menu

Muziek maakt zorg makkelijker

Stel je voor, je staat vlak bij je huis maar er is zo’n dikke mist dat je je eigen huis niet kunt vinden. Het begint donker te worden, je krijgt het koud, je wordt nat en angstig, je wil naar huis. Plotseling staat je partner, zoon, dochter of buurman op het dak van het huis te zwaaien met een lantaarn en roept je naam.
Op dat moment weet je “Ik kan naar huis” daar waar het warm en gezellig is. Het gevoel, toen je door de mist de lantaarn zag en je naam hoorde, hou dat gevoel vast. Dat is namelijk het gevoel wat muziek geeft aan degene die dwalen in de mist van de Alzheimer.

Angst en agressie

Mensen met Alzheimer herkennen hun omgeving ook niet, weten niet waar ze zijn, wie ze zijn. Daarom zijn ze vaak angstig wat uit pure frustratie kan omslaan in agressie. Maar als er dan dwars door de Alzheimer-mist heen, bekende en vertrouwde muziek klinkt geeft dat een gevoel van veiligheid, geborgenheid en huiselijkheid.

Muziek is een houvast

Muziek is een houvast en een oriëntatie voor mensen met Alzheimer. Het brengt rust in het chaotische brein, het ontspant, activeert herinneringen en maakt vrolijk. Dezelfde muziek is tegelijkertijd ook zorgondersteunend, want met muziek verlopen alle zorghandelingen makkelijker en beter, omdat degene met Alzheimer onbewust aanvoelt wat zijn verzorger wil of bedoelt (E.Gotell). Muziek verminderd ook probleemgedrag, onrust, loop en dwaaldrang.

Belangrijk voor verzorgers

Muziek is de beste zorgondersteuning voor mensen met Alzheimer. 50% van de muziek is voor de verzorgenden en 50% voor degene met Alzheimer. Misschien nog wel iets meer voor de verzorging, want als de verzorgenden zich prettig en goed voelen heeft dat direct invloed op degene met Alzheimer. Het empathische vermogen wordt sterker naarmate de Alzheimer-mist dikker wordt.

Sneeuwbal effect

Wanneer degene met Alzheimer zich prettiger voelt, werkt hij of zij meer mee. Daar wordt de mantelzorger weer vrolijk van, wat weer uitstraalt naar degene met de ziekte. Zo gaat het balletje rollen en wordt de sneeuwbal groter en groter. Maar hoe zet je nu de kracht van muziek als zorg-ondersteuning in? Hoe gaat dat balletje rollen zodat zorgen voor makkelijker en leuker wordt? Door gebruik te maken van zorggerichte afspeellijsten.

Verloren herinneringen vinden

Is dat moeilijk? Nee, iedereen kan met behulp van mijn 5 stappenplan op de site AlzheimerMuziekGeluk.nl zorggerichte afspeellijsten samenstellen. Met de te printen of te downloaden muziek vragenlijst achterhaal je de muziek die de kracht heeft om door de Alzheimer-mist heen te dringen. Met de uitleg van de 15-25 regel vindt je liedjes die hele werelden en verloren gewaande herinnering weer tot leven laat komen.

Efficiëntere dementiezorg

Op de site vind je voorbeeld afspeellijsten, zorgtips en een duidelijke uitleg hoe de afspeellijsten door de dag heen te gebruiken en in te zetten zijn bij de verschillende zorghandelingen. Voor zorginstellingen geef ik trainingen en begeleid ik het hele proces met als resultaat een betere en efficiëntere dementiezorg. Als kick-off geef ik dan een grote lezing voor het hele personeel, met daarbij ook familie en vrijwilligers.

Muziek maakt zorg makkelijker

De familie ziet het voordeel van de zorggerichte afspeellijsten en is hierdoor gemotiveerd om thuis aan de slag te gaan met het 5 stappenplan. Zij verzamelen de muziek, waar de verzorging, nu op de hoogte van het voordeel, direct mee aan de slag gaat. Het resultaat: meer welzijn voor de bewoners en heel veel gemak voor de verzorging. Daarom is muziek geen luxe voor iemand met Alzheimer, maar een noodzaak. Want soms is muziek nog het enige wat door de Alzheimer-mist heen kan dringen.

meer informatie

Reageren

Auteur

Ignar Rip

Ignar Rip

10 jaar lang zorgde Ignar Rip als mantelzorger voor zijn moeder met Alzheimer. Hij ontdekte dat muziek hielp om contact te maken met zijn moeder en om de zorg makkelijker en aangenamer te maken voor beiden. Na uitgebreid onderzoek deelt hij zijn kennis nu via zijn website, via workshops én natuurlijk via NED7.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten