menu

Ouderen in beweging

Het is belangrijk om ouderen in beweging te krijgen. Maar hoe doe je dat? Er zijn al veel zorgorganisaties in Nederland die het initiatief hebben genomen om hun ouderen in beweging te krijgen. En vaak met heel bijzondere en inventieve projecten. 

Ouderen in beweging krijgen met de fiets

Bij AxionContinu in Utrecht en zorgorganisatie Pleyade in Arnhem begonnen ze in 2013 met het project ‘Buiten Komt Voorbij’ van filmmakers Carien Poissonnier en Job van Nuenen. Dit project, dat in opdracht van Stichting Pleyade werd ontwikkeld, is vooral voor mensen met dementie heel goed omdat ouderen in beweging komen met een fiets. ‘Buiten Komt Voorbij’ bestaat uit een installatie van twee fietsen, die vaststaan op één plek. De fietsen zijn opgesteld voor een groot projectiescherm waar beelden van een landschap met mensen voorbij komen. Eigenlijk fiets je dus “buiten” en heb je het gevoel dat je door een landschap rijdt. Het doel is op een leuke en ongedwongen manier ouderen in beweging te krijgen terwijl zij met degene naast zich kunnen communiceren.

Beweeg- en beleeftuin van Proteion

Bij zorgorganisatie Proteion is er onlangs een beweeg- en beleeftuin geopend, waarin ouderen in beweging komen door middel van hulpmiddelen. Zo zijn er looppaden, armfietsen, waterpompen en terrassen. Proteion wil ouderen en hun familie vooral stimuleren meer de buitenlucht op te zoeken. Mensen die veel in de buitenlucht zijn slapen beter, hebben meer eetlust en krijgen meer energie.

Beweegpark van Vilente

Bij zorgorganisatie Vilente is in Ede een beweegpark gebouwd. Een park vol met toestellen die zowel oud als jong moeten stimuleren meer te bewegen. En als het even kan ook vooral met elkaar. Het park is onderdeel van woonzorgcentrum De Klinkenberg.

Maar bij Vilente doen ze meer. Jaarlijks organiseren zij ook een speciale beweegweek waarin ze hun eigen Avond Vierdaagse lopen. En ook dit jaar was dat weer een groot succes.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten