menu

Muziek helpt mensen met Alzheimer

Muziek helpt in mijn ogen enorm bij goede zorg voor mensen met Alzheimer. Ik ben Ignar Rip, samen met mijn vader heb ik meer dan 10 jaar gezorgd voor mijn moeder met Alzheimer. Bij het zorgen hebben mijn vader en ik altijd gebruik gemaakt van muziek, dit vonden we heel normaal  tot we werden geïnterviewd voor een boek over Alzheimer.

We kwamen erachter dat niet alle Alzheimer-mantelzorgers muziek gebruikten bij het zorgen voor hun naasten. Vreemd want muziek zorgde er bij ons juist voor dat alle zorghandelingen voor mij én voor mijn moeder makkelijker en gezelliger verliepen.

Muziek helpt bij Alzheimer

Dit bleef in mijn hoofd rondspoken. Ik ben alles gaan lezen over muziek, Alzheimer en het brein. Met deze kennis en met mijn eigen ervaringen heb ik het 5 stappenplan geschreven zodat iedereen muziekgeluk kan geven aan iemand met Alzheimer en dat alle mantelzorgers het gemak kunnen ervaren van zorggerichte muzieklijsten. Daar hoort dan natuurlijk ook een site bij. Ik zette het erop en dacht: nou, dat is dan dat. Maar toen vroeg een zorginstelling in België of ik een lezing hierover wilde komen geven. Lezingen geven? Daar had ik helemaal niet over nagedacht.

Thuis overleden

Nu geef ik lezingen en workshops door heel Nederland, verzorg ik muziekprojecten in verzorgingshuizen en spreek ik regelmatig in Alzheimer cafés. Dit komt allemaal door de zorg die ik mijn moeder gaf. Ik ben dankbaar dat ik heb kunnen zorgen voor mijn moeder en ook
heel dankbaar dat mijn moeder thuis rustig in haar eigen bed is overleden. Tijdens de zorgjaren hebben mijn moeder en ik veel plezier gehad en veel gelachen. Bij het samen zingen van Catootje onder de douche, tijdens het wandelen in hotelgangen of thuis rond de tafel met onze eigen wandelmuziek. Bij het zilver poetsen, in de tuin werken, cake bakken en bij de vele kerstbomen die we samen hebben versierd. Het samen bezig zijn gaf meer contact dan gewoon samen zitten. Wat hebben we gelachen om komkomkommertje. Probeer dit maar eens goed te zeggen: “Kom kom kommertje…”

Humor is belangrijk

Alzheimer geeft verdriet en natuurlijk is het niet makkelijk, ik weet het. Maar mijn vader en ik hebben altijd geprobeerd positief te blijven en de humor erbij te houden. Humor relativeert en breekt de spanning. Mijn moeder dacht altijd aan anderen. Zij heeft ook veel mensen geholpen en bijgestaan met haar warmte en wijsheid. Ook nu nog helpt mijn moeder mensen, door de voorbeeld verhalen in mijn lezingen.

Mensen met Alzheimer kunnen veel

Alzheimer heeft niet alleen beperkingen maar heeft ook vele mogelijkheden. Het is aan ons om een omgeving en sfeer te creëren waarin mensen met Alzheimer zich durven te gaan bewegen. Wanneer dat gebeurt zal je verbaast zijn wat mensen met Alzheimer allemaal nog kunnen. Welke sfeer? Een sfeer waarin niet geoordeeld en veroordeeld wordt en waar iedereen kan en mag zijn zoals hij of zij is. Een warme, prettige, uitnodigende sfeer.

Bloggen over Alzheimer

Op deze plek bij NED7 zal ik bloggen over Alzheimer, muziek, het zorgen en natuurlijk jullie vragen beantwoorden. Maar bovenal zal ik schrijven over het creëren van die warme en prettige sfeer, want in die sfeer kan iedereen tot bloei komen. In die sfeer kunnen mensen met Alzheimer even vergeten dat ze vergeten. Ik wens je alle goeds en wat er ook gebeurt, weet dat degene met Alzheimer waar je van houdt er altijd nog is. Heel, heel diep verscholen in de Alzheimermist, daar zit degene waar jij van houdt. Met muziek, een juiste sfeer en met een lach vanuit het hart kun je elkaar soms heel even
vinden. Even contact maken door de mist van de Alzheimer heen.

Ik hoop dat we elkaar hier nog vaak bij NED7 mogen treffen. En dan nog even een vraag van mij. Wat denk je dat het mooiste Sinterklaas cadeau is voor iemand met Alzheimer? Ben benieuwd naar jullie reacties hieronder mijn blog of via de Facebook community van NED7.

Reageren

Auteur

Ignar Rip

Ignar Rip

10 jaar lang zorgde Ignar Rip als mantelzorger voor zijn moeder met Alzheimer. Hij ontdekte dat muziek hielp om contact te maken met zijn moeder en om de zorg makkelijker en aangenamer te maken voor beiden. Na uitgebreid onderzoek deelt hij zijn kennis nu via zijn website, via workshops én natuurlijk via NED7.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten