menu

Online game over omgaan met dementie

Een online game is tegenwoordig helemaal in! En terwijl de hele wereld zich stort op het vinden van Pokemons via de telefoon, zijn er ook bijzondere en informatieve initiatieven die ontwikkeld worden. En gewoon hier op eigen bodem!

Zorgorganisatie Sevagram in Limburg heeft lange tijd gewerkt aan een online game voor mantelzorgers van mensen met dementie. Vorig jaar gingen wij al bij ze langs om een kijkje te nemen achter de schermen, maar nu is de game dan toch echt eindelijk klaar. En de reacties zijn positief. Wij spraken Sevagram weer en stelden ze wat vragen.

Vragen over de online game

Yvonne Huveneers en haar team werkten de afgelopen periode hard aan de ontwikkeling van de online game en het resultaat is absoluut prachtig. Maar hoe ervaren de mantelzorgers de online game? En wat nu verder? We legden het aan haar voor.

Wat is de dementiegame eigenlijk?

“Het is een spel om meer te leren over de wereld van iemand met dementie, met als doel die wereld door kennis en inzicht een beetje beter te maken. Door spelscenario’s en verschillende mini-games leer je meer over het ziektebeeld en de manier waarop je hier het beste mee om kunt gaan.”

Dementiegame artikelbanner

Waarom was het nodig een game hiervoor te maken?

“Mantelzorgers hebben vaak al de handen vol met de zorg voor een dierbare met dementie. Er zijn veel goede initiatieven om hen te ondersteunen maar deze zijn niet altijd goed in te passen. Met deze game maken we het mogelijk om tijd en plaats onafhankelijk iets te leren, waardoor de zorg hopelijke makkelijker wordt.”

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

“De spelers van de game zijn zeer positief. We krijgen vooral reacties van spelers dat de voorbeelden zo herkenbaar zijn, de tips heel praktisch én dat het spel daarnaast ook nog leuk is om te doen, al kunnen sommige onderdelen (afhankelijk van de persoonlijke situatie) wel confronterend zijn. Wat ons verbaasd heeft is dat deze reacties niet alleen bij mantelzorgers vandaan komen, maar vooral ook van medewerkers uit zorg.”

En nu? Wat doen jullie nog meer met het onderwerp dementie?

“Deze online game is maar een klein onderdeel van de manier waarop wij naar het ziektebeeld kijken, een ander voorbeeld is onze “Gang van de tijd” of de beweegtuin. Voor zorgmedewerkers bieden we ook verdiepingsscholingen aan. De dementiegame heeft de eerste module van deze scholingen vervangen. Al je je nu nog wilt inschrijven voor een scholing, vragen we je om een screenshot van je medailles te maken en die in je leerportaal te zetten, dan pas kun je verder.”

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten