menu

Positieve mensen leven langer

Positieve mensen leven langer volgens onderzoek van klinisch genetica Henne Holstege. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat positieve mensen actiever zijn.

Een van de belangrijkste onderwerpen in de wetenschap is de veroudering. Want als je die aan zou kunnen pakken, kun je tegelijkertijd de meeste ernstige ziektes ook genezen. Immers: kanker, hart- en vaatziekten en ook dementie zijn allemaal tekenen van slijtage van het menselijk lichaam. Erachter komen waarom het bij de een vroeg dood gaat en dan ander niet. Het blijft ons bezighouden.

Ze volgens geen speciaal dieet

Bij het VUmc Alzheimercentrum doen ze onderzoek naar 100-plussers, onder leiding van klinische genetica Henne Holstege. In Nederland zijn er zo’n 2.000 mannen en vrouwen van boven de 100, waarvan de helft nog helder van geest is. 250 van hen worden door Holstege intensief gevolgd en eigenlijk zijn het zeer ‘gemiddelde’ mensen. Ze zijn niet persé slank of sportief, volgden geen speciaal dieet of andere levenswijze, zoals niet roken en niet drinken.

Gerelateerd bericht: Het geheim van 100 jaar worden

Stevige Hollanders

“De meesten zijn van die wat stevige Hollanders, zeker niet mager. Deze mensen zijn wel opgegroeid zonder auto en doordat ze zo positief zijn – maar nu speculeer ik – zijn ze misschien meer geneigd om erop uit te trekken en hangen ze minder voor de televisie,” aldus Holstege in een artikel bij nrc.next. Ze zien er wel vaak jonger uit dan je zou verwachten, terwijl hun levens zo’n beetje hetzelfde verlopen als die van hun overleden generatiegenoten. “Ze hebben allemaal de oorlog meegemaakt, ze hebben gemiddeld evenveel kinderen gekregen, ook bij hen zijn er kinderen overleden, ze zijn net zo vaak getrouwd en gescheiden.”

Positieve mensen leven langer

Wat maakt hen dan wel anders? “Alleen gaan ze anders om met tegenslagen. Ze zijn niet bij de pakken gaan neerzitten.” Positieve mensen lijken dus langer te leven. Holstege: “Dat hoor ik ook van buitenlandse collega’s die onderzoek naar 100-plussers doen. Het zijn positieve mensen. Ze scoren heel laag op depressie-ratings. Ze zeggen: ‘kijk niet naar de dag van gisteren, kijk naar morgen’.”

Optimisten zien kansen in het leven en grijpen die ook, terwijl pessimisten die kansen vaak niet grijpen omdat ze meteen aan het ergste denken.

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten