menu

Ouder worden doen we allemaal

Ouder worden vinden we over het algemeen niet erg. Het komt met heel veel voordelen. Maar ouder zijn niet. Want ouder zijn komt helaas voor de meesten van ons met gebreken. En die kunnen we missen als kiespijn!

Toch ontkomen we er niet aan. Als we ouder worden verandert ons lichaam. We kunnen proberen de veroudering tegen te gaan of uit te stellen en heb je ‘goede genen’ dan heb je geluk. Maar vroeg of laat moeten we er toch echt aan geloven. Ons lichaam wordt ouder en daar zullen we rekening mee moeten houden. Dus om je alvast voor te bereiden, want inderdaad kennis geeft inzicht, heb ik op een rijtje gezet wat er precies met ons gebeurt.

In de bloei van je leven

Sorry dat ik met de deur in huis moet vallen, maar ondanks dat we, als we 20 tot 40 jaar zijn, in de bloei van ons leven zitten, is de aftakeling wel al begonnen. Voordeel is echter dat we er nog niets of nauwelijks wat van merken. Hoe snel die aftakeling gaat verschilt per persoon. Niemand is per slot van rekening hetzelfde. Neem de gemiddelde spierkracht. Deze gaat maar heel langzaam achteruit tot je 60 bent. Hierna kan het opeens sneller gaan.

Kettingreactie

Bij veroudering treedt vaak een soort kettingreactie op. Als bepaalde functies achteruitgaan is dit van invloed op de mate waarin andere functies, als gevolg hiervan, ook achteruitgaan. Dus als de veroudering eenmaal heeft toegeslagen kom je terecht in een negatieve spiraal. Stijvere gewrichten zorgen er bijvoorbeeld voor dat je moeilijker kunt lopen. Moeilijker lopen zorgt ervoor dat je minder loopt maar dat je ook minder bloedsomloop hebt. Gevolg is dikke benen door vochtophoping. Maar minder lichamelijke activiteit zorgt er ook voor dat je minder moe bent en vaak slechter slaapt. Je gebruikt door de dag heen namelijk minder energie. Slechter slapen doet je ertoe bewegen om misschien een slaappilletje te nemen. En met een van deze factoren of met een combinatie ervan ben je opeens minder goed in staat je benen hoog genoeg op te tillen als je over een drempel stapt waar je je hele leven niet over bent gevallen, met alle gevolgen van dien. Het is dus een domino-effect. Op zichzelf staande gebeurtenissen die normaal niet tot problemen hoeven te leiden, hebben opeens grote gevolgen.

Ouder worden hoort erbij

Het is niet de bedoeling dat ik je nu, met deze uiteenzetting over ouder worden, een fobie aanpraat. Maar het is wel belangrijk dat je je op tijd realiseert dat ouder worden erbij hoort en dat we het niet kunnen stopzetten. Vertragen kan wel, dus dat betekent ook dat we er zelf zoveel mogelijk aan kunnen doen om de kans op problemen te verkleinen. Blijven bewegen is een heel belangrijke, zelfs als het maar minimaal is. Iedere vorm van beweging is in principe al goed. Gezond blijven eten is ook een belangrijke. Voeding is van grote invloed op ons, dus onderschat dat niet. Mee blijven doen in de maatschappij is ook belangrijk, want sociale contacten houden ons actief.

En als je alles doet wat je kunt doen, dan is het verder een kwestie van accepteren dat je hoe dan ook ouder wordt en dat ouder worden ook met heel veel voordelen komt. Geniet dus, want er is nog heel veel om voor te leven.

meer informatie

Reageren

Auteur

Hanny Vlemmings

Hanny Vlemmings

Hanny Vlemmings is van oorsprong verpleegkundige met veel ervaring in de ziekenhuiszorg en thuiszorg. In 2010 koos zij ervoor deze kennis toe te passen als Toegepast Gerontoloog. Als één van de eerste Toegepast Gerontologen in Nederland is zij deskundig op het gebied van vergrijzing en alles wat daarmee te maken heeft. Zij richt zich inmiddels, met haar bedrijf 4aged, met name op de inzet van zorgtechnologie bij bedrijven en (zorg)organisaties, maar ook bij particulieren. Ook werkt zij als zorgtechnoloog bij zorgorganisatie de Zorgboog in Helmond.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten