menu

Praten in je slaap

Wist je dat praten in je slaap een slaapstoornis is? De één praat in volzinnen, terwijl de ander onzin uitkraamt. Maar één ding is zeker: de slaapprater zelf is zich er niet van bewust dat hij of zij tijdens de slaap praat. NED7 slaapexpert Pieter van Slaapinfo.nl legt ons uit hoe het precies zit met het praten in je slaap.

Niet schadelijk voor je gezondheid

Een slaapstoornis klinkt heel heftig, maar gelukkig is praten in je slaap niet schadelijk voor de gezondheid. Althans niet direct. Het kan wel enige schaamte veroorzaken bij de slaapprater zelf en zij kunnen daardoor angstig zijn in slaap te vallen. Het is per slot van rekening niet prettig voor de partner of logé die het een en ander moet aanhoren. Praten in je slaap komt in iedere fase van je slaap voor. Vaak is het zo dat hoe lichter de slaap is, hoe meer hout de inhoud van je geklets snijdt.

Kinderen praten regelmatig

Praten in je slaap kan bij iedereen voorkomen, alhoewel het gemiddeld vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. Al met al is het praten in je slaap niet iets dat heel veel voorkomt, want slechts 5% van alle volwassenen praat regelmatig tijdens de slaap. Kinderen daarentegen kunnen er wat van. Bijna de helft van alle kinderen praat wel eens in hun slaap!

Oorzaak van praten in je slaap

Maar hoe komt het nou toch dat mensen praten in hun slaap? Het kan veroorzaakt worden door stress, door depressie, een tekort aan slaap, alcohol of koorts. Ook kan het een bijverschijnsel zijn van andere slaapstoornissen zoals nachtelijke paniekaanvallen, slaapapneu of narcolepsie.

Hoe te behandelen

Over het algemeen is behandeling van het praten in je slaap niet echt nodig. Als het praten echter ernstige vormen begint aan te nemen of als het echt veel voorkomt en niet weggaat, is het verstandig om met een huisarts te overleggen. Wellicht dat er dan toch een andere slaapstoornis in het spel is die je moet behandelen of stress.

Zelf doen?

Is het nog niet ernstig, dan zijn er dingen die je zelf kunt doen om praten in je slaap tegen te gaan. Een gezond en regelmatig slaapritme met voldoende slaap is bijvoorbeeld belangrijk. En goede slaaphygiëne is ook iets wat je zelf in de gaten kunt houden. En voor de eventuele bedpartner? Een goed stel oordopjes naast je bed kan absoluut geen kwaad!

Reageren

Auteur

Pieter Polman

Pieter Polman

Voor zijn blog Slaapinfo.nl schrijft Pieter Polman al enkele jaren uit eigen ervaring over wat goed en gezond slapen is en over de diverse slaapstoornissen die wij kennen. Inmiddels is hij een bekende naam binnen dit onderwerp en wordt hij door artsen, professoren en de medische industrie regelmatig gevonden en gevraagd om met hun mee te denken en te schrijven.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten