menu

Nachtwacht voor dementerende

Vrijwilligersorganisatie HandjeHelpen start in Utrecht een proef met zogenaamde nachtwachten voor mensen met dementie. Want ook de partners van iemand met dementie moet rustig kunnen slapen. “Omdat partners vaak een verstoord dag- en nachtritme hebben is het handig als er ondersteuning is aan wie je ’s nachts verantwoordelijkheden kunt overdragen, zodat jij lekker door kan slapen.”

De nachtwacht als hulp in huis

In Twente loopt al een project waarbij mantelzorgers ondersteund worden door een zogenaamde nachtwacht. Maar dat project is in principe voor iedereen tussen de 0 en 100 jaar. Het project van HandjeHelpen in Utrecht is specifiek ontwikkeld voor mensen met dementie. Dit was ook de vraag van de gemeente Utrecht en de gemeente Stichtse Vecht, die de organisatie benaderde met de vraag om mee te denken over de mogelijkheden van extra ondersteuning voor mantelzorgers van mensen met dementie.

Opvang thuis

Nachtopvang verzorgd door verpleeghuizen is in hoog tempo, vanwege de hoge kosten, aan het verdwijnen. En als mensen met dementie ’s nachts uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald, werkt dat heel verwarrend. Daarom is de opvang thuis ook ideaal. Voor de proefperiode zijn nu 3 ervaren vrijwilligers geselecteerd, die door HandjeHelpen worden getraind. En voordat zij dan echt aan de slag kunnen maken zij eerst een maand kennis met de mensen waar het omgaat. Er moet een klik ontstaan en er moet vertrouwen komen.

Langer thuis wonen

Uit onderzoek is gebleken dat veel mantelzorgers met dementerende partners een hoge druk ervaren van hun omgeving om hun partners op te laten nemen in een verpleeghuis. En dit terwijl zij dat niet willen of er niet aan toe zijn. En ook daarom is de nachtwacht een uitkomst, omdat dit meer ruimte geeft voor de partners om te zoeken naar de juiste oplossing.

Ook helpen of nachtwacht worden?

Meld je ook aan bij HandjeHelpen »»»

Handje helpen banner

bron: ActiZ

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten