menu

Ouderen vallen bij bosjes om

Ouderen vallen bij bosjes om! Onderzoek toont dit aan. Als mensen vallen kan dat soms grote gevolgen hebben: doktersbezoek, opname in het ziekenhuis, revalideren, noem het maar op.

Als ouderen van boven de 65 vallen heeft dat bijna altijd grote gevolgen. Recent onderzoek hierover toont aan dat dit heel vaak voor schijnt te komen. Het aantal valpartijen kan wel omlaag gebracht worden maar er is geen geld voor beschikbaar. Maar is dat überhaupt nodig of zijn er ook mogelijkheden om hier op andere manieren iets aan te doen?

Sociaal isolement

De kwetsuren zijn ook niet aan de lichte kant wanneer ouderen vallen: kneuzingen, gebroken polsen en heupen en zelfs hersenletsel. Na een valpartij is extra zorg nodig. Dat kan soms door de familie of vrienden geregeld worden, maar meestal is er specialistische zorg nodig of opname in het ziekenhuis. Gevolgd door een, vaak ook langdurige, revalidatie. En een ander gevolg van zo’n valpartij is dat de persoon in kwestie bang is geworden om nog iets te ondernemen. Met andere woorden: sociaal isolement.

Ouderen vallen iedere zes minuten

VeiligheidNL heeft vastgesteld dat er in 2014 zo’n 88.000 ouderen op de spoedeisende hulp behandeld moesten worden na een valpartij. Daarvan moesten 40.000 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Bijna 3.000 ouderen overleden zelfs als gevolg van een val. Saskia Kloet van VeiligheidNL zegt: “Dit betekent dat er dus iedere zes minuten een oudere op de spoedeisende hulp komt. Er sterven vijf tot zes keer zoveel mensen na een valpartij dan dat er verkeersdoden zijn”. Een heupfractuur en hersenletsel zijn de belangrijkste oorzaken voor het overlijden.

Cursussen tegen vallen

Los van de ellende die het veroorzaakt wanneer ouderen vallen, kost het de samenleving ook ieder jaar een aanzienlijk bedrag. De totale directe medische kosten bedroegen vorig jaar zo’n € 810 miljoen. Volgens VeiligheidNL zullen die kosten in 2030 zijn gestegen naar € 1,3 miljard. Daar is ook de toenemende vergrijzing debet aan. Als er niets aan gedaan wordt zal het aantal dodelijke ongevallen met 77% toenemen naar 4.700. Dat is bij ongewijzigd beleid, want er is zéker wat aan te doen.

In balans

Er zijn de zogenoemde ‘in balans’ trainingen ofwel cursussen voor ouderen om niet te vallen. Deze zorgen voor 61% minder valpartijen. “We weten wat we er aan kunnen doen, maar het wordt niet gestructureerd aangepakt”, zegt fysiotherapeute Saskia Nolet die de cursus geeft. Dat komt omdat de besparingen die de cursus oplevert niet terecht komen bij de partij die de kosten maakt, de gemeente maar bij de zorgverzekeraars.

Health Impact Bond

Om een financiële basis te creëren voor de zogenoemde valpreventie-aanpak bedachten kenniscentrum Vilans en VeiligheidNL de Health Impact Bond. Dit is gebaseerd op de Social Impact Bond waar er al vier van zijn in Nederland. Private partijen, zoals een bank of fonds, investeren in de aanpak van een maatschappelijk probleem dat de overheid, de maatschappij dus, veel geld kost.

Maatschappelijke impact

Een aantal geïnteresseerde partijen kijken momenteel naar de mogelijkheden voor een Health Impact Bond voor valpreventie. Frido Kraanen van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM zegt daarover: “Investeerders kijken steeds meer naar de maatschappelijke impact en niet alleen naar het rendement. Dit initiatief is een win-win situatie want je bespaart geld terwijl je mensen ook een gezonder leven biedt”.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten