haar koffer had gepakt, een taxi had gebeld en zich naar huis had laten brengen. Volgens de laatste berichten redt ze zich uitstekend, met ondersteuning van door haar kinderen ingehuurde hulp. Ze heeft de regie over haar leven weer stevig in eigen handen.

Reageren

Auteur

Yvonne Klinkert

Yvonne Klinkert

Yvonne Klinkert (1935) is geboren in Den Haag, maar verhuisde in 1962 met haar gezin naar Amsterdam. Zij krijgt mantelzorg via Mantelaar maar wil zelf nog veel kunnen blijven doen. Hier op NED7 blogt zij over haar ervaringen en passie voor het leven.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten