menu

Oorzaken van snurken

Of je het wil of niet, de kans is groot dat je snurkt, of dat degene die naast je in bed ligt snurkt. Maar wat zijn de oorzaken van snurken? En vraag is natuurlijk ook: wat kan je er aan doen?

Je bent niet de enige die snurkt!

Wist je dat er in Nederland ruim 1 miljoen stevige snurkers zijn? Dat is dus niet gering. De meeste mensen denken onterecht dat er niets aan te doen is. Je snurkt of je snurkt niet. Maar dat is absoluut niet waar. Je snurkt omdat lucht de zachte delen van van de neus, keelholte en mond laat vibreren.

Zo’n 40% van de alle volwassen mannen snurkt regelmatig. En vrouwen die nu met hun hoofd knikken omdat ze het herkennen, knik niet té snel. Ook volwassen vrouwen snurken regelmatig, al is het minder dan de mannen. Zo’n 24% van de vrouwen snurkt. En hoe ouder we worden, hoe groter de kans is dat je meer én harder gaat snurken!

Mogelijke oorzaken van snurken

Als je verkouden bent of last hebt van hooikoorts kan je snurken. Ook op je rug slapen kan er voor zorgen dat je eerder gaat snurken. ’s Avonds voordat je gaat slapen alcohol drinken of andere middelen tot je nemen, die je spieren in de keel ontspannen, vergroten de kans dat je al snurkend de nacht doorkomt. En het vervelende is, je hebt het vaak zelf niet in de gaten, tenzij je zo hard snurkt dat je er zelf wakker van wordt. Het is meestal je partner die er wakker van wordt of blijft.

Oorzaken van snurken

De redenen waarom je snurkt kunnen verschillen. Belangrijkste oorzaak is dat snurken wordt veroorzaakt door omstandigheden die het deel van de luchtweg tussen de neusingang en de stembanden nauwer maken. Dat kan komen door:

 • op je rug slapen
 • oververmoeidheid
 • ouderdom
 • alcohol
 • medicijn gebruik (slaapmiddelen of andere kalmerende middelen)
 • een afwijking van de neus- en keelholte

Maar het kan ook komen door een verdikking van de wanden van de keelholte. Dit kan ontstaan door:

 • roken
 • brandend maagzuur (ontstaan door een breuk in het middenrif)
 • overgewicht
 • zwangerschap

En ten slotte kan snurken ook komen door een vernauwing van de neusholte. Waardoor kan die vernauwing ontstaan?

 • een zwelling van het neusslijmvlies door verkoudheid of hooikoorts
 • poliepen (dit zijn met vocht gevulde knobbeltjes van het neusslijmvlies)
 • het neustussenschot dat scheef staat

Wat kan je doen tegen snurken?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de oorzaken van snurken aan te pakken. Een deel kan gezocht worden in gedragsverandering als dit een oorzaak is. Hierbij moet je denken aan bv. afvallen, stoppen met roken, minder of geen alcohol drinken voordat je gaat slapen (regel is 2 uur voordat je gaat slapen geen alcohol meer drinken) en ten slotte stoppen met het innemen van slaapmiddelen of kalmerende middelen.

Maar er zijn ook hulpmiddelen die je kunt gebruiken en die kunnen bijdragen aan een vermindering of het geheel voorkomen van snurken. Heel effectief is een keelspray, maar er bestaan ook andere hulpmiddelen zoals keelstrips, neussprays, neusstrips, anti-snurk beugels of een anti-snurk hoofdkussen. En dat zijn er maar een paar.

Raadpleeg een arts

Ook al lijkt het overdreven, vaak is het toch verstandig een arts te raadplegen en te kijken wat je aan de oorzaken van snurken kunt doen. Het kan namelijk ook zo zijn dat je last hebt van slaapapneu. Maar ook een operatieve ingreep, zoals het verwijderen van neus poliepen, een verkleining van de huig of het rechtzetten van je neustussenschot, kan helpen om de oorzaken van snurken aan te pakken.

Reageren

Auteur

Pieter Polman

Pieter Polman

Voor zijn blog Slaapinfo.nl schrijft Pieter Polman al enkele jaren uit eigen ervaring over wat goed en gezond slapen is en over de diverse slaapstoornissen die wij kennen. Inmiddels is hij een bekende naam binnen dit onderwerp en wordt hij door artsen, professoren en de medische industrie regelmatig gevonden en gevraagd om met hun mee te denken en te schrijven.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten