menu

Orgaandonor of niet?

Ben jij al een orgaandonor? Orgaandonatie is in Nederland een veel besproken onderwerp. Ruim 3.5 miljoen mensen hebben zich ingeschreven als orgaandonor, maar dat betekent niet dat er geen wachtlijst is. Slechts 1 op 10.000 ja-zeggers kunnen namelijk ook echt na hun dood hun organen afstaan. Zo specifiek zijn de omstandigheden waarin het kan gebeuren.

Orgaandonatie en weefseldonatie

In Nederland hebben honderden mensen een nieuw orgaan of nieuw weefsel nodig. Elk jaar overlijden mensen terwijl ze op de wachtlijst staan voor bijvoorbeeld een nieuw hart of lever. De overheid roept daarom iedereen op zich te registreren als donor in het Donorregister. Overigens is de nier het orgaan waar de meeste behoefte aan is en die ook het meest wordt getransplanteerd.

Campagne ‘Nederland zegt Ja’

Eind 2014 hebben rond de 5.8 miljoen Nederlanders zich aangemeld als orgaandonor. Van deze groep heeft ruim 60% ook daadwerkelijk ja gezegd als orgaandonor. 12.5% van de ja-zeggers heeft echter wel aangegeven dat er wat hun betreft beperkingen zitten aan de donatie. Zo kun je ervoor kiezen bepaalde organen niet te doneren. 26% van de mensen die zich hebben geregistreerd hebben duidelijk aangeven dat zij in geen enkel geval willen dat hun organen gebruikt worden.  En een kleine groep van zo’n 10% laat het over aan de nabestaanden.

Ben jij al orgaandonor?

Bij NED7 zijn wij benieuwd naar jouw status. Ben jij al orgaandonor of moet je er niet aan denken om je organen af te staan na je overlijden? Stem mee op onze poll!

[socialpoll id=”2323960″]

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten