menu

Oud Geleerd Jong Gedaan

De Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan brengt jong en oud samen. Maar op een wel heel bijzondere manier. Oprichters Enny en Ilse, zelf werkzaam geweest in de zorg, zagen namelijk dat er nauwelijks of geen activiteiten voor ouderen waren waarbij hun intellectuele vermogen wordt aangesproken. En zo ontstond Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan.

Jonge studenten geven les aan ouderen over onderwerpen als geschiedenis, filosofie of psychologie. De ouderen worden actief betrokken en gestimuleerd, terwijl de jongeren niet alleen iets heel goeds doen; zij doen ook direct ervaring op met lesgeven voor een kritisch publiek!

Wat is Oud Geleerd Jong Gedaan?

“Tijdens ons werk in de ouderenzorg merkten we dat er nog veel winst te behalen valt op welzijnsgebied. Voor ouderen zijn er niet veel activiteiten die inspelen op het intellectuele vermogen. Maar ook ouderen hebben uitdagingen nodig, daarom heb ik samen met Ilse Nieuwland de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan opgericht”, aldus Enny van Arkel, vrijwilligerscoördinator en activiteitenbegeleider bij zorgorganisatie AMSTA. Studenten en net afgestudeerden geven boeiende colleges aan ouderen in buurtcentra en verpleeg- en verzorgingshuizen. Maar wat wil de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan hiermee bereiken?

  • Het (intellectuele) welzijn van ouderen (licht-dementerenden en minder valide) verhogen
  • Jong en oud samen brengen en ze van elkaar laten leren
  • Eenzaamheid bij ouderen verminderen en geestelijke achteruitgang remmen
  • Studenten en afgestudeerden relevante werkervaring geven
  • En op een positieve manier studenten en afgestudeerden kennis laten maken met de zorgsector

De colleges

Momenteel worden er al op meerdere plaatsen in Nederland met succes colleges gegeven. Meer dan 250 ouderen hebben de colleges inmiddels met veel plezier gevolgd. Ieder college bestaat uit 4 lessen van één uur. Je krijgt geen huiswerk maar ontvangt wel na iedere les een korte samenvatting op papier. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname. De studenten ontvangen een vrijwilligersvergoeding per college. De onderwerpen van de huidige colleges zijn: filosofie, kunstgeschiedenis, taal, geschiedenis en psychologie.

Enthousiaste deelnemers

En de reacties van de oudere deelnemers is duidelijk. Mensen zijn heel enthousiast over het concept. “Ik voel me eindelijk weer serieus genomen. Het aanbod voor mijn doelgroep is behoorlijk beperkt als je niet van knutselen houdt.”

Maar het communiceren met de kleinkinderen wordt ook makkelijker: “Ik heb nu zoveel te bespreken met mijn kleinzoon die naar de universiteit gaat. Hij vindt het geweldig dat oma ook weer leert.”

Maar overduidelijk is dat mensen het ervaren als een welkome variatie op de dagactiviteiten die met de beste bedoelingen altijd weer hetzelfde zijn: “Leuk dat Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan dit organiseert. Hoewel ik misschien niet alles kan onthouden is dit weer een keer wat anders dan praten over mijn gevoelens van up’s en down’s. Er wordt weer een stuk buitenwereld aan mij gepresenteerd in de vorm van een geschiedenisles. Ik hoop er nog veel te mogen volgen.”

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten